Ai probleme cu paru?

Caderea parului – mituri si adevaruri

calvitieAproape doi din trei barbati vor incepecalvitia in momentul in care ajung la 60 de ani. Cei mai multi dintre acestia fac eforturi notabile impotriva caderii parului – in America, de exemplu, barbatii cheltuiesc in total, la nivel colectiv, 1 miliard de dolari pe an in incercarea de a isi pastra parul. Si pe buna dreptate, studii recente sugereaza ca barbatii chei sunt gasiti mai putin atractivi de catre femei, in comparatie cu cei care poarta o podoaba capilara bogata. De asemenea, lor li se intampla inclusiv sa le fie refuzate functii de conducere pe parcursul carierei. Dar ce anume cauzeaza cu adevarat caderea parului si ce se poate face in legatura cu ea? Aceasta descoperire pe cale naturala poate fi raspunsul impotriva caderii parului.
Cercetari recente sugereaza ca cel mai frecvent tip de pierdere a parului, chelirea tipica a barbatilor, poate fi declansata de catre unele celule progenitoare defecte de la nivelul scalpului. Cercetatorii credeau inca de acum mult timp ca barbatilor carora li se subtiaza parul in acest fel specific – chelia incepand cu linia parului de deasupra fruntii, si apoi avansand pe cele doua parti spre crestetul capului, le lipseste un numar destul de mare din aceste celule. Mai degraba, se pare ca celulele sunt doar incapabile de a isi finaliza dezvoltarea normala si de a se maturiza catre un stadiu de functionare deplina. Aceasta constatare, publicata luna trecuta in Journal of Clinical Investigation, ar putea fi cheia pentru a opri rarificarea parului si aparitia cheliei.
Alti potentiali factori ce favorizeaza caderea parului includ o posibila boala, inaintarea in varsta, mostenirea genetica, si chiar obiceiurile de aranjare a coafurii. Intre timp, o multime de mituri participa la aparitia anxietatii la barbati, daca nu chiar la chelire. „Primesc sportivi care cred despre castile de protectie ca ar fi cauzat caderea parului, si oameni care spun ca li se intampla asta pentru ca mamele lor le-au frecat capul cu sapun negru de gudron”, spune dermatologul Gary Hitzig. Nici castile de protectie, nici sapunul nu sunt de vina, spune el. Iar vina atribuita comportamentului mamelor poate fi mai mare decat merita.
Am putut identifica 4 mituri comune despre caderea parului. Iata adevarul gol-golut:
Mit: Caderea parului este transmisa de o gena mostenita pe linie materna.
Aceasta informatie nu este in intregime adevarata. In timp ce gena principala a chelirii este in cromozomul X, pe care oamenii il pot primi doar de la mame, exista, de asemenea, si alti factori in joc. Factorul ereditar este putin mai dominant pe partea feminina, dar cercetarile sugereaza ca barbatii cu un tata chel au mai multe sanse de a dezvolta o chelie masculina tipica decat cei care nu se afla in aceasta situatie.
Mit: Daca ai inceput sa chelesti, esti batran.
Dimpotriva, pierderea parului poate surveni in adolescenta si este comuna in randul tinerilor cu varste intre 20 si 30 de ani. Cu cat chelirea incepe mai devreme, cu atat mai multe sanse are de a deveni servera in timp.
Mit: daca porti palarie, atunci foliculii se tensioneaza, cauzand caderea parului
Vesti bune pentru barbatii care se bazeaza pe sepci pentru a-si acoperi capul: acestea nu cauzeaza niciun rau. Acoperamintele murdare pot, totusi, sa conduca la o infectie scalpului, care, la randul sau accelereaza caderea parului. Prin urmare asigura-te ca palariile tale sunt curate sau schimba-le frecvent.
Mit: Trauma poate cauza caderea parului.
Adevarat, cu o anumita nuanta. Stresul fizic sau emotional „nu va duce niciodata la pierderea parului care nu s-ar fi pierdut oricum”, spune Hitzig. „Daca parul nu este deja pe cale sa cada, acesta va creste din nou.” Acestea fiind spuse, o trauma poate acceleracalvitia. Schimbarile rapide in greutate – fie ca e vorba de kilograme castigate sau pierdute, pot contribui, de asemenea, la riscul caderii parului.
Dar exista ceva de facut pentru a opri pierderea parului natural?
Noi cercetari arata ca ar putea exista, de fapt, moduri complet naturale de a regenera parul aproape peste noapte, aplicabile pentru tineri si batrani deopotriva. Studiile recente au dovedit ca un stil de viata potrivit, impreuna cu unele combinatii specifice de fructe si legume, pot ajuta la cresterea sanatoasa a parului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS