Alimente care cresc imunitatea si energia si alimente care omoara!

Alerta Zilei 
Stirile care trebuie citite. Selectate si scrise de specialisti in nutritie
Alimente nesanatoasePe perioada iernii consuma alimente care iti cresc imunitatea, pentru a te feri de boli si de infectii. Din fericire, natura ne ofera o multitudine de alimente gustoase si sanatoase care sa ne ajute sa obtinem „combustibil” si energie pe timp de iarna.
Apa este elementul dominant in acest anotimp 
Iarna este corelata cu elementul apa, care la randul sau este corelat cu vezica urinara si rinichii. Aceste doua organe metabolizeaza apa din corp. Apa joaca un rol esential in mai multe functii ale organismului, printre care eliminarea reziduurilor, circulatia limfatica si circulatia sanguina. Una dintre functiile principale ale rinichilor este sa elimine excesul de apa din sange. Mai mult decat atat, rinichii lucreaza in stransa legatura cu glandele suprarenale pentru a regla tonusul muscular si a oxigena organismul.
Toate alimentele, indicate pe lista de mai jos spre a fi consumate iarna, pot imbunatati functionarea vezicii urinare si a rinichilor. De exemplu, merisoarele sunt excelente pentru protejarea vezicii urinare – ele previn fixarea bacteriilor pe peretele interior al vezicii si al uretrei, ceea ce in alte conditii ar putea provoca infectii ale tractului urinar precum cistita. Merisoarele imbunatatesc starea de sanatate a vezicii urinare datorita faptul ca sunt bogate in antioxidanti care previn aparitia tulburarilor cronice ale tractului urinar.
Alimente nesanatoaseAlimente benefice pe timp de iarna
Pentru a prinde puteri si a-ti creste rezistenta la boli in cursul lunilor de iarna, este bine ca in aceasta perioada sa mananci mai multe proteine si alimente bogate in amidon.
Iarna este un anotimp dominat de yin – vremea este rece si la fel este si corpul uman, asa ca alimentatia ta ar trebui fie alcatