CIOCOLATA BUNA VS. CIOCOLATA REA!

reteta de cicolata facuta in casa
Ciocolata de pe raft conţine oare cacao adevărată? Ce lucruri trebuie să cunoşti...

Deşi mulţi cunosc beneficiile grozave ale ciocolatei, puţini sunt conştienţi de faptul că ciocolata din comerţ nu conţine de fapt cacao pură, ci mai degrabă un surogat ieftin!

Studiile ştiinţifice care laudă proprietăţile deosebit de sănătoase ale ciocolatei nu se referă la ciocolata de la magazinul din cartier, ci mai degraba la cacaua de primă calitate. În continuare îţi vom explica mai amănunţit cum stau lucrurile şi îţi vom prezenta şi un mod de preparare a unei ciocolate de casă cu adevărat sănătoase.


Pe mai toate produsele din import, fie că este vorba de batoane de ciocolată ieftine sau de bomboane fine de ciocolată, pe lista de ingrediente se precizează că ciocolata respectivă conţine cocoa, şi nu cacao pură. La noi, termenul de cocoa se traduce tot prin cacao, aşa că pe etichetele traduse o să întâlnim mereu sub denumirea de „cacao”. Ideea este ca pe eticheta originală a produsului să apară termenul cacao ca să te asiguri că, cacaua respectivă este de bună calitate.

Ştiu că sună bizar şi că, la noi în ţara, cei doi termeni sunt uşor confundaţi între ei, pentru că, practic, denumesc acelaşi lucru... dar cocoa şi cacao nu sunt aceeaşi materie primă! Cocoa (pe eticheta originală) desemnează o cacao procesată şi prăjită la temperaturi ridicate. Cacao, în schimb (pe eticheta originală), este un produs obţinut prin presarea la rece a boabelor de cacao neprăjite. Procesul de obţinere a cacauăi de bună calitate nu presupune rafinare, şi reţine toţi antioxidanţii din cacao pe care prăjirea îi distruge.

Așa cum sunt majoritatea dulciurilor din ciocolată de pe piața din România, la fel ca în cazul multor altor fabricanţi mondiali, produsele din ciocolată nu pot fi catalogate drept ciocolată adevărată! Pe timpul procesului de fabricaţie, untul de cacao este amestecat cu alte uleiuri vegetale. Acesta este un mod mai ieftin de a produce ciocolată, dar problema este că produsul finit nu mai intră în categoria ciocolatei... Multe astfel de produse mai conţin şi sirop de zahăr sau sirop de porumb cu conţinut mare de fructoză, şi folosesc lecitină de soia pe post de emulsificator.(vezi eticheta oricărei ciocolate de pe piață).


Studiile arată că ciocolata neagră este net superioară celei obişnuite. De fapt, cu cât ciocolata conţine o concentraţie mai mare de cacao, cu atât produsul este mai sănătos. Profesorul dietetician Joy DuBost, purtătoare de cuvânt pentru Asociaţia Dieteticienilor Americani, sfătuieşte consumatorii să cumpere doar ciocolată slab-procesată cu conţinut de cacao de cel puţin 65 la sută. Ciocolata neagră are o concentraţie mai ridicată de antioxidanţi decât ciocolata cu lapte, plus că ciocolata cu lapte conţine şi cantităţi mai mari de zahăr adăugat şi grăsimi nesănătoase.

Mai mult, produsele lactate inhibă de fapt absorbţia antioxidanţilor conţinuţi de cacao! Iată de ce este mai bine să îţi prepari propria ciocolată acasă! Doar astfel te poţi asigura că produsul finit oferă cu adevărat proprietăţile benefice mult căutate.

7 proprietăţi benefice ale cacauăi pure neprelucrate


• Îmbunătăţeşte memoria

• Reduce riscul de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale

• Îmbunătăţeşte acuitatea vizuală

• Protejează sistemul nervos

• Coboară tensiunea arterială

• Îmbunătăţeşte dispoziţia

• Contribuie la prevenirea cancerului

Prepară-ţi propria ciocolată de casă:

Ingrediente

• 1/2 cană de praf de cacao

• 1/2 cană de ulei de cocos virgin (asigură-te că este bine topit)

• 4-6 linguri de miere neprelucrată (în funcţie de cât de dulce vrei să fie ciocolata)

Mod de preparare:

1. Combină toate ingredientele într-un castron de mărime medie. Amestecă bine ca să te asiguri că se leagă bine toate ingredientele. Poţi folosi un mixer manual sau un tel.

2. Toarnă amestecul în formele preferate, apoi ţine ciocolata la congelator timp de 1 oră.

3. Poftă bună!

Sfat: Depozitează ciocolata la congelator şi scoate-o cu doar câteva minute înainte de servire.

Gustul este incomparabil! Folosind această reţetă, eu am preparat 30 de mini-tablete de ciocolată.


Poţi folosi sirop de arţar dacă vrei şi poţi înlocui uleiul de cocos cu unt de cacao ca să obţii o ciocolată mai cremoasă. Desigur, poţi experimenta şi cu diferite arome adăugând condimente, extract de vanilie, nuci tocate, puţină sare, sau orice alt ingredient doreşti (în afară de lapte, desigur).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS