Eclipsa de soare de vineri!

Cea mai mare eclipsa de Soare din ultimii 16 ani va avea loc vineri dimineata. Se va putea vedea si in Romania, dar numai daca se mai risipesc norii.

In nordul planetei, va fi bezna pentru 76 de minute.
Vineri, 20 martie, va avea loc o eclipsa solara, cea mai mare din ultimii 16 ani. Se va putea observa si in Romania, in special in vestul si nord-vestul tarii, unde cerul va fi mai mult senin. In centrul, sudul si estul tarii, vor fi sanse putine sa vedem spectacolul de pe cer pentru ca va fi o vreme mohorata, cu precipitatii mixte, ne-a informat Meda Andrei, meteorolog ANM.
ZoomProtejati-va ochii cu lentile speciale!
"In principiu, Luna va acoperi peste jumatate din discul Soarelui, iar lumina din jurul sau va fi diferita. Vom pierde jumatate din lumina Soarelui. La ora 11.56, cand este maximul, vom vedea o lumina diferita fata de in restul zilelor, cand este Soarele neeclipsat. Pentru toata tara, la ora asta va fi maximul, insa eclipsa va incepe la 10.48 si se termina la 13.04", a explicat cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, pe blogul sau.
In Romania, Luna va acoperi treptat Soarele, incepand cu ora 10.48, iar la ora 11.56 va "ascunde" 53% din discul Soarelui. Daca vrei sa nu ratezi acest eveniment, da o fuga la Budapesta sau la Praga unde cerul va fi senin. Aici se vor inregistra 12-14 grade. Insa, cel mai bine se va vedea in nordul continentului, care va fi in bezna aproape totala. La ora locala 9.31, Londra va pierde 84% din lumina Soarelui, in timp ce in regiuni din Scotia, va fi chiar mai inchisa, cu 94% din lumina. Companiile de electricitate britanice au anuntat ca vor fi posibile multe pene de curent pentru ca razele solare nu vor mai ajunge la panourile care se incarca de la Soare. 100% va fi doar la Polul Nord. Click! spune Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma cinci ani fara eclipse. Urmatoarea eclipsa de Soare, vizibila din Romania, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, Luna va acoperi 11% din discul Soarelui. Cea mai recenta eclipsa de Soare vizibila din Romania a avut loc in anul 2011. Azi si maine, lapovita si ninsori in jumatate de tara In Moldova si la munte va ninge
In calendar e primavara, dar vremea nu da semne de imbunatatire.  Meteorologii au avertizat ca vremea se va raci, iar precipitatiile vor cuprinde treptat toata jumatatea de est a tarii. Din aceasta dimineata si pana joi seara, vor fi temperaturi scazute in aproape toata tara, precipitatii mixte in Dobrogea, Muntenia, Transilvania si Oltenia, ninsori in Moldova si la munte, iar vantul va atinge la rafala viteze de 65 km/h, potrivit informarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie. In Moldova va ninge, iar in Dobrogea, Muntenia si Transilvania vor fi predominant ploaie si lapovita. In zona de munte va ninge si se va depune strat nou de zapada. Vantul va avea intensificari temporare la munte si in Dobrogea, Moldova si Baragan, cu viteze la rafala de pana la 55-65 km/h. Informarea este valabila pana joi, la ora 22.00.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS