Mancati oua si beti cafea- intre aliment si medicament



 5 mituri false despre alimentația sănătoasă

Evităm ouăle și ne hrănim cu cereale la fiecare mic dejun. De fapt, ar trebui să facem exact invers.

Un specialist în nutriție, Kris Gunnars, arată care sunt cele mai răspândite mituri false din domeniul nutriției, într-un articol pentru businessinsider.com. Redăm cinci dintre acestea: 

1. Ouăle sunt nesãnãtoase


Nimic mai fals. Ouăle nu cauzează boli de inimă și se numără printre cele mai hrănitoare alimente din lume. Ouăle fierte, consumate la micul dejun, dau chiar o mână de ajutor celor care vor să slăbească.

Un studiu recent a arătat că ouăle ajută, în primul rând, la creșterea nivelului "colesterolului bun" și consumul de ouă nu este asociat în niciun fel cu riscul de boli de inimă. Consumul de ouă ne protejează și ochii, doarece organismul își "procură" din acest aliment unii antioxidanți esențiali.

2. Grăsimea saturată este de evitat

Acum câteva decenii, nutriționiștii au pus "epidemia" de boli cardiace pe seama consumului excesiv de grăsimi în general și de grăsimi saturate în particular. Însă, un studiu publicat în 2010, care a implicat studierea a 347.747 subiecți, a arătat că nu există nicio legătură directă între bolile de inimă și consumul de grăsimi saturate.

Așadar, nu ar trebuie să ne ferim de carne, ulei de cocos, brânză ori unt. Alimentele naturale bogate în grăsimi saturate sunt, de fapt, bune pentru sănătate, deoarece cresc nivelul "colesterolului bun" (HDL).

3. Toată lumea ar trebui să mănânce cereale!

De fapt, cerealele sunt alimente slabe în nutrienți, comparativ cu alte alimente, precum legumele, de exemplu. Cerealele bogate în gluten sunt chiar periculoase pentru sănătate. Glutenul poate cauza probleme intestinale, oboseală cronică și durere. Consumul de gluten a fost asociat și cu unele afecțiuni ale creierului, precum schizofrenia.

4. Dieta bogată în proteine este rea pentru oase și rinichi

De fapt, este exact invers. O alimentație bogatã în proteine duce la întărirea structurii osoase și la reducerea riscului de fracturi. Mitul conform căruia proteinele ar fi dușmanii oaselor și rinichilor a apărut în urma unor studii controversate, care au analizat numai efectul pe termen scurt al unor alimente bogate în proteine.

Mitul poate fi demontat extrem de simplu. Diabetul și hipertensiunea arterială sunt cele mai comune boli care duc la infarctul renal. Ori dieta bogată în proteine limiteazã efectele diabetului și este indicatã pentru scăderea tensiunii.

5. Mesele mici și dese, cheia marilor succese


Se spune că este mai bine să împarți cantitatea zilnică de mâncare în 6-7 mese mici, nu în 3 mese mari. De fapt, nu este nicio dovadă care să susțină acest mit. De fapt, frecvența ridicată a meselor crește riscul apariției cancerului la colon, arată studiile.

8 motive științifice pentru care trebuie să bei cafea 

http://ro.stiri.yahoo.com/8-motive-stiintifice-pentru-care-trebuie-sa-bei-220800115.html
1. Te face mai deștept
Cafeaua stimulează activitatea cerebrală și îmbunătățește mai multe funcții cognitive: memoria, dispoziția, vigilenta, nivelul de energie din corp.
2. Este cheia longevitatii Cercetatorii care au studiat sanatatea cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajung la respectabila varsta de 90 de ani. "Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea", spune medical Gerasimos Siasos.
3. Cafeaua arde grasimile Stiai ca fiecare produs care accelereaza arderea grasimilor are in compozitie cafeina? Exista un motiv bun pentru asta. Cafeaua stimuleaza rata metabolica cu 3-11%. De asemenea, alte studii au confirmat ca aceasta substanta poate sa accelereze arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in cazul persoanelor slabe.
4. Cafeaua contine ingrediente interesante Cafeaua este 98% apa. Insa celelalte substante in proportia de 2% sunt cele mai importante. Aroma cafelei este data de 2-etilfenol, o substanta care in cantitati mai mari s-ar putea sa-ti provoace greata. Consistenta cremoasa a cafelei este data de acetil metil carbinol, o substanta ce se gaseste si in unt. Trigonelina ii da o aroma de pamant, dar lupta si cu bacteriile ce ataca dintii. 3,5 acid dicafeoylquinic este o alta substanta prezenta in cafea, care protejeaza creierul de radicalii activi.
5. Cafeaua combate durerile de cap si migrenele Medicii explica acest efect al cafelei prin faptul ca medicamentele care combat cefaleea contin cafeina. Prin urmare, atunci cand ai dureri de cap bea o ceasca de cafea si  durerile de cap vor disparea.
6. Cafeaua te protejeaza de diabet Diabetul de tip 2 este o problema de sanatate enorma, care afecteaza in prezent 300 milioane de oameni in jurul lumii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care consuma regulat cafea au cu 23-50% mai putine sanse sa dezvolte aceasta boala.
7. Te protejeaza de bolile batranetii Pentru ca imbunatateste activitatea cognitiva, cafeaua are efecte puternice impotriva Alzheimerului si a dementei, boli care afecteaza persoanele cu varsta peste 65 de ani. Pentru acestea nu exista tratament, dar  o cafea pe zi poate fi o metoda foarte buna de preventie.
8. Cafeaua protejeaza ficatul Si ficatul are de beneficiat de pe urma dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al studiului, si un gastroenterolog cu Clinica Mayo, a aratat ca un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de ficat, care poate provoca distrugeri mari si, daca este nediagnosticata sau netratata, poate provoca cancer biliar, ciroza, sau insuficienta hepatica.

_














=






















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »