GHIMBIR CU ULEI DE MASLINE...pentru sanatate si apetit

Un articol de Mihaela Iliescu

In antichitate, condimentele radacinoase valorau cat greutatea lor in aur. Mici cantitati erau adaugate in mancare pentru a imbunatati functionarea sistemului digestiv. Abilitatea organismului nostru de a digera mancarea devine din ce in ce mai slaba odata cu inaintarea in varsta.


Potrivit filozofiei orientale, digestia proasta este principala cauza a bolilor noastre, iar conceptul de „foc digestiv” este folosit pentru a explica aceasta legatura. Daca focul este puternic si stralucitor atunci cand suntem tineri, mancarea este bine digerata, fara resturi toxice. Celule primesc nutrienti si organismul nostru este sanatos.

Atunci cand focul digestiv devine mai slab, odata cu inaintarea in varsta, digestia este incompleta si se formeaza toxine. Astfel, suntem expusi riscului bolilor. Pentru a evita focul digestiv slabit, putem adauga in mancare urmatoarele condimente: piper negru sau rosu, nucsoara, scortisoara, cuisoare, mustar, hrean, ghimbir si ...ardei iute.

Introducand in meniu cantitati mici din aceste produse putem stimula apetitul sau putem imbunatati functionarea sistemului digestiv. Avem nevoie de condimente, mai ales in anotimpurile reci.

Persoanele in varsta mai ales pot beneficia de pe urma adaugarii condimentelor in mancare.

Cel mai la indemana condiment din aceasta categorie este ghimbirul, care nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica, alaturi de ceaiurile din plante. In medicina orientala este considerat a fi cel mai bun aliment capabil sa revitalizeze focul digestiv.

Terapia cu ghimbir este recomandata mai ales persoanelor in varsta si mai putin celor tinere sau de varsta mijlocie.

Mod de preparare:

Se amesteca patru linguri de praf de ghimbir (sau ghimbir proaspat ras) cu 100-150 grame ulei vegetal pana se obtine o pasta uniforma. Acoperiti cu un capac si pastrati la loc racoros.

Consumati din amestec in fiecare zi, inainte de micul dejun, care trebuie sa fie compus din ceai de plante si fructe.

Terapia dureaza zece zile, astfel:

Ziua 1 – o jumatate de lingurita de amestec;

Ziua 2 – o lingurita de amestec;

Ziua 3 – o lingurita si jumatate de amestec;

Ziua 4 – doua lingurite de amestec;

Ziua 5 – doua lingurite si jumatate de amestec;

Ziua 6 - doua lingurite si jumatate de amestec;

Ziua 7 – doua lingurite de amestec;

Ziua 8 - o lingurita si jumatate de amestec;

Ziua 9 - o lingurita de amestec;

Ziua 10 – o jumatate de lingurita de amestec.


Dupa ce se termina terapia, focul digestiv va fi revitalizat. Terapia poate fi reluata ori de cate ori simtiti nevoia. Pe toata durata curei se consuma numai fructe, legume si cereale integrale. Se evita produsele de origine animala, alimentele prea reci, apa cu gheata, inghetata etc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…