Sfaturile lui Menci pentru o alimentatie sanatoasa



 
Sfatul lui Menci
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii 
indulcitori care au valoare nutritionala.
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele.
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru
salate si obisnuit pt prajire.
Modul de preparare "pane" este cancerigen
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1"
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita.
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat.
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra 
calitatile nutritionale
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion 
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio.
Piperul se macina pe loc
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber.
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane.
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici 
de suprafata
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau 
in semisalbaticie.
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume.
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest.
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa.
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori
(mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus.
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.




Lista lui Mencinicopschi!

REVOLUTIE IN BUCATARIE,
autor prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
-rezumat-
 
   
Mancati fara grija  
Urda cu marar Legume sote
Salata de fasole verde cu usturoi Legume la gratar
Salata de vinete Legume la abur
Salata de leurda Ghiveci de legume
Salata de ghebe cu usturoi Mancare de stevie
Salata de ton Mancare de urzici
Salata de rosii  
Salata de castraveti cu marar  
Salata de andive  
Salata de spanac  
Salata de papadie  
Salata de rucola cu rosii cherry  
Salata de varza  
Salata asortata cu ardei gras,
 castraveti, rosii, ceapa
 
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
Sos vinegreta Mancati cu moderatie
Sos de usturoi(mujdei) Rosii umplute cu branza
Sos de mustar Ardei umpluti cu branza
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi Supa de ceapa
Hrean cu sfecla rosie Ciuperci umplute la cuptor
Supa de legume Rata pe varza
Bors de fasole verde Varza murata
Bors de urzici Varza rosie murata
Ciorba de fasole Castraveti in saramura
Ciorba de loboda Muraturi asortate
Ciorba de praz Paine de casa cu cereale si seminte
Ciorba de legume  
Mancare de mazare  
Mancare de praz  
Mancare de fasole verde  
Mancare de spanac  
                                                                  tab 1/4
 
 
 
2 ori pe saptamana 2 ori pe luna
Oua scrob Salata de icre
Oua fierte moi Supa de pui cu galuste
Oua romanesti(in apa) Supa de gaina cu taitei de casa
Supa de cartofi Taitei
Bors de gaina Macaroane cu branza
Scrumbie in pergament Macaroane cu nuci
Curcan la cuptor O data pe luna
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar) Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente
O data pe saptamana Ciorba de potroace
Salata de praz cu ciuperci Ardei(dovlecei) umpluti cu carne
Salata orientala de vara Rasol de vita
Supa crema de legume  
Ciorba de vacuta  
Mancare de cartofi  
Iahnie de fasole  
Varza la cuptor  
Tocanita de pui cu legume  
Spaghete cu sos de rosii  
Plachie de crap  
Rasol de gaina  
Pulpe de pui la tava  
Orez  
Orez cu legume  
Orez cu ciuperci  
Cous-cous cu legume  
Mamaliga  
Mamaliga cu branza si smantana  
Gem de prune(fara zahar)  
   
                                                   
 
 
Ocazional Placinta cu mere
Cascaval pane Placinta cu branza
Snitel de pui Prajitura cu prune/caise/visine
Omleta Gris cu lapte
Oua cu cascaval la capac Orez cu lapte
Supa crema de mazare verde Gogosi
Supa de vaca-consome Papanasi
Bors de peste Compot de prune/mere/piersici/pere/caise
Bors de miel Ciocolata de casa
Ciorba de pui a la grec Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
Ciorba de perisoare Ocazional(de sarbatori)
Ciorba de burta Sarmale in foi de varza cu carne de porc
Ciorba de fasole cu afumatura Pulpa de miel la cuptor
Ciorba de oase de porc Chec
Ostropel Cozonac
Varza cu ciolan Ocazional(rar)
Stufat de miel Chiftele marinate
Limba cu masline Pui prajit
Coltunasi cu branza de vaci  
Hering marinat  
Pasta de peste  
Peste prajit  
File de peste pane  
Mititei  
Limba rasol  
Muschi de vaca la tava  
Porc la gratar  
Piure de cartofi  
Cartofi taranesti cu kaizer  
Gogosari in otet  
Castraveti in otet  
Bulz  
Inghetata de vanilie  
Sarlota de vanilie/cacao  
Spuma de capsuni  
Crema de zahar ars  
Cornulete cu gem si nuca  
                                                   
 
 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!