RESPIRA PENTRU SANATATE!

Un articol de Mihaela Iliescu

Respiratia aprovizioneaza organismul cu oxigen si, astfel, sustine viata. Cu cat celulele primesc mai mult oxigen, cu atat mai putina energie se consuma in procesele fiziologice firesti.

Chiar si atunci cand suntem imobilizati putem respira corect, astfel putem lupta cu boala.


Daca facem un sondaj, se pare ca nimeni nu are nevoie sa fie invatat cum sa respire. Dar respiram diferit in situatii diferite. De exemplu, atunci cand suntem agitati, respiratia este slaba si mai rapida. Atunci cand cantam, inspiram si expiram foarte incet. Radem atunci cand expiram. Diafragma opune rezistenta actiunii de expiratie a muschilor abdominali, pentru a permite aerului sa iasa in „portii” mici. De aceea rasul este sanatos si, impreuna cu cantatul, reprezinta cele mai eficiente exercitii de respiratie.

Lipsa efortului fizic, faptul ca petrecem majoritatea timpului in spatii inchise, obezitatea si pozitiile gresite ale coloanei au dus la schimbarea obiceiurilor noastre respiratorii.

Este foarte important sa respiram numai pe nas, in acest fel 80% din praf si microbi sunt opriti de mucoasa nazala. Respiratia pe gura este cauza multor afectiuni: cardiovasculare, imbatranire inainte de vreme, astm. Nu trebuie sa vorbim mult la masa, pentru a nu influenta masticatia si digestia.

Iata cateva exercitii care ne pot ajuta sa respiram corect. Cel mai bine este sa le facem in aer liber sau intr-o incapere bine aerisita.:

1. Respiratia completa. Le puteti efectua stand in picioare, asezati pe scaun sau culcati. Muschii trebuie sa fie relaxati si ochii inchisi. Inspirati pe nas, incercand sa umpleti partea de sus a plamanilor (partea din fata a abdomenului se misca inainte). Apoi, umpleti partea din mijloc (partea inferioara a cutiei toracice se largeste). Apoi extindeti umerii si incepeti sa expirati. Aerul trebuie sa fie expirat incet. Repetati exercitiul timp de 10-15 minute zilnic. Ajuta la pierderea in greutate si la reglarea ritmului cardiac.

2. Respiratia terapeutica. Cel mai bine este sa faceti acest exercitiu in pozitia culcat. Inspirati pe nas timp de doua secunde, tineti-va respiratia timp de opt secunde si apoi expirati timp de patru secunde. Puteti face acest execitiu dimineata si seara, timp de doua minute, de fiecare data.

3. Respiratia de curatare. Acest execitiu va ajuta sa curatati plamanii si stimuleaza centrii respiratori, Inspirati pe nas timp de doua secunde (in acelasi fel ca la respiratia completa), tineti-va respiratia timp de trei secunde, tuguiati buzele si lasati aerul sa iasa cate putin, timp de 12 secunde. Faceti acest exercitiu dimineata si seara, timp de doua minute, de fiecare data.

4. Respiratia ciclului solar-lunar. Ciclul nostru respiratoriu zilnic este influentat de Soare, Luna si stele. In cele 24 de ore exista rimuri diferite de respiratie, in care alterneaza nara stanga si nara dreapta. Acest exercitiu relaxeaza sistemul nervos, imbunatateste dispozitia, inlatura oboseala si ajuta la ameliorarea durerilor de cap, reumatice si a simptomelor racelii. Acoperiti partea dreapta a nasului, inspirati pe nara stanga, faceti pauza doua secunde si apoi expirati timp de patru secunde. Apoi acoperiti nara stanga si faceti aceleasi operatii. Repetati exercitiul de 10-12 ori pentru fiecare nara, dimineata si seara.

5. Tehnica vietnameza de respiratie. Acest exercitiu este un excelent masaj pentru ficat si pancreas. Inspirati incet si umflati abdomenul cat de mult puteti, tineti respiratia doua secunde, expirati incet pana ce abdomenul se dezumfla complet, faceti o pauza de doua secunde si reluati. Schema este: inspiratie – doua secunde, tineti respiratia – doua secunde, expiratie - patru secunde, pauza – doua secunde. Faceti acest exercitiu in serii de cate 10 in prima saptamana, 15 in a doua saptamana 20 in a treia saptamana. Puteti creste pana la 60 de serii pe zi, in functie de cum va simtiti.
- See more at: http://www.secretele.com/2016/04/respira-pentru-sanatate.html#more

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…