Nu bei apa, ai patit-o!

7 motive esentiale pentru o hidratare corespunzatoare

Corpul are nevoie de apa pe timp de canicula, insa recomandarea este valabila pentru tot restul anului. O hidratare corecta are beneficii pentru toate aspectele starii tale de sanatate fizica si mentala.
Sezonul cald a inceput, iar autoritatile au grija sa reia campaniile pentru intretinerea sanatatii pe timp de vara si sa reaminteasca masurile necesare persoanelor sensibile. Este important sa nu uitam ca deshidratarea este nefasta oricarui organism, in orice moment al anului.
Este suficient sa pierzi 1,5% din apa pe care o contine corpul tau pentru a te simti deshidratat. Iata numai cateva din efectele pe care organismul tau le resimte atunci cand nu are suficienta apa:
Respiratia urat mirositoare
Activitatea cotidiana ne poate uneori absorbi pana in punctul in care uitam sa facem pauza pentru a ne hidrata. La sfarsitul zilei, daca o remarci pe colega ta cum intoarce capul atunci cand vrei sa ii vorbesti, intreaba-te de cat timp nu ai mai baut un pahar cu apa. Cand gura iti este deshidratata, volumul normal de saliva scade, iar bacteriile prolifereaza, cauzand o respiratie urat mirositoare.
Pielea uscata
Bineinteles, daca iti lipseste apa, pielea ta va fi prima parte a corpului unde se vor simti consecintele. O piele stralucitoare si sanatoasa este o piele hidratata atat la exterior, cu ajutorul cremelor, cat si la interior, multumita unui aport suficient de apa.
Pofta de zahar
Sa bei apa in mod regulat este esential pentru a-ti pastra silueta: deshidratarea iti da senzatie de foame, in special de alimente dulci. Daca faci exercitii fizice fara un aport suficient de lichide la nivelul organismului tau, arzi glucide mai rapid decat de obicei si vei simți nevoia sa te repezi la o tableta de ciocolata imediat cum vei putea.
Oboseala si proasta dispozitie
Starea de lene care te loveste in jurul orei 15:30 poate veni nu de la digestie, ci de la o lispa de apa in organism. Cand esti deshidratat, presiunea sangvina scade, inima bate mai repede, sangele circula cu greu pana la creier si muschi… rezultatul sunt oboseala, durerile de cap, senzatia de indispozitie. Aceste efecte pot interfera cu starea ta de spirit si cu puterea de concentrare. Incearca sa bei un pahar cu apa daca te simti agasat, poate ca organismul tau are pur si simplu nevoie de lichide.
Performantele sportive
Daca esti deshidratat, chiar si putin, aceasta iti poate afecta activitatea fizica. Cu cat esti mai lipsit de apa, cu atat performanta ta va fi mai slaba. Pentru a evita aceasta problema si a ramane in cea mai buna forma, consuma apa inainte, in timpul si dupa efort. O buna hidratare iti permite, de asemenea, sa limitezi riscurile crampelor musculare.
Fii atent la hidratare cand conduci
Gandeste-te sa pastrezi tot timpul cu tine in masina o sticla cu apa. Sa ramai blocat ore in sir intr-un ambuteiaj in bataia soarelui nu este doar suparator, insa si foarte rau pentru felul in care conduci masina. Starea de deshidratare ar fi legata de o crestere cu 50% a erorilor de conducere a vehiculelor, putand sa cauzeze accidente.
Frigul
Daca esti o persoana friguroasa in mod particular, ai grija sa consumi suficienta apa pe parcursul zilei. Ce se intampla: organismul limiteaza aportul de lichide catre piele, care devine mai uscata si mai rece. Intre altele, apa permite pastrarea caldurii in corp si reglarea normala si corecta a temperaturii corpului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse