Un dosar ratacit pe net !

Dosar penal al unui sponsor PD rătăcit între Parchet şi DNA


S-a pierdut un dosar penal! A rămas în schimb o gaură în buget de 97 milioane de dolari! Este vorba despre dosarul firmei Contransimex SA, unul dintre sponsorii campaniei electorale a Partidului Democrat în 2004. Misterioasa dipariţie, susţin jurnaliştii de la “Gândul”, s-a produs pe drumul dintre Parchetul General, condus la acea vreme de Ilie Botoş şi Direcţia Naţională Anţicorupţie. Firma Contransimex SA a obţinut de la câteva bănci în perioada 1992-1994, 31 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de camioane. Creditul extern a fost garantat de către statul român. Societatea a cumpărat însă maşini la un preţ aproape dublu, iar Ministerul de Finanţe a aprobat chiar un studiu de fezabilitate în acest sens. În 1997, însă Contransimex a intrat în incapacitate de plată.

Deşi în contractul cu statul român exista obligaţia ca maşinile să fie ipotecate în cazul în care nu existau bani pentru achitarea creditului extern, Contransimex a reuşit să vândă - cu adaos comercial - o mare parte din lotul de camioane. Mai mult, firma a vândut maşinile prin facturi invoice - ca şi cum le-ar fi exportat, pentru a evita plata TVA-ului! Instituţiile de control ale statului au recunoscut paguba, dar societatea şi-a continuat nestingherită activitatea cu toate că s-a cerut falimentul acesteia. Afacerile derulate de firmă au intrat în atenţia Parchetului General. 

La începutul anului 2004, Parchetul General, condus la vremea aceea de Ilie Botoş, a deschis un dosar penal în legătură cu acest caz. Şi de aici, jurnaliştii remarcă o serie de coincidenţe. 2004 a fost an electoral, iar firma Contransimex s-a grăbit să sponsorizeze campania electorală a Partidului Democrat cu peste 4400 de lei. O altă coincidenţă - în iunie 2004 procurorul Constantin Gherţea, care, la ora actuală, este cercetat de DNA, pentru abuz în serviciu în alt caz, după ce a studiat cazul doar o lună de zile, a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de administratorul firmei. 

Soluţia procurorului a fost însă infirmată câteva luni mai târziu, de către colegii săi de la Parchetul General. Astfel, dosarul a fost redeschis şi trimis la DNA, procurorii declinându-şi competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dar dosarul nu a mai ajuns pe masa procurorilor anti-corupţie. DNA a confirmat pentru „Gândul” că procurorii nu au în lucru un dosar al cărui obiect de cercetare să-l constituie firma Contransimex sau administratorul acesteia. Între timp, Contransimex a obţinut contracte de subantrepriză de peste 15 milioane de euro. 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »