Tescovina, tinerete fara batranete!





Tescovina, careia în popor i se mai spune si boasca sau bostina si care reprezinta acele resturi de pulpa, sâmburi si coji de struguri ramase dupa prepararea vinului, este recomandata de Ion Bobaru, singurul farmacist din Braila care prepara cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor, drept un medicament natural revolutionar antiîmbatrânire, fiind considerata o adevarata mina de antioxidanti.
"Putini sunt cei care stiu ca tescovina este, de fapt, cel mai important produs obtinut din struguri. Unii o folosesc pentru prepararea tuicii, dar cei mai multi o dau ca hrana la animale sau o arunca. Coaja, pulpa si sâmburii strugurilor de culoare închisa au cel mai ridicat continut de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit de cercetatori. În vinul rosu trece doar 10% din resveratrol, restul de 90% ramâne în tescovina si este aruncat", spune Ion Bobaru.

Resveratrolul este, potrivit specialistilor, cel mai puternic antioxidant, considerat mai puternic de 4-5 ori decât betacarotenul, de 50 de ori decât Vitamina E si de 20 de ori decât Vitamina C. Îndeparteaza din organism radicalii liberi, normalizeaza nivelul de lichide în sânge, îmbunatateste circulatia sângelui, arterele ramânând elastice, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun. Resveratrolul are un puternic efect antiinflamator si antibacterian. Mentine fermitatea pielii, elasticitatea, împiedica îmbatrânirea prematura, îmbunatateste capacitatea memoriei, creste imunitatea organismului împotriva stresului, scade nivelul de glicemie si îmbunatateste vederea.
Pasionat de leacuri si retete naturale pe care tine sa le prepare cu mâna lui în propria farmacie din Braila si apoi sa le recomande cu încredere tuturor celor interesati, farmacistul Ion Bobaru a dezvaluit ce secrete ascunde banala tescovina si cum poate fi ea folositoare omului pentru încetinirea procesului de îmbatrânire.
"Îmbatrânirea este un fenomen oxidativ. Noi îmbatrânim din cauza acestor fenomene oxidative, care sunt, de fapt, niste reactii chimice. S-a demonstrat ca resveratrolul din tescovina ar bloca fenomenele oxidative si ar împiedica îmbatrânirea. Îmbatrânirea se adreseaza atât partii interne a organismului, cât si celei externe. Cel mai bine observi omul când îmbatrâneste dupa pielea fetei'', explica farmacistul.
Ion Bobaru recomanda pentru aceasta reteta strugurii rosii sau negri, tinând cont ca acestia sunt mai rezistenti la boli si la daunatori, motiv pentru care pe ei nu sunt folosite tratamente fitosanitare, ca în cazul soiurilor nobile.
''Procedeul este simplu: se separa mustul de coaja si de seminte, se preseaza foarte bine tescovina sa nu mai ramâna must sau vin în ea si se usuca. Locuri de uscare le are si cel de la bloc, pe un mic balcon, si cel de la casa, pe o veranda. Uscarea are un rol foarte important, trebuie uscata în strat subtire, în spatii aerisite, rascolita zi de zi, ca sa nu mucegaiasca. Uscarea naturala nu-i suficienta, pentru ca, oricât s-ar usca, semintele si cojile de tescovina mai au o asa-numita umiditate reziduala. Se continua uscarea la un aragaz, cu usa bucatariei între-deschisa, exact cum se usuca bucatile de pâine pentru pesmet. Dupa ce se usuca, tescovina se râsneste printr-o râsnita de cafea. Pulberea obtinuta se consuma ca atare o lingurita înainte de masa, de trei ori pe zi, luata cu un suc natural sau cu putina miere. Este un aport de antioxidanti contra îmbatrânirii de exceptie'', dezvaluie Bobaru.
Tescovina se mai poate folosi ca infuzie, pentru ca ajuta la tratarea depresiei si a nevrozelor, fiind recomandata, de asemenea, persoanelor în vârsta, cu pierderi de memorie. "Se pun 40 de grame de pulbere, doua linguri, într-un litru de apa si se fierb jumatate de ora. Ceaiul se lasa la decantat un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea câte o cana de ceai caldut, înainte de fiecare masa", spune farmacistul.

Un preparat mai concentrat decât infuzia este decoctul de tescovina, care se foloseste împotriva alergiilor de orice natura, pentru detoxifierea organismului, regenerarea tesuturilor, în lupta cu obezitatea si ca tratament dupa bolile infectioase.
"Este un preparat mai concentrat decât infuzia, iar doza recomandata este de 30-40 picaturi pe zi. Se prepara astfel: la o cana cu apa de 250 ml se pun doua linguri de tescovina uscata. Se fierbe la foc mic un sfert de ora, completând treptat apa care se evapora. Dupa racire, se tine în frigider cel mult doua saptamâni", explica farmacistul.
Pentru bolnavii de reumatism, osteoporoza si spondiloza, farmacistul recomanda bai cu infuzie de tescovina: "În apa din cada se pune un amestec concentrat obtinut din fierberea a 250 grame de tescovina uscata în trei litri de apa, timp de 5 minute. Timp de doua saptamâni, cu pauze de o zi, se face o baie, care dureaza aproximativ 15 minute. Baile se recomanda si pentru a reda elasticitatea pielii, având în vedere ca tescovina îndeparteaza celulita si vergeturile".
Tescovina mai poate fi folosita împreuna cu argila pentru calmarea durerilor provocate de artroze, varice, contuzii, întinderi musculare. ''Tescovina uscata, maruntita foarte fin, se amesteca cu argila si ceai de troscot pâna la obtinerea unei paste, care se întinde pe o fâsie de tifon si se aplica pe zona afectata, fara a bandaja strâns. Pentru un efect maxim, cataplasma se tine cel putin 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic", afirma Bobaru.
El mai spune ca, de asemenea, se pot obtine foarte usor în casa si creme cosmetice pe baza de tescovina. "Se pun la macerat doua linguri de tescovina cu alcool de concentratie 70-80 grade. Se lasa zece zile, agitându-se din când în când. Dupa zece zile, se filtreaza si tinctura aceea se pune la baie de aburi, unde se lasa sa se evapore alcoolul, pâna când ramâne la fundul vasului un extract moale de consistenta siropos, ca mierea. Acest extract se poate încorpora foarte usor într-o crema pe care doamnele o folosesc zilnic, care li se potriveste. Se obtine o crema antiîmbatrânire, recomandata dupa 40 de ani. Noi continuam procedura în farmacie si avem un produs finit antiîmbatrânire. Pentru cei care nu au timp, nu au experienta, preparatele acestea le pot gasi în Farmacia Faltis", recomanda farmacistul.
Extractul obtinut se mai poate încorpora în unt topit sau lanolina, care se gaseste în farmacii, si folosit cu încredere si în tratarea ranilor si a arsurilor.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…