COLESTEROLUL POATE FI CONTROLAT DE NOI!!


 
CITESTE TOT ARTICOLUL<SE VORBESTE DE COLESTEROL
 
 Oricare medic trebuie sa faca ceva. Daca nu are ce sa faca, da sfaturi!

Carne fripta la gratar

 Orice carne
 fripta la gratar produce substante cancerigene, atat prin
 arderea grasimilor care se scurg din carne si care imbiba
 friptura, cat si prin arderea carbunelui. De cand clima a
 luat-o razna si vara este doar o succesiune de furtuni si
 canicule, friptura la gratar, in aer liber, pare a fi
 singura scapare pe care o gasesc orasenii pentru
 weekend.

 Insa clasica
 friptura la gratar devine cu atat mai periculoasa pentru
 sanatate pe o astfel de vreme, cand organismul este slabit
 de efortul adaptarii la temperaturile capricioase.
 Nutritionistii americani au descoperit opt reguli care reduc
 sau elimina de-a dreptul riscul imbolnavirii de cancer
 dintr-o "banala" friptura la
 gratar.

 1. Lasati
 carnea peste noapte in sos marinat, obtinut din zeama de
 lamaie, putin ulei de masline si usturoi. Acest sos
 impiedica in proportie de 90% sa se formeze substantele
 cancerigne, iar carnea fripta are un gust mult mai
 bun.


 2. Bucatile
 mai mici de carne se frig mai repede si nu mai au timp sa
 elibereze substantele toxice, asa ca se recomanda
 frigaruile, care alterneaza bucatelele de carne cu felii de
 rosii, ceapa, ardei, usturoi.


 3. Cu cat
 carnea sta mai putin deasupra gratarului, cu atat se
 impiedica eliberarea substantelor chimice toxice. Daca se
 baga carnea intai la cuptor si se lasa pana dispare sangele,
 apoi se pune pe gratar, nu se mai formeaza substantele
 cancerigene.


 4. Puneti o
 folie de aluminiu alimentar pe gratar. Grasimea nu mai are
 contact direct cu flacara, nu se mai formeaza substantele
 toxice si gratarul se curata foarte usor, fara sa ramana pe
 grile bucatele de carne de la fripturile anterioare, care si
 ele sunt daunatoare.


 5. Folositi
 gratare bombate, compacte, cu scurgerea grasimilor in
 santulete in care se pune apa.


 6. Carnea se
 frige fara risc de imbolnavire daca sursa de caldura vine
 din lateral, cum se pregateste saorma. Sau, dupa model
 autohton, din vremuri stravechi: intre sursa de foc si
 carnea de pe rotisor se pune un recipient cu apa in care se
 scurge grasimea.
 

 7. Carnea de
 pui se frige cu pielita, apoi aceasta se scoate. Carnea de
 porc trebuie curatata de grasime; nu se va usca daca este
 lasata cat trebuie. Pestele, daca este lasat de cu seara in
 sos marinat, nu mai trebuie tinut decat foarte putin
 deasupra gratarului.


 8. Legumele la
 gratar nu formeaza substante cancerigene. Se poate face un
 pat de legume si chiar fructe (pere, de exemplu) pe gratar,
 peste care se pune carnea marinata sau
 precoapta.


 Daca in timpul
 mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care
 neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese
 total nesanatoase este eliminat.


 Colesterolul,
 o problemă ?

 Mijloacele
 media au introdus o adevărată anxietate generală: teama
 de colesterol.

 Oameni de o
 splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o
 voce tremurândă programare pentru "colesterol".
 Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe
 marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom'
 doctor ?"

 Răspundem:
 nu, nu este grav.

 Valoarea
 normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de
 ml de sânge.

 Dacă este
 aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a
 laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja
 valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari
 ?
 Ei bine, aici
 este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma
 noastră medicală, dar care totuşi trebuie
 spusă.

 Pacienţii
 sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la
 mine cele ce urmează.

 Dacă totuşi
 vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu
 semneze.

 Dacă,
 totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe
 acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de
 cele scrise mai jos.


 Secretul este
 că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a
 urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară
 descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a
 scădea colesterolul.

 Astfel, în
 anii '80, singurul medicament cu această proprietate
 principală era acidul nicotinic.

 Acesta era
 foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse
 importante, care îl făceau de utilitate atât de
 restrânsă, încât era departe de a trezi interesul
 firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide
 orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi
 acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280
 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea
 atenţie şi regim, dar nu tratament
 medicamentos.


 Odată cu
 descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad
 colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub
 patent, interesul firmelor de medicamente pentru această
 clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu
 hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în
 marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit
 că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi
 medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de
 tratament medicamentos cronic peste această valoare,
 firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel
 puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt
 stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza
 unor studii, au început a se întruni "vârfurile
 cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată
 la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese
 anuale prin locaţii mult mai
 exotice.

 La astfel de
 "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă
 însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la
 degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca
 medicii participanţi să prezinte lucrări
 "ştiinţifice", în care se pretinde,
 folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale
 statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se
 credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la
 valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste
 date noi ridică serioase probleme de sănătate publică
 etc.

 Să mai
 observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este
 valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale
 şi (în măsură ceva mai mică ) pentru
 glicemie.


 Extrapolând,
 putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va
 apărea un medicament care să modifice grupa sangvină,
 poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor
 afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul
 toxică.


 Tratamentul
 hipercolesterolemiei

 Dacă valoarea
 colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici
 un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem
 vorbi de hipercolesterolemie în această
 situaţie.

 Dacă valoarea
 colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este
 recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de
 colesterol, împreună cu repetarea determinării
 colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus
 LDL, dacă nu a fost făcut)

 Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg %
 este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea
 smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu
 limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână
 (albuşurile nu conţin colesterol).

 Se recomandă
 un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână )
 şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi
 usturoiului.

 Toate fructele
 sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această
 privinţă.


 Din 6 în 6
 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se
 atât colesterolul total, cât şi fracţiile
 lui.

 Dacă valoarea
 colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand
 tratament medicamentos.

 De regulă cu
 Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa
 principală, sau o altă schemă în funcţie de datele
 culese la consultul medical.

 Reevaluare
 după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt
 eficiente.


 Tipuri de
 întrebări frecvente:

 Am
 colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această
 valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie:
 "above normal range". Şefa laboratorului, când
 mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau
 jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de
 mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să
 iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz
 contrar am să fac infarct. Ce este de făcut
 ?
 Răspuns: dacă încă
 nu aţi citit articolul acesta,
 citiţi-l.

 Laboratorul
 dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se
 introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile
 medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion
 considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei
 definiţii ştiinţifice a
 "normalului".

 Vecinii şi
 cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar
 cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi
 sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la
 Ouagadougou .

 Dacă nu
 credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi
 uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului
 1980 şi vedeţi cât este colesterolul
 normal.


 Am auzit că
 uleiul de porumb nu conţine colesterol, e
 adevărat?

 Răspuns: nici un ulei
 nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile
 să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau
 legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de
 vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar
 un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de
 exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.

 Este esenţial
 să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi
 să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care
 sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte
 indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod
 paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe
 brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod
 semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în
 cantităţi prudente.


 Tratamentul
 medicamentos al colesterolului are reacţii
 adverse?

 Răspuns: Orice
 medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii
 adverse.

 Cu deosebire
 un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are
 posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm
 medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma
 unui raţionament medical, medicul nostru consideră că
 beneficiul scontat este mai mare decât riscul
 potenţial.


 Urmez un regim
 strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub
 valoarea de 280 mg %.

 De unde atâta
 colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat
 numai urzici şi mere?

 Răspuns: Această
 situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică
 printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam,
 celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu
 fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va
 trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu
 toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare
 risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli
 favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică,
 accidentul vascular cerebral, etc.

 Am
 colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar
 usturoiul îmi face rău. Ce este de
 făcut?

 Răspuns: În loc de
 peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare
 care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de
 usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la
 farmacie.

 De asemenea,
 la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din
 plante pentru ceaiuri
 hipolipemiante.


 Colesterolul
 meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este
 bun. Ce trebuie să
 fac?

 Răspuns: afectarea
 raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL
 şi "colesterolul rău", adică LDL are
 importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul
 normal este crescut sau are valori la
 limită.
 Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O
 importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie
 ar fi indicată, totuşi.

 Mereu aud
 despre marea problemă a colesterolului
 crescut. Dar eu am
 colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă
 ?
 Răspuns: nu, deoarece
 nu există boli care să fie declaşate de prea puţin
 colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi,
 unele studii sugerează o legătură între colesterolul
 scăzut (sau la limita inferioară ) şi depresie, fără a
 se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip
 cauză-efect sau de o corelare de altă
 natură.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »