Prazul, ce proprietăţi miraculoase are această legumă!

Din aceeaşi familie cu usturoiul şi ceapa, prazul ne surprinde cu proprietăţile sale terapeutice.

Părţile folosite: rădăcina şi frunzele.

Conţine vitaminele B şi C, fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu, esenţă sulfo-azotată, mucilagii, celuloză.

Prazul este:

cum sa te vindeci cu prazul

• Tonic al sistemului nervos, foarte uşor de digerat;

• Constructor al ţesuturilor;

• Diuretic uric;

• Laxativ – este denumit şi „mătura intestinului”;

• Antiseptic.

Indicații terapeutice:

Uz intern:

• Dispepsii;

• Anemie;

• Reumatisme, gută, artrită;

• Afecțiuni urinare;

• Azotemie (azot în sânge, uremie), insuficiență renală;

• Obezitate;

• Ateroscleroză.


Se consumă crud, în salate.

Datorită sărurilor alcaline conţinute, o cură cu apa în care se fierbe prazul este miraculoasă. Se consumă un litru pe zi, timp de trei săptămâni (foarte diuretic).

Rădăcinile pisate adăugate în lapte ( cel vegetal este mai indicat) îl fac un excelent vermifug.

Pentru azotemie – 30 grame rădăcini macerate zece zile într-un litru de vin alb natural. Se consumă un pahar în fiecare dimineață.

Uz extern:

• Abcese, furuncule. Se amestecă suc de praz cu miez de pâine până se obține o pastă, care grăbește colectarea. Se aplică cataplasme cu părțile albe, zdrobite în foarte puțină apă.

• Cistite, retenție de urină. Se fierb la foc domol șase fire de praz, acoperite cu ulei de măsline. Se aplică pe partea de jos a abdomenului, calde.

• Bătături și piele îngroșată. Se pun câteva frunze de praz la macerat, timp de 24 de ore, în oțet de mere. Se aplică noaptea. Calozitatea (pielea îngroșată) se va coji. Se repetă, dacă mai este nevoie

• Înțepături de insecte. După ce ați extras acul, frecați locul cu o căpățână de praz, tăiată în două. Usturoiul și ceapa dau, deasemenea, bune rezultate.

• Plăgi. Se aplică frunze de praz, zdrobite ușor.

• Îngrijirea tenului. Se amestecă suc de praz cu lapte sau zer, în loțiuni contra roșeții și erupțiilor pe față.


În încheiere, iată câteva ponturi pentru gospodine:

Este bine să puneți la uscat în cuptor sau in deshidrator frunze de praz, pentru a prepara ciorbe în timpul iernii. Frunzele se pot păstra și în congelator.

Supa de praz cu cartofi este una dintre cele mai delicioase mâncăruri. Adăugați în oală și mustățile (rădăcinile). Va ieși o supă extra...gustoasă.


În zilele care urmează după mesele îmbelșugate de sărbători, sucul, supa sau bulionul de praz vă ajută să vă ˝dregeți˝, prin reglarea digestiei și diurezei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS