Alcoolul lungeste viata! (sic!)

Pare incredibil, dar studiile o demonstreaza. Afla de ce oamenii care nu obisnuiesc sa consume alcool traiesc, in medie, mai putin decat cei care o fac.


Sunteti surprinsi? Ei bine, nu este vorba despre o gluma, ci despre un studiu ce a durat peste 20 de ani, studiu ale carui rezultate atesta faptul ca persoanele care obisnuiesc sa consume moderat alcool au risc mai mic de deces prematur.

Persoanele care consuma cu moderatie alcool traiesc mai mult

Studiul cu rezultate socante ne aminteste inca o data despre regula care ar trebui sa ne domine majoritatea actiunilor in viata: totul cu moderatie.
consumul de alcool
In acest studiu ce a durat 20 de ani au fost incluse 1824 de persoane, iar criteriile de includere in studiu au vizat asemanari pe multe planuri de viata, de la statutul socio-economic la programul de exercitii fizice si orientare nutritionala.
Varsta persoanelor incluse in studiu a fost de 55-65 de ani, urmand apoi a se observa efectele consumului de alcool pe termen lung.
Rezultatele sunt insa impresionante: cea mai mica rata de deces prematur s-a inregistrat la cei care consumau cu moderatie alcool, si anume 40%, comparativ cu procentul mult mai mare – 69% - pentru cei care nu gusta alcoolul.
Si mai suprisnzator este faptul ca cei care consuma alcool in cantitati mari, dependenti fiind – chiar si acestia au rata de deces prematur mai mica decat persoanele care nici nu gusta alcoolul, dar, desigur, rata de deces prematur este mai mare decat in cazul celor care consuma alcool cu moderatie.
Pe scurt, rezultatele au fost urmatoarele: riscul pentru deces prematur la persoanele care consuma cu moderatie alcool este de 40%, pentru cei care consuma exagerat alcool este 60%, iar pentru cei care nici nu gusta alcoolul – 69%.

Care este explicatia ?

Specialistii sustin ca alcoolul stimuleaza peste 20 de arii la nivelul creierului, dar si receptorii dopaminici, cei care raspund, alaturi de multe alte functii, de starea de multumire si recompensa. Practic, acestea doua sunt unele dintre cele mai dorite stari, iar alcoolul le ofera.
consumul de alcool
In plus, un alt factor deosebit de important il reprezinta faptul ca... oamenii nu obisnuiesc sa bea alcool singuri. Prin urmare, alcoolul devine un stimulent al socializarii – un obicei ce aduce sanatate oamenilor. Cei care ies des cu prietenii, cunosc tot timpul oameni noi, se relaxeaza, isi descarca tensiunile, vorbesc despre probleme si chiar se intampla ca ceilalti sa vina cu solutii – acestia se simt mai impliniti si mai apreciati fata de cei care sunt mai retrasi.
Psihologic vorbind, exista o asociere, deloc obligatorie, intre persoanele mai... introvertite si abstinenta la consumul de alcool.


sursa: http://healthy.kudika.ro


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…