13 motive pentru care esti mereu obosit


obosealaLipsa de somn nu este singurul lucru care iti consuma energia. Anumite lucruri minore pe care le faci (sau pe care nu le faci) te epuizeazamental si fizic si iti pot transforma viata intr-o corvoada. Aici, expertii iti explica ce obiceiuri sunt nefaste si care sunt de integrat pentru a-ti regasi energia.
1. Renunti sa faci sport cand esti obosit
Daca sari peste exercitiul fizic pentru a economisi energie, aceasta in realitate se intoarce impotriva ta. In cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Georgia, cateva persoane sedentare care au inceput sa faca 20 de minute de sport moderat de trei ori pe saptamana au raportat ca se simt mai putin obosite si mai energice dupa sase saptamani. Exercitiul regulat da un impuls fortei si rezistentei, iti ajuta sistemul cardiovascular sa functioneze intr-o maniera eficienta, iti aduce oxigen si nutrienti in tesuturi. Deci, data viitoare cand esti tentat sa te lungesti pe canapea, macar mergi sa faci o mica plimbare, nu vei regreta.
2. Nu bei suficienta apa
A fi chiar si usor deshidratat are o influenta asupra nivelului tau de energie, afirma Amy Goodson, nutritionist la Texas Health Ben Hogan Sports Medicine: „Deshidratarea provoaca o scadere a volumului sangvin, facand sangele mai dens. Prin urmare, inima pompeaza mai putin eficient, reducand viteza cu care oxigenul si nutrientii ajung la muschi si organe.”
3. Nu consumi suficient fier
„Carenta de fier poate sa te faca letargic, iritabil, slabit si incapabil sa te concentrezi”, explica Amy Goodson. Aceasta te oboseste, pentru ca oxigenul care iti circula prin muschi si prin celule este mai putin.
Trebuie sa iti maresti aportul de fier pentru a reduce riscul de anemie mancand carne slaba de vita, fasole rosie, ficat, oua, verdeturi, nuci si unt de arahide. Cel mai bine e sa le combini cu alimente bogate in vitamina C, intrucat amelioreaza absorbtia de fier in organism.
4. Esti perfectionist(a)
Te straduiesti sa fii perfect(a) – ceea ce, recunoaste, e imposibil – muncesti din greu si mai mult decat este necesar, explica Irene S. Levine, profesor psihiatru la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din New York: „Iti asumi sarcini care sunt dificile sau imposibil de atins incat, pana la urma, nu esti niciodata satisfacut cu tine insuti.” Aceasta recomanda sa iti stabilesti o data limita pentru proiectele tale si sa o respecti. Astfel, iti vei da seama ca timpul suplimentar consacrat perfectionarii muncii nu o va face sa fie mai buna.
5. Faci din tantar armasar
Presupui ca urmeaza concedierea cand patronul tau te cheama la o reuniune neprevazuta sau iti e prea frica sa mergi pe bicicleta pentru ca te temi de un accident, deci esti atins de „catastrofism”. „Aceasta anxietate te paralizeaza si te epuizeaza mental”, explica Levine. Deci, cand te surprinzi avand un astfel de gand, inspira profund si intreaba-te daca este intr-adevar probabil sa se intample ce e mai rau. Meditand, facand sport sau impartasind preocuparile cu un prieten te poate ajuta sa treci peste aceste ganduri si sa devii mai realist.
6. Sari peste micul dejun
Hrana pe care o mananci aduce carburant corpului, iar cand dormi, corpul tau continua sa utilizeze ceea ce ai consumat la cina pentru a face sangele sa circule. Asadar, cand te trezesti dimineata, ai nevoie sa faci plinul cu un mic dejun. Daca il sari, te vei simti letargic.
„A lua micul dejun echivaleaza cu a pune in miscare organismul, dand bice metabolismului”, afirma Amy Goodson, care recomanda un mic dejun ce contine cereale integrale, proteine usoare si grasimi bune. Exemple: cereale cu pudra proteica, unt de arahide, smoothie cu fructe, lapte degresat, unt de migdale, oua cu toast de paine integrala sau iaurt grecesc.
