Forma reala a Pamantului.





Forma reala a Pamantului

În miturile diferitelor popoare, Pământul era imaginat ca un cub, ca o carapace de broască țestoasă sau având diferite alte forme ciudate.
1) Sferă
Ideea că Pământul este sferic a fost emisă pentru prima dată, în Grecia antică, de către Anaximandru din Milet și de către Aristotel, care a observat umbra rotundă a planetei noastre pe Lună, în timpul eclipselor de lună.Concluzia era evidentă: numai un corp rotund poate să aibă o umbră rotundă.
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/15447861-planet-earth-in-a-spherical-solar-glass-panel-isolated-elements-of-this-image-furnished-by-nasa-ear.jpg
2) Elipsoid de rotație
Apoi, fizicianul englez Isaac Newton a adus o contribuție importantă la stabilirea formei Pământului. El a arătat că, în conformitate cu legile fizicii, Pământul este mai bombat la Ecuator și mai turtit la poli. Această formă a primit denumirea de elipsoid de rotație.
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/quadric_globe.jpg
3) Geoid
În secolul XIX s-a stabilit însă că forma reală a Pământului nu coincide perfect nici cu cea a unui elipsoid de rotație. Suprafața topografica este de fapt neregulată, prezentând atât înălțări, cât și adâncituri față de nivelul Oceanului planetar, cu un maxim de circa 11 kilometri. Această formă a fost numită geoid.
4) Geoid pară, terroid sau telluroid
Ultima etapă în stabilirea formei reale a planetei noastre a fost atinsă în secolul XX, când – odată cu prezența sateliților –  a devenit posibilă măsurarea exactă a tuturor caracteristicilor Terrei. S-a constatat, astfel, că există o asimetrie între cei doi poli, provocată de o ridicare de circa 15 metri în zona Polului Nord și o coborâre de circa 15 metri în zona Polului Sud. Pentru această formă, au fost propuse mai multe denumiri: geoid pară, terroid sau telluroid.
Forma reala a Pamantului - conform GOCE (GOCE - satelit al Agentiei Spatiale Europene (ESA))
https://topografiecadastrubihor.files.wordpress.com/2013/03/5_geoid_bumpy_rgb.jpg


Noul geoid, realizat pe baza datelor GOCE, unde galbenul reprezinta zonele cu gravitatia cea mai puternica, in timp ce albastrul - zonele cu gravitatia cea mai slaba / Foto: ESA/HPF/DLR
http://blog.likeit.ro/wp-content/uploads/2013/05/forma-Pamantului.jpg

zi cu spor tuturor!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!