CEA MAI VECHE HARTA A ROMÂNIEI !




 
CEA MAI VECHE HARTĂ A ROMÂNIEI ARE VÂRSTA DE PESTE 400 DE ANI
Ea a  fost lucrată la Braşov, în anul 1542, şi este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placă de lemn şi apoi a tipărit-o ȋn atlasul său personal denumit „Rudimenta Cosmographica".
Pe
 această hartă, țara noastră apare sub numele de „Dacia" și este mărginită de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmația, Thracia, Bulgaria si Polonia (Podolia).
Față
 de timpul când a fost ȋntocmită, harta este destul de corectă şi frumos executată. Ţările cuprinse în ea sunt reprezentate cu multă proporţie şi simetrie faţă de mările din jur. Marea Neagră apare sub numele de „Pontus" şi este plasată exact în partea de sud-est a Daciei.
Ţara
 noastră apare împărţită în trei principate: Valachia, Moldavia şi Transylvania. Cele  mai multe denumiri de pe această hartă sunt scrise în limba latină, de exemplu: „Danubius" (Dunărea), „Alutes" (Oltul), „Pruth" (Prutul), „Theis" (Tisa)  etc.
Printre
 localităţi sunt menţionate: „Tergovisti", care, pe atunci, era capitala Ţării Romaneşti, „Soszavia" (Suceava), capitala Moldovei, „Brayla" (Brăila), „Bistricza" (Bistriţa), „Varadinum" (Oradea), „Cibinium" (Sibiu) şi „Croana" CRONOS (Braşov).
 
  









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse