Fii fericiturmand 7 sfaturi

7 sfaturi pentru a fi fericit tot timpul

fericireCand nu esti binedispus, realitatea poate parea ca si cum cineva ar fi pictat totul in gri. Schimbandu-ti gandurile, poti schimba ceea ce simti, asa ca urmeaza acesti 7 pasi simpli pentru o stare de spirit mai optimista si maipozitiva.
Oricat de tentanta ar parea ideea de a inghiti o „pastila de fericire”, de exemplu antidepresivele, aceasta nu reprezinta solutia rapida, asa cum s-a crezut la un moment dat. Pentru multi suferinzi de depresie, astfel de medicamente nu sunt mai eficiente decat un placebo, potrivit unui nou studiu desfasurat la scara larga. Dar schimband modul in care privesti lucrurile, iti poti schimba si modul in care te simti, pentru totdeauna.
Expertii in Programare Neuro-Lingvistica si terapie cognitiv comportamentala (CBT) au promovat puterea gandirii pozitive timp de decenii. Dar ceea ce face din asta un subiect arzator acum este ca, datorita unei multitudini de studii dintr-un nou domeniu de cercetare, numit psihologia pozitiva, avem dovada ca este posibil sa-ti schimbi complet mentalitatea.
„Cu ajutorul exercitiilor, iti poti schimba destul de usor obiceiurile de gandire negativa”, sustine terapeutul CBT Christine Wilding.
Iata cum sa incepi sa faci asta, chiar de astazi:
1. Dezvolta-ti muschii mintii
La fel cum antrenamentul cu greutati te poate ajuta sa fii un alergator mai bun, exersarea activitatii cerebrale poate facilita gandirea pozitiva. Cortexul prefrontal stang este partea responsabila pentru emotiile pozitive, cum ar fi optimismul, si prin activarea neuronilor din aceasta zona, in mod regulat, prin meditatie, un creier pesimist poate fi antrenat spre a deveni mai fericit, conform studiilor neurologului Richard Davidson de la Universitatea din Wisconsin Madison, SUA.
Recomandare:
Pentru unii dintre noi, meditatia nu poate lipsi de pe lista cu lucruri de facut. Cu doar cateva minute pe zi ti-ai putea ajuta creierul sa fie mai fericit, asa ca incearca aceasta tehnica simpla. Alege un cuvant cu conotatii pasnice, cum ar fi „calm”, „relaxare” sau „iubire”. Stai linistit undeva, inchide ochii si respira incet. De fiecare data cand expiri, repeta in tacere cuvantul ales. Cand apar alte ganduri, respinge-le usor si spune din nou acel cuvant. Exerseaza pana cand ajungi sa faci acest lucru timp de 10 minute neintrerupt.
2. Programeaza-ti „o ora de fericire” in fiecare zi
„Oamenii nu isi iau suficient timp pentru a se gandi la viata lor si la cat de mult se bucura, de fapt, de ea”, spune psihologul David Schkade de la Universitatea din California, San Diego. Acesta a cerut unui grup de 900 de femei sa descrie ceea ce ar fi facut cu o zi inainte si apoi a analizat cum s-au simtit in timpul fiecarei activitati. Femeile au fost uimite de cat de mult timp au petrecut facand lucruri care le-au provocat insatisfactie.
Recomandare:
Noteaza cum iti petreci timpul pe durata unei saptamani. Apoi gandeste-te cum ai putea schimba o ora pe zi dintr-o activitate care iti e indiferenta (schimbatul de canale TV sau treaba facuta prin casa) cu ceva de care sa te bucuri (sa faci o plimbare, sa petreci timp cu partenerul sau partenera).
„Vei fi surprins de cat de mult acest lucru iti va imbunatati fericirea generala”, potrivit dr. Schkade.
3. Gandeste in afara tiparului
Sa inlocuiesti gandirea negativa cu cea pozitiva nu e ceva ce se va intampla peste noapte, asa ca fa-ti un obicei din a „gandi alternativ”. „Acesta te poate ajuta sa ai grija de gandurile negative automate, cum ar fi „e prea greu pentru mine” sau „ma simt groaznic”, care par sa vina de nicaieri, spune Wilding.
Recomandare:
Data viitoare cand ai un gand negativ, cum ar fi „sunt o persoana asa de plictisitoare”, incearca sa iti pui aceste intrebari:
Este oare adevarat?
Exista un alt mod de a privi acest lucru?
Cand nu ma simt in acest fel, nu cumva am o perspectiva diferita?
4. Fii atent la limbaj
Ai luat obiceiul de a face glume despre cat de dezastruoasa este viata ta sentimentala sau profesionala? Ai grija! „Ceea ce spui este ceea ce aude mintea ta inconstienta”, spune Mo Shapiro, autorul cartii „Shift Your Thinking, Change Your Life” („Ascute-ti gandirea, schimba-ti viata”). „Exista un stil tipic britanic de umor care te trage in jos, dar fii constient ca, atunci cand spui lucruri negative, iti construiesti un mod de gandire negativ. Astfel incat, chiar daca exagerezi spunand ca noul loc de munca este un cosmar, daca spui asta suficient de des, vei incepe sa o crezi.”
Recomandare:
Filtreaza-ti limbajul toxic. Cand ti se pune aceeasi intrebare in mod regulat, cum ar fi „Ce mai faci?” sau „Cum a fost vacanta?”, incearca sa te asiguri ca raspunsul tau este unul pozitiv.
5. Valorifica puterea lui 9
Poti trezi partea insorita a creierului petrecand timp „in zona” sau intr-o stare cunoscuta sub numele de „flux”. Este atunci cand esti atat de concentrat asupra unei activitati placute, incat te deconectezi de la orice altceva, conform cercetarii expertului in psihologie pozitiva Mihaly Csikszentmihalyi.
Recomandare:
Gandeste-te la ceea ce te-a pasionat de la varsta de 9 ani si ia in considerare posibilitatea de a incepe un hobby. „Se spune ca suntem cel mai fideli noua insine si cel mai putin influentati de altii atunci cand avem in jur de 9 sau 10 ani”, spune psihologul clinician Linda Blair, autorul „Straight Talking” („A vorbi verde in fata”). Deci, incearca sa te apuci de balet sau inscrie-te la lectii de dans, tricotat, broderie, desen ori pictura.
6. Fa o fapta buna pe zi
„Daca tu crezi ca esti un om bun, este mult mai usor daca te porti ca atare”, sustine profesorul de psihologie Sonja Lyubomirsky, autor al lucrarii „The How Of Happiness” („Cum sa fii fericit„).
Si conform studiilor sale, daca faci mai multe gesturi mici de bunatate intr-o singura zi iti da un impuls pozitiv mai vizibil decat daca incerci pur si simplu sa fii o persoana mai buna in general.
Recomandare:
Incearca, o zi pe saptamana, sa faci o fapta buna, dar variaza ceea ce faci.
„Cand le-am dat oamenilor sarcina de a face aceleasi fapte bune iar si iar, am constatat ca nivelul lor de fericire a coborat”, spune profesorul Lyubomirsky. „Varietatea si spontaneitatea par a fi cheia.”
7. Inrameaza-ti fotografiile si diplomele
„Mediul pe care ni-l construim pentru noi insine este critic pentru bunastarea noastra”, spune dr. John Zeisel, profesor invitat la Universitatea din Salford. „Un interior minimalist poate lipsi creierul tau de stimuli. Obiectele personale si imaginile nu sunt doar decor, sunt suporturi psihologice, crescand sentimentul de sine si reducand productia de neurotransmitatori din creier ce creeaza anxietate.”
Recomandare:
Pune in rama fotografiile cu familia si prietenii, impreuna cu memento-urile vizuale ale propriilor realizari (cum ar fi momentul de finish al unui maraton si certificatele academice sau profesionale).
„Intr-o zi proasta, acestea vor fi memento-uri instante ale succesului tau,” sustine dr. Zeisel.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!