Operatie pe creier facuta in Apuseni acum 4500 de ani!

 Operatie pe creier facuta in Apuseni acum 4500 de ani!





craniu trepanatie
 
Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4500 de ani, in zona Muntilor Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.
Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit in urma cu aproape 35 de ani in apropierea localitatii Livezile, din judetul Alba si care dateaza inca de la inceputul Epocii Bronzului, a scos la iveala detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul National al Unirii, din Alba Iulia, au declarat ca femeia a fost operata pe creier si, mai mult, ca operatia a fost un succes, aceasta supravietuind interventiei.
"In anii '80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o lovitura cu o sabie de bronz", a declarat cercetatorul Horia Ciugudean, explicand ca operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene si ca interventia a avut ca scop drenarea unei infectii.
"Cel care a facut aceasta interventie nu numai ca a facut-o de-o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit", a mai declarat Horia Ciugudean.
De curand, dupa o expertiza efectuata de un grup de antropologi scotieni, a fost confirmat faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala si ca este cea mai complicata operatie de acest gen descoperita pana acum in Europa antica și, în același timp, cea mai veche din Europa!!!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…