Tratarea bolii Alzheimer Prin tratarea paradentozei!

Spalatul pe dinti are beneficii neasteptate pentru sanatatea mintala (studiu)

Igiena orala deficitara poate avea mai multe repercusiuni asupra bunastarii organismului decat aparitia cariilor si declansarea unor afectiuni la nivelul gingiilor care duc la pierderea dintilor. Conform unui studiu efectuat recent si publicat in jurnalele de specialitate “JDR Clinical & Translational Research” si “Plos One” persoanele care au mai putin de 20 de dinti au cu 26% mai multe sanse sa dezvolte probleme cognitive care contribuie la declansarea bolii Alzheimer. Iata care este legatura intre sanatatea orala si bunastarea generala a organismului si care sunt beneficiile de care avem parte de pe urma succesului igienei orale, scrie spring.org.uk.


Conform prezentului studiu, spalatul pe dinti efectuat cu regularitate poate reduce riscul declansarii dementei cu circa 25%, sugereaza un grup de cercetatori canadieni si brazilieni, in urma unui studiu strategic efectuat pe baza rezultatelor a 10 studii realizate anterior pe legatura dintre igiena orala si prezenta dementei la adulti.
Aditional analizei amanuntite a rezultatelor studiilor anterioare, cercetatorii au urmarit indeaproape comportamentul zilnic al unui grup de pacienti ce sufereau de o forma usoara de Alzheimer si au ajuns sa constate ca afectiunile gingivale au fost asociate cu o crestere a ratei declinului cognitiv la adulti.
Aceste asocieri nu sunt suprinzatoare, cu atat mai mult cu cat exista o opinie general acceptata in ceea ce priveste legatura dintre mestecatul gumei si imbunatatirea memoriei, iar explicatia care sustine aceasta convingere are in vedere faptul ca mestecatul imbunateste circulatia sangelui si creste fluxul sangvin la nivelul creierului.
“O serie de studii au aratat ca lipsa dintilor, ca urmare a evolutiilor bolilor gingivale, este asociata cu un risc crescut de dezvoltare a dementei. De asemenea, suntem de parere ca prezenta unor dinti afectati de aceste boli creste nivelul inflamatiilor in organism, iar acestea reprezinta una dintre sursele declinului cognitiv si a bolilor cardiovasculare. Cercetarile efectuate anterior au aratat ca pacientii care sufera de Alzheimer au o sanatate orala precara si ca cu cat sanatatea mintala este mai afectata, cu atat pacientii au probleme mai mari cu dantura, desi acest lucru se datoreaza si faptului ca pacientii in cauza intampina dificultati in a avea grija de ei insisi in stadiile avansate de dementa,” declara Dr Mark Ide, autorul principal al studiului.
“Studiul nostru, care nu a durat mai mult de sase luni de zile, ne ajuta sa intelegem faptul ca exista o stransa legatura intre boala parodontala si declinul cognitiv si desi se cere ca pe viitor cercetarile noastre sa fie aprofundate, daca lucrurile stau asa cum reies din studiul de fata, atunci tratamentul aplicat pentru imbunatatirea sanatatii orale poate fi o optiune si pentru tratarea bolii Alzheimer,” declara Clive Holmes, unul dintre cercetatorii acestui studiu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…