7. Te hranesti cu junk food
Alimentele imbuibate cu zahar si cu glucide simple prezinta un indice glicemic ridicat, indicator al rapiditatii cu care glucidele iti cresc procentul de zahar din sange. Maxime constante ale procentajului de zahar sunt urmate de caderi rapide, ceea ce cauzeazaoboseala pe parcursul zilei, indica Amy Goodson, care adauga ca putem pastra o concentratie de zahar stabila hranindu-ne cu proteine light din cereale integrale la fiecare masa. Mancarurile de consumat cat mai des sunt puiul (la cuptor, nu prajit) si orezul brun, somonul si cartofii dulci sau o salata cu pui si un fruct.
8. Nu stii sa spui „nu”
A multumi pe toata lumea este deseori in detrimentul propriei energii. Asadar, fie ca e vorba despre antrenorul de fotbal al fiului tau care iti cere sa pregatesti biscuiti pentru echipa sau de patronul care iti cere sa vii la birou sambata urmatoare, nu este obligatoriu sa spui „da”. Pe termen lung, aceasta te poate umple de resentiment si, in mod constant, de furie.
„Antreneaza-te pentru a spune „nu” cu voce tare”, ne sfatuieste Susan Albers, psiholog la Clinica din Cleveland. Incepe sa spui singur in masina. A te auzi pe tine insuti spunand „nu” cu voce tare te va ajuta sa il zici mai usor atunci cand vei avea nevoie.
9. Biroul tau este dezordonat
Un birou in dezordine te epuizeaza mental, restrangandu-ti capacitatea de concentrare si limitand posibilitatea creierului tau de a procesa o informatie, potrivit unui studiu al Universitatii din Princeton. La sfarsitul fiecarei zile, asigura-te ca munca si prioritatile tale personale sunt organizate si aranjate la cheie. Asta te va ajuta sa incepi ziua urmatoare in conditii bune. Daca biroul are nevoie de o reorganizare completa, procedeaza pe etape. Incepe prin a tria ce e in partea de sus a biroului, apoi procedeaza metodic, raft dupa raft, sertar dupa sertar.
10. Muncesti in timpul vacantelor
A „iesi din priza” si a-ti da voie sa te destinzi cu adevarat permite organismului si creierului sa se regenereze si sa se intoarca la birou mai puternic. Cand iei intr-adevar o pauza, esti mai creativ, mai productiv si mai eficient in momentul intoarcerii la birou.
11. Citesti e-mailuri fix inainte de a merge la somn
Lumina orbitoare a unei tablete, a unui smartphone sau ecranul cu background luminos al calculatorului tau poate da peste cap ritmul corpului tau, suprimand melatonina, hormonul care regleaza ciclurile de somn si de veghe. Sensibilitatea la lumina digitala a gadgeturilor poate varia de la o persoana la alta, insa in general este o idee buna evitarea oricarei tehnologii cu o ora sau doua inainte de somn. Nu te poti abtine de la a arunca un ochi la telefon inainte de a pune capul pe perna? Atunci tine-l macar la 35 cm distanta, pentru a reduce riscul de interferenta cu somnul tau.
12. Recurgi la cafeina pe tot parcursul zilei
A-ti incepe ziua cu o doza de cafea nu este o problema. De fapt, studiile arata ca band pana la trei cesti de cafea este un lucru bun, dar a consuma cafea intr-o maniera nepotrivita iti poate perturba serios ciclul de somn. Un studiu publicat in Journal Of Clinical Sleep Medicine releva ca folosirea cafeinei cu sase ore inainte de a te culca afecteaza somnul. Asa ca, pe la mijlocul dupa-amiezei, pune cafetiera la loc in dulap.
13. Te culci tarziu in timpul weekendului
Sa petreci sambata seara si sa dormi pana tarziu duminica antreneaza dificultati in a adormi duminica seara, si deci, o lipsa a somnului luni dimineata, afirma dr. Towfih. Dat fiind ca a sta inchis in casa iti poate afecta viata sociala, straduieste-te sa te trezesti la o ora cat mai normala duminica si sa faci o siesta dupa-amiaza.
„O siesta de 20 de minute ii permite organismului sa isi reincarce bateriile fara a intra in cicluri de somn profund, ceea ce te-ar face sa te trezesti si mai obosit”, precizeaza dr. Towfit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS