Scrisoare deschisa, Sorin Iliesiu - senator PNL de Sibiu



Declaratie politica citita în plenul Senatului în 12 martie 2013
Scrisoare deschisa catre membrii Parlamentului din Ungaria si catre deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania
Stimati colegi maghiari,
Intre parlamentarii romani si cei maghiari exista oficial o relatie de prietenie. Aceasta pare a fi doar formala. Ea ar putea deveni reala numai daca ar avea loc o veritabila reconciliere romano-maghiara. Credem ca în acest sens se impune sa adoptati o declaratie precum cea care urmeaza.
DECLARATIE
(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei si noi, deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania, recunoastem dreptul Romaniei asupra Transilvaniei stipulat în tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon în 1920 si la Paris în 1947 si dezaprobam declaratiile care contesta acest drept, ca de exemplu urmatoarea declaratie a politicianului László Tőkés din 15 martie 2011: 'La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea natiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit si momentul înfaptuirii unitatii maghiare într-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiara în Uniunea Europeana'.
(2) Regretam si dezavuam masacrele antiromanesti cu mii de victime si masacrele antievreiesti înfaptuite în Transilvania (în 1940-1944) de catre autoritati maghiare horthyste din armata, politie si jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizatii maghiare sovine si cu implicarea unei parti a populatiei maghiare din Transilvania.
Condamnam de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci de victime, comise în 1944 ca represalii de o organizatie paramilitara romana.
(3) Reconcilierea si coabitarea maghiaro-romana trebuie sa aiba la temelie legitimitatea, moralitatea, adevarul si corectitudinea. Acum, în secolul XXI, noile relatii dintre Ungaria si Romania trebuie sa fie compatibile cu noul lor statut de tari membre ale Uniunii Europene si ale NATO.
Stimati colegi maghiari,
Avem credinta ca veti adopta o declaratie precum cea de mai sus pentru ca numai un asemenea gest ar putea garanta o autentica reconciliere romano-maghiara.
Cu încredere,
Sorin Iliesiu - senator PNL de Sibiu
Bucuresti, 12 Martie 2013

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…