MEDICINA SIMPLA, CHINEZEASCA.........

 MEDICINA SIMPLA, CHINEZEASCA.........


Stiute in mare parte si...ne-aplicate in viata zilnica...
 
Djokovici spunea că, printre alte lucruri învățate de la chinezi în turneele din China era și acela de a bea după sculare o cană de apă. I-am urmat sfatul. E minunat! Faceti cele ce urmează, de pildă, masajul tălpilor înainte de culcare...

Medicina chinezeasca... contra îmbătrînirii  
 
Sa facem zilnic exercitii de  mentinere a formei. Exercitiile fizice  intarzie mult procesul de imbatranire,  in special exercitiile chinezesti de  mentinere a formei, care sunt usoare  si impiedica extenuarea. De fapt, cea  mai mare parte a declinului fizic de care sufera persoanele mai varstnice  isi are radacinile nu in varsta, ci in  simpla folosire inadecvata a mintii si  trupului. Nu mai exista nicio indoiala  ca exercitiile fizice regulate reprezinta  una dintre cele mai bune cai de a  preveni si de a trata aproape toate  tipurile de boli.  Exercitiile pot energiza sistemul  imunitar, pentru a opri raspandirea  virusilor si a celulelor imbolnavite.  Dat fiind ca nu cer eforturi epuizante, exercitiile chinezesti usoare sunt cea  mai buna forma de exersare.       

* Acumulati frecvent in gura saliva si  inghititi-o. Saliva este un fluid  corporal pretios, cu puteri magice in  tratament si intinerire.  De sute de ani chinezii i-au acordat  cel mai inalt respect, cu toate ca  valoarea ei de-abia incepe sa fie  perceputa in Occident. Saliva poate  hrani creierul, ajuta la digestie,  detoxifica organismul, mareste flexibilitatea, sporeste luciul si  netezimea fetei si a corpului, intareste   imunitatea – toate functiile care se  opun efectelor imbatranirii (cititi mai multe AICI:  Saliva, conform medicinii traditionale  chineze, este "lichidul de aur". Inghititi regulat saliva si veti avea o  sanatate de fier!)      

* Sa ne lovim usurel cu degetele  capul si urechile. Capul este cartierul  general al vietii. Daca zilnic il lovim  usor cu degetele, efectuand exercitiul  intern al lui Dharma „Bataia Tobei  Ceresti", stimulam functionarea  mintii, imbunatatim memoria si, de  asemenea, prevenim sau amelioram  tiuitul in urechi si bolile Parkinson si  Alzheimer – afectiuni care in zilele  noastre insotesc din ce in ce mai  frecvent batrane-tea.      

* Sa ne trecem des degetele prin par.  Pieptanarea frecventa a parului cu  degetele goale poate stimula  circulatia sangelui, dezvolta  capacitatea mentala si memoria si pastreaza culoarea naturala a parului.      

* Sa strangem usor din dinti de mai  multe ori pe zi. Dintii sunt alt semn  important al varstei. Pierderea dintilor  este asociata adesea cu batranetea.  Pentru a-i pastra, chinezii din  vechime recomandau sa inclestam  usor dintii. Aceasta nu numai ca ii intareste si ii impiedica sa de  deterioreze prematur, ci stimuleaza si  sexualitatea si forta mentala.  Miscarile dintilor afecteaza functionarea psihica.      

* Sa ne masam talpile de mai multe  ori pe zi. Exista o poveste  chinezeasca despre o familie in care  mai multe generatii au trait peste 100  de ani. Cand au fost intrebati care  sunt secretele longevitatii lor,  membrii familiei au raspuns ca isi  masau des talpile. Talpa este locul din  care porneste meridianul rinichiului.  Masarea frecventa a talpilor poate  intari forta rinichilor si ii face sa  comunice cu inima, un proces cunoscut in lucrarile clasice ale  sistemului chinez de ingrijire naturala  a sanatatii sub numele shui huo ji  („apa si focul se echilibreaza intre  ele").      

* Sa contractam si sa relaxam des  muschii anali si degetele picioarelor.  Aceasta stimuleaza qi-ul rinichilor, functia urinara si alte functii  asociate adesea cu varsta.  Contractarea  si relaxarea ritmica a muschilor anali  si a degetelor picioarelor, efectuate  frecvent, pot intarzia procesul de  imbatranire.

