Top 6 alimente inflamatorii pe care sa le eviti

Top 6 alimente inflamatorii pe care sa le eviti

alimente_inflamatoriiInflamatiile cronice au fost corelate cu multe boli, asa ca daca vei elimina produsele inflamatorii dinalimentatia zilnica, iti poti imbunatati starea de sanatate.
Se stie ca inflamatiile sunt radacina multor boli. Cancerul se perpetueaza prin inflamatie – tumorile cresc din ce in ce mai mari pe masura ce procesul inflamator se desfasoara. In acelasi fel, umflaturile si durerea cauzate de artrita, de fibromialgie si chiar de diabet sau de obezitate au fost corelate cu inflamatii cronice din organism. Dietele antiinflamatorii sunt importante, deoarece un regim cu mancaruri care slabesc inflamatia pot diminua simptomele si chiar intoarce cursul bolii. Unele mancaruri antiinflamatorii includ verdeturi inchise la culoare, struguri negri, nuci, seminte si vegetale colorate.
Insa te-ai gandit vreodata ce feluri de mancare combat inflamatiile si ce mancaruri ar trebui evitate?
Iata lista celor 6 alimente inflamatorii pe care trebuie sa le eviti:
1. Preparatele din faina alba
„Preparatele gatite cu faina alba sunt primele pe lista, pentru ca faina alba devine zahar imediat ce ajunge in cavitatea bucala”, sustine Julie Daniluk, nutritionist holistic atestat, autoare a cartii „Hrana care vindeca inflamatiile”. Amidonul se transforma in zahar imediat, de aceea ridica atat de repede nivelul de zahar din sange. Cand nivelul de zahar din sange creste subit, te alegi cu o inflamatie. Mai mult de atat, faina alba este de doua ori periculoasa, si din cauza continutului de gluten. Multor oameni le este greu sa digere glutenul si pe acest fond survin inflamatii. „O mare parte din populatie poarta inflamatii in organism tot timpul”, completeaza Daniluk. Pentru a inlocui preparatele din faina alba, incearca orezul integral, quinoa, amarantul si tefful, o cereala din Africa ce castiga popularitate in randul persoanelor care nu consuma gluten.
2. Cartofii prajiti/chipsurile
Sunt cartofii prajiti un lucru rau? Problema este ca prajirea mancarii in ulei la temperaturi foarte inalte, cat pentru a face un cartof prajit sa fie crocant, creeaza o neurotoxina numita acrilamida, care cauzeaza inflamatii puternice. Singura cale de a rezolva aceasta problema este de a pregati hrana la o temperatura mai joasa. Este valabil si pentru cartofii prajiti. Incearca sa coci cartofii in cuptor si sa consumi chipsurile care nu contin ulei. Fulgii de porumb organic reprezinta un substitut bun daca doresti sa consumi un aliment crocant.
3. Carnatii la gratar
Cea mai mare problema cu carnatii, si putem include aici si sunca, sunt nitratii pe care ii contin. Am tot auzit despre nitrati in ultimii ani – sunt produse chimice cauzatoare decancer, care provoaca inflamatii. Chiar mai rau, gatim grasimi animale la temperaturi inalte in tigaie, iar urmele negre formate din pricina supraexpunerii la caldura, numitecreozot, sunt de asemenea cancerigene.
Vitamina C poate proteja organismul de nitrati. Asadar, in cazul in care consumi ocazional aceste alimente, ar fi indicat sa mananci si o portocala alaturi de ele. Ai posibilitatea sa le eviti, sa le coci in loc sa le prajesti, sa incerci sa treci la carnea fara nitrati.
4. Cola
Caramelul care coloreaza in maroniu bautura de cola contine un produs chimic care a fost interzis in unele tari, insa nu si in Romania. Se numeste 4-metilimidazol sau 4-MI, este un derivat al amoniacului si s-a dovedit cauzator de cancer la animalele de laborator. Nutritionistul crede ca ar trebui evitat, chiar daca inca nu s-au stabilit nivelurile de siguranta pentru consumul de catre oameni.
Mai mult, cola contine o dubla doza de inflamator, deoarece se gasesc 9 lingurite de zahar intr-o cutie de 250 ml. Zaharul provoaca o crestere subita a nivelului de insulina si cauzeaza inflamatii cronice. „Orice lucru care cauzeaza cancer este inflamator, din moment ce cancerul este cea mai inflamatoare boala dintre toate. Orice hrana ce ridica riscul de cancer da nastere inflamatiilor”, a explicat Daniluk.
5. Floricelele facute la microunde
Untul artificial care da savoare celor mai multe tipuri de floricele de porumb a fost corelat cu inflamatii grave. Din moment ce cunoastem ca aburii pungilor contin substante iritante pentru plamani, atunci ne putem astepta la multe efecte negative asupra sistemului digestiv. Contin, de asemenea, grasimi de la uleiurile indelung procesate si hidrogenate partial, gatite la temperaturi inalte, iar aceste grasimi incomplete sunt inflamatorii. Ca alternativa, se recomanda floricelele de porumb facute in casa, fara ulei. Daca nu te deranjeaza sa folosesti cuptorul cu microunde, incearca sa pui 4 linguri de boabe de porumb de floricele intr-o punga de hartie pentru impachetat mancare si inchide strans partea de sus. Las-o in cuptorul cu microunde timp de 2 minute sau pana cand pocniturile incetinesc. Presara parmezan si rozmarin peste ele.
6. Dulciurile care contin coloranti artificiali
Colorantii artificiali sunt facuti pornind de la produse prelucrate din petrol si benzina si pot cauza disfunctii in procesele chimice normale ale organismului sau la nivel hormonal, ceea ce poate conduce la inflamatie. In Statele Unite, 5 coloranti alimentari mai sunt in uz, desi au provocat multe controverse. Unii cercetatori considera ca acestia sunt responsabili pentru aparitia mai multor boli, pornind de la ADHD, la migrene si la bolile Alzheimer si Parkinson.
Jeleurile, acadelele si gumele de mestecat colorate natural sunt disponibile la multe bacanii. Dulciurile colorate natural sunt facute din sfecla si morcovi. Cauta dulciurile cu eticheta pe care este indicat ca „nu contin coloranti artificiali, arome sau conservanti”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…