Ficat sanatos, tu hotarasti!

Un articol de Calin Petru Barbulescu 

Ficatul este un organ esential al corpului, asa ca este important sa afli cat mai multe lucruri despre el, cu atat mai mult in cazul in care suferi de afectiuni ale ficatului sau exista astfel de cazuri de imbolnaviri in istoricul familiei tale.

Iata cateva raspunsuri la intrebarile frecvente legate de acest organ:

1. Care este functia ficatului? 

Ficatul indeplineste un numar mare de functii. Acesta proceseaza toate alimentele pe care le consumam si fie reorganizeaza structura hranei si a nutrientilor, fie le elimina din organism.

2. Cum poti mentine ficatul sanatos?

Alimentatia sanatoasa este cel mai bun sfat. Cea mai mare parte a substantelor nutritive este stocata de catre ficat, astfel incat consumul de alimente nocive poate produce dezechilibre in tot corpul.

3. Care este cea mai buna dieta pentru ficat?

Imbogateste dieta cu proteine vegetale, alimente naturale, si redu consumul de grasimi. Poti obtine proteinele necesare corpului consumand fasole, legume, linte, dar si produse din carne. Oricum, se recomanda sa mananci carne in cantitati foarte mici, si sa cresti aportul de legume, fructe si cereale integrale de provenienta organica si neprocesate.

Corpul are nevoie de grasimi, dar evita grasimile trans si opteaza pentru grasimile din avocado si nuci, pestele gras, seminte de dovleac si seminte de in.

4. Ce alte lucruri vin in sprijinul sanatatii ficatului?

Cel mai bun mod de a sprijini functionarea ficatului consta in monitorizarea atenta a greutatii corporale si mentinerea unui program zilnic de exercitii fizice. Obezitatea este strans legata de boala ficatului gras (steatoza hepatica), care genereaza cicatrici sau degenereaza in ciroza hepatica sau cancer hepatic.

De asemenea, redu consumul de alcool, deoarece creste riscurile imbolnavirii de ciroza. In plus, pentru a reduce riscul imbolnavirii de hepatita C si B, evita pe cat posibil piercingurile si tatuajele efectuate in conditii insalubre cu ace impropriu sterilizate, abuzul de droguri, precum si contactul sexual cu mai multi parteneri.

5. Care sunt simptomele unui ficat disfunctional?

Cel mai comun simptom este oboseala, dar pot fi resimtite inclusiv simptome de greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare, inchiderea culorii urinei, sau chiar ingalbenirea ochilor.

6. Ce teste poti face in cazul in care observi nereguli?

In primul rand se recomanda sa faci un test sanguin special care se adreseaza functiei hepatice. Acesta determina daca din ficat se scurg enzime.

7. Daca testele sanguine sunt normale, inseamna ca ficatul este perfect sanatos?

Nu, nu este adevarat. Acest test nu confirma faptul ca ficatul este sanatos. Medicul iti poate recomanda, dupa caz, sa te supui unui numar mai extins de teste, in functie de istoricul familial si de simptomele pe care le resimti.

8. Ce se intampla daca esti diagnosticat cu o boala a ficatului?

Hepatita virala, inclusiv hepatita C, bolile genetice si boala ficatului gras sunt principalele boli ale ficatului. Aceste boli sunt usor tratabile si au un pronostic pozitiv pe termen lung, cu conditia sa fie diagnosticate la timp si tratate in mod corespunzator. La incheierea curei de tratament, vindecarea este echivalenta cu eliminarea virusului din organism.

Fa acest test pentru a determina daca ficatul tau este sanatos sau are nevoie de o cura de detoxifiere:

Raspunde deschis la urmatoarea intrebare: Care este cantitatea maxima de alcool pe care o bei saptamanal?

Daca bei trei pahare sau mai putin, cel mai probabil ficatul este sanatos si are o varsta biologica cu trei ani mai tanara decat varsta ta biologica reala.

Daca bei patru pahare, varsta biologica a ficatului este aceeasi cu cea a organismului. Dar daca bei mai mult de cinci pahare pe saptamana, ficatul cu siguranta este imbatranit prematur. Ingrijeste-ti atent ficatul daca vrei sa il mentii sanatos si sa previi imbolnavirile.

Ficatul are capacitatea de a se autoregenera, dar atunci cand trebuie sa filtreze alcoolul din organism, unele celule hepatice mor pe parcursul acestui proces. Consumul de alcool in cantitati mari si pe perioade indelungate de timp afecteaza regenerarea celulelor hepatice si poate declansa probleme grave de sanatate.

Acest articol este oferit sub licenta Creative Commons. Il puteti republica oriunde incluzand autorul, sursa si sa lasati toate link-urile intacte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…