* Sa nu lasam stomacul sa se umple  la nicio masa mai mult de 70-80% din  capacitatea lui, chiar daca alimentatia  ne este sanatoasa. Acest principiu  intelept al vechilor chinezi este  confirmat de un experiment stiintific  recent care arata ca modalitatea cea  mai buna de a intarzia imbatranirea si  de a prelungi viata la soareci este  hranirea lor sub nivelul obisnuit,  dandu-le atata hrana cat sa  supravietuias-ca.   Soarecii subalimentati nu numai ca au  trait cu 35% mai mult decat cei  hraniti pe saturate, ci au fost mult  mai putin expusi la aparitia cancerului  si a altor maladii. Supraalimentarea deterioreaza stomacul, iroseste  energia si ne face sa ne simtim  ingreunati si obositi. Prin urmare, in  numele sanatatii noastre, este mai  bine sa ramanem in zona „mai putin decat ar trebui" decat in zona „mai  mult decat ar trebui"  in privinta cantitatii.        
    
*
 Sa bem trei linguri de supa la  inceputul fiecarei mese si vom fi feriti  de multe probleme la batrane-te.  Chinezii din vechime credeau ca acest  procedeu stimuleaza pofta de  mancare si favorizeaza diges-tia,  prevenind, astfel, bolile sistemului digestiv. Desigur, „trei" nu este un  numar fix. Ideea este ca trebuie sa  bem cateva guri de supa la inceputul  fiecarei mese.        

* Sa bem zilnic multa apa curata.  Apa este primul dintre „cele cinci  elemente" si joaca un rol vital in  functionarea corecta a organismului.  Faptul ca peste 70% din greutatea corpului o reprezinta apa vorbeste de  la sine. Apa umezeste pielea, face  flexibile incheieturile, curata corpul,  ajuta digestia si defecatia si mai are  multe alte functii biologice vitale.  Chiar si un mic deficit de apa ne face  sa ne simtim obositi si sa ne fie rau.        

* Sa nu fumam. Fumatul contracta  vasele de sange si perturba circulatia  sanguina, ducand la aparitia  prematura a ridurilor. E destul sa ne  uitam la fata fumatorilor inraiti.  Fumatul perturba, de asemenea,  functia hormonala, scazand secretia  de hormoni si influentand negativ  tiroida si intregul sistem endocrin,  ceea ce are ca rezultat accelerarea  procesului de imbatranire.      

* Sa dormim intotdeauna suficient si  profund. Lipsa somnului obliga corpul  la eforturi suplimentare, epuizand  rezervele strategice de energie,  deregland circulatia sangelui si a lui qi  si slabind sistemele cerebral si  imunitar; in esenta, accelereaza  procesul de imbatranire a corpului.  Cand dormim, camera trebuie sa fie  bine aerisita, dar curentul sau vantul  nu trebuie sa ajunga direct la noi.      

* Sa petrecem zilnic mult timp in aer  liber. Sa facem dupa cina o plimbare  de o mila. Acestea ne asigura zilnic  mult aer curat si lumina naturala de  la soare. Aerul curat si soarele sunt  pentru viata ceea ce este petrolul  pentru lampi, iar in lipsa lor viata nu ar fi posibila.  Chinezii din vremurile vechi credeau  ca aerul curat si lumina blanda a soarelui contin energie, care ne poate  hrani plamanii, inima, creierul si  pielea, dandu-ne energie si tinerete.   

Cea mai simpla metoda de  prevenire a Alzheimer-ului   Cercetatorii Lawrence Katz si Mamung Rubin au descoperit ca este  necesar sa stimulam cealalta emisfera  cerebrala pentru a preintampina  topirea creierului datorata rutinei(  care ne scuteste de efort in  executarea unor activitati  intelectuale).   Din anul 2000, sus numitii au creat Neurobionica care subliniaza  necesitatea efortului suplimentar  impus creierului. Sunt recomandate  niste exercitii-eforturi de biciuire a  celeilalte emisfere( cea dreapta  dirijeaza miscarile partii stangi a  corpului si invers)  
- Puneti ceasul la mana cealalta 
- Spalati dintii cu cealalta mana 
- Mergeti spre casa si de acasa spre  obiectivul propus pe alt drum 
- Mergeti in casa cu spatele(chinezii  faca asta zilnic in parcuri)  
- Priviti cu ochii stransi 
- Priviti fotografiile tinandu-le cu  susul in jos sau cu capul aplecat 
- Stimulati cerul gurii cu arome foarte  diferite 
- Priviti ora ceasului in oglinda  
- Miscati mausul cu cealalta mana  
- Spalati-va partile intime cu cealalta  mana 
- Mancati tinand tacamul in cealalta  mana 
- Taiati painea cu cealalta mana 
- Faceti orice alte exercitii care sa contravina rutinei zilnice. 
- Incepeti aceasta activitate chiar  acum, trimitand mesaj catre prieteni
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »