INAMICUL COLESTEROLULUI RAU: STAFIDELE



Imagine în linie

 INAMICUL COLESTEROLULUI  RAU: STAFIDELE
  
    Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din  struguri fără sâmburi,cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane,  în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în  cuptoare speciale.
   Nu îngraşă.
 
*:)                                                          happyStafidele sunt bogate în   fructoză, un zahăr natural care poate fi transformat de organism, cu  uşurinţă, în energie. S-a   constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum    se credea. Din   acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire,   bineînţeles consumate în mod limitat. 
  
*:)                                                          happy  Previn depresia
   Stafidele conferă un important aport de energie,   au rolul de a tăia pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare.
   Datorită fructozei, o excelentă sursă de   energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia,  fiind  un tonic excelent. În acest sens, în special
sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de   stafide brune pe zi.

     Tratează constipaţia
   Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu  sunt recomandate doar datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în  aceste fructe uscate contribuie   la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează  constipaţia.
 Problemele cu stomacul "încărcat" pot   fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate   peste noapte la macerat. Dimineaţa, acestea  trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi  digestia şi pentru a  elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

     Împiedică retenţia de lichide
   Cantitatea    uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale.
 Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin  ajutarea celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratază stările febrile.
 
     Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia
    Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.
  
     Constituie un aport important de fier
   Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare.
 Femeile însărcinate, cu grave carenţe de acest mineral, riscă  să   nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din  organism,viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie bogată în   acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele   sunt cele mai indicate în acest sens.

     Reglează hormonii
   Stafidele conţin şi boron, un mineral important   pentru   menţinerea oaselor sănătoase, care intervine  în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D.
 Boronul este indicat şi în osteoporoză, întărirea   oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este  benefică pentru sănătatea ochilor.

     Recomandate femeilor de 50-70 de ani 
   Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază   de stafide are şi rolul de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu  stafide,
pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme  de această natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a  răcit, de trei ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.

     Reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare
   Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor  cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50-70 de ani. Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi nivelul  colesterolului rău şi creşte, în  schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.
 
     Reţetă gustoasă şi sănătoasă
   Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de:
- o varză roşie,
- o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară,
- o cană cu stafide aurii,
- câteva linguri cu ulei,
- sucul de la o jumătate de lămâie,
- un păhărel cu vin roşu,
- sare,
- piper şi
- o linguriţă cu miere.
    Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi  bine pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie şi piperul măcinat.
   Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi lăsaţi-le să stea
circa 30 de minute în frigider.
   Turnaţi acest amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

   Pont!
   Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi,  precum  vitaminele A şi C, calciu şi  potasiu. 

   Sfat!
   Consumaţi câteva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide  distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale.

 O zi minunata



 
 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »