SALAR MARE IN 6 PASI

6 pasi pentru un salariu de inceput cat mai mare 05.09.2006
Desi „banii nu sunt totul”, pregatirea pentru discutia si negocierea salariului reprezinta un pas important in cadrul inscrierii la un job.

In continuare, iata 6 pasi pentru a-ti asigura un salariu de pornire mai mare in cadrul unei companii:

1. Sa stii cat „valorezi”:

Cheia succesului unei negocieri este informatia, asa ca afla sau apreciaza care este valoarea ta pe piata. Fa cateva cercetari si afla care este intervalul in care se incadreaza salariul pentru jobul pe care il doresti. O data ce stii salariul de baza, ia in considerare calitatile tale, educatia, experienta si orice alte abilitati care iti pot folosi pe noua pozitie, pentru ca angajatorul sa stabileasca in ce portiune a intervalului se situeaza salariul tau de pornire.

2. Amana pe cat posibil discutiile despre salariu:

Daca ceri un anumit salariu prea devreme risti fie sa fii descalificat, pentru ca acesta este prea mare, fie sa fii considerat sub-calificat, pentru ca salariul este prea mic. Chiar daca nu are loc nici una din cele doua probleme, oricum iti vor fi limitate posibilitatile de negociere a unui salariu mai mare.

Daca ti se cere sa iti precizezi cerintele salariale in momentul cand te inscrii pentru jobul respectiv, poti spune ca esti flexibil sau ca vrei sa castigi „valoarea de piata” sau salariul competitiv pentru o persoana pe aceeasi pozitie.

Daca nu vor sa programeze interviul inainte de a obtine de la tine cerintele salariale, poti intreba care este salariul mediu oferit pentru aceasta pozitie, spune-le ca cerintele tale depind de mai multi factori, printre care si beneficiile oferite de companie, comisioane, procente din profit, oportunitati de avansare sau traininguri, iar apoi spune un interval in care ai dori sa se incadreze salariul.

3. Nu minti asupra salariului curent:

Temandu-se ca nu cumva salariul curent sa le influenteze salariul propus pentru noul job, unii candidati declara castiguri mai mari. Totusi, fac acest lucru in detrimentul lor. In ziua de astazi, companiile fac cercetari mai amanuntite, unele dintre ele interesandu-se si asupra salariului si nu este neobisnuit ca un candidat sa fie respins pentru ca ar fi furnizat informatii false in privinta acestuia.

Cel mai sigur lucru pe care il poti face este sa incerci pe cat posibil sa nu iti divulgi salariul pana nu ai sansa sa demonstrezi ca meriti mai mult.

4. Nu accepta sau semna o oferta pe loc niciodata:

Indiferent cat de bine ar suna (sau cat de disperata ar fi situatia ta), nu semna sau nu accepta niciodata o oferta, pana cand nu ai analizat-o cu atentie. In momentul in care primesti o oferta, multumeste-i angajatorului si reafirma-ti interesul de a lucra in compania respectiva, apoi cere-i timp de a analiza oferta.

Afla care sunt oportunitatile de avansare in cadrul firmei si modalitatile in care performantele tale si salariul vor fi revizuite. Inainte de a accepta oferta, asigura-te ca ai evaluat intregul pachet salarial, inclusiv beneficiile si asigurarile de viata si sanatate, concediile, zilele libere, oportunitatile de training, avantajele materiale (masina, telefon, ...), precum si celelalte avantaje.

5. Nu te teme sa ceri mai mult:

Atata timp cat esti politicos, nu ai nimic de pierdut cerand firmei un pachet salarial cat mai apropiat de cel dorit de catre tine. In unele cazuri, managerul poate urca oferta cu 10-20%, in cazul unui candidat exceptional si oricum, acesta isi lasa, de cele mai multe ori, cand stabileste oferta, loc pentru negociere.

In cazul in care compania este ferma asupra salariului, este posibil sa fie negociabile celelalte beneficii sau concediile. Studiile arata ca majoritatea angajatilor sunt flexibili cel putin asupra catorva aspecte ale pachetului salarial.

6. Sa stii cand sa te opresti:

Pe parcursul negocierilor, cele mai probabile raspunsuri din partea angajatorului tau sunt fie acela de a accepta unii termeni, fie de a refuza negocierea. Daca acesta a incetat sa accepte unii termeni sau daca refuza sa mai faca concesii, este momentul sa incetezi negocierea.

Retine ca nu este bine sa pierzi bunavointa angajatorului, prelungind inutil negocierea salariului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…