Scapa de dureri, simplu si sigur!

Cum sa te misti sanatos si sa scapi de dureri

Postura se incadreaza chiar in capul listei cand vorbim despre sanatatea noastra.Postura este la fel de importanta ca si alimentatia corespunzatoare, exercitiile fizice si somnul bun pe timpul noptii.
Beneficiile posturii corespunzatoare:
– contribuie la o functionare normala a sistemului nervos;
– oasele sunt aliniate si muschii, articulatiile si ligamentele pot functiona asa cum este firesc;
– organele vitale sunt in pozitia adecvata si pot functiona cu o eficienta maxima.
Fara a avea o postura corecta, nu poti fi pe deplin in forma, fizic vorbind. Vestea buna este ca aproape oricine poate evita problemele cauzate de o pozitie inadecvata si poti face imbunatatiri la orice varsta. Multi oameni nu realizeaza cat de mult avem nevoie de un sistem de sprijin puternic structural pana ce oasele nu se descompun, nu isi formeaza o curbura si coloana vertebrala nu se indoaie, muschii nu devin slabiti sau nu apar dureri la nivelul acestora.
Sistemul muscular si sistemul osos cuprind doua treimi din masa corpului nostru, iar coordonarea acestora solicita aproape 90% din energia corpului.
Sistemul muscular si sistemul osos prezinta anumite functii clare:
1. Te mentin in pozitie verticala.
2. Iti permit sa ajungi de la un punct la altul.
3. Iti protejeaza organele interne.
Coloana vertebrala este partea cea mai importanta. Coloana (cu vertebrele sale individuale) este de o importanta deosebita, pentru ca protejeaza sistemul nervos. Sistemul nervos este procesorul central al organismului. El controleaza si coordoneaza fiecare functie.
Secretul este prevenirea
Am fost educati sa gandim preventiv in ceea ce priveste sanatatea dintilor si a ochilor, dar nu si a coloanei vertebrale. Gandeste-te la acest aspect! Toate functiile si procesele organismului sunt controlate de sistemul nervos si, drept rezultat, acest sistem te adapteaza la diversele schimbari ce apar la fiecare minut in mediul inconjurator. In cazul in care nu ai avea un sistem nervos sanatos, corpul ar inceta sa mai functioneze corespunzator si, drept consecinta, ar putea sa apara boala sau degenerarea.
Chiroterapeutii si medicii osteopati sunt specialisti in diagnosticarea si tratarea posturilor necorespunzatoare si dispunerii deficitare a muschilor si oaselor, care pot compromite functionarea adecvata a organismului. Osteopatia si chiroterapia se ocupa de structura organismului, depistand dezechilibrul pozitiei articulatiei sau mobilitatii. Tratamentul chiroterapiei si osteopatiei presupune o terapie practica. Prin atingere, masaj, tehnici de manipulare si intindere, specialistii pot diagnostica si trata oamenii cu probleme emotionale si fizice, nu numai.
Ce postura ai?
Fiecare dintre noi ar trebui sa consulte un medic osteopat sau un chiroterapeut. In cazul in care nu esti sigur, intreaba-te daca ceea ce urmeaza ti se pare cunoscut:
● Dureri de oase sau musculare;
● Dureri de cap;
● Energie scazuta;
● Postura nu este centrata.
Pentru a vedea daca postura este inadecvata, priveste-te in oglinda de sus pana jos si verifica urmatoarele:
● Umerii sunt la acelasi nivel?
● Capul este drept, si nu inclinat intr-o parte?
● Barbia este iesita in fata?
● Spatiile dintre brate si trunchi sunt egale in ambele parti?
● Soldurile sunt la acelasi nivel, si nu inclinate intr-o parte?
● Gleznele sunt drepte, si nu in interior sau in exterior?
● Spatele inferior este putin curbat in fata, nu este prea neted sau curbat prea mult?
● Linia tivului este inegala?
● Talpile pantofilor sunt tocite inegal?
1. Adu-ti picioarele paralel, nu scoase in afara, si putin departate la linia soldurilor. Aducand picioarele la acelasi nivel, angrenezi muschii din fata coapselor si mentii soldurile, genunchii si gleznele intr-o pozitie corecta.
2. Ridica-ti capul cat poti, simtind cum sira spinarii se lungeste, devenind mai inalt.
3. Adu-ti pelvisul la o pozitie intermediara. Pentru a gasi aceasta pozitie, plaseaza-ti mainile pe solduri si apoi trage coccisul in interior pana ce pelvisul este direct peste coapse; asadar, nu este nicio flexiune a articulatiilor soldurilor si este o usoara miscare a spatelui inferior. Cat coccisul este retras in interior, poti simti muschii abdominali cum lucreaza putin.
4. Trage-ti umerii in spate si apoi relaxeaza-i, lasandu-i sa cada, adu-ti mainile la acelasi nivel cu tighelul pantalonilor.
5. Indreapta-ti barbia, tinand capul deasupra punctului dintre umeri, nu mai in fata sau mai in spate.
De ce exercitiile regulate sunt o necesitate? Iata 10 avantaje:
1. Pot reduce riscurile legate de sanatate de mai multe feluri, incluzand tensiunea arteriala crescuta, obezitatea, tipul 2 de diabet, bolile de inima, infarctul cerebral si anumite forme de cancer.
2. Impreuna cu o dieta sanatoasa, activitatea fizica te poate ajuta sa scazi in greutate si apoi sa previi acumularea de greutate.
3. Contribuie la mentinerea arterelor curate. Exercitiile aerobice cresc concentratia de colesterol „bun“ si micsoreaza concentratia de colesterol „daunator“.
4. Te ajuta sa faci fata starilor cronice si poate sa reduca hipertensiunea arteriala, sa controleze zaharul din sange si sa calmeze durerile musculare.
5. Iti intareste inima. O inima mai sanatoasa pompeaza sange mai eficient, ceea ce imbunatateste circulatia sangelui.
6. Exercitiile fizice activeaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor virale, facandu-te mai putin vulnerabil la bolile virale minore, cum ar fi gripa sau raceala.
7. Te vei simti, cu siguranta, mult mai bine. Activitatea fizica te ajuta sa previi depresia si reduce riscul aparitiei anxietatii.
8. Exercitiile aerobice te pot obosi intr-un timp destul de scurt, dar pe termen lung vei beneficia de vitalitate crescuta si vei observa ca nu vei mai simti oboseala.
9. In cazul persoanelor mai in varsta ajuta la mentinerea activa, la mobilitate si independenta odata cu trecerea anilor, pastrand muschii puternici.
10. Exercitiile sustin sanatatea mintii. Cercetatorii au descoperit ca exercitiile aerobice regulate pot reduce declinul cognitiv in randul oamenilor mai in varsta.
Orice este mai bun decat nimic
Nu trebuie sa te inscrii la maraton, ci este indicat sa incepi cu exercitii regulate usoare, iar dupa cateva saptamani vei vedea diferenta. Iata cateva idei simple:
● Mergi mai mult pe jos (la magazin, la serviciu, in parc etc.).
● Urca pe scari in loc sa folosesti liftul.
● Pune muzica si danseaza prin casa (poti arde pana la 400 de calorii pe ora).
● Coboara din canapea pe podea si executa cateva intinderi ale spatelui si ale intregului corp.
● Gaseste un prieten cu care sa faci exercitii sau alatura-te unui grup.
● Ia lectii de dans.
● Joaca-te mai mult cu copiii sau nepotii.
Secretul consta in a incepe incet si a te simti bine. Fii rational si porneste incet, dar sigur. Nimeni nu continua sa faca un lucru care ii provoaca dureri!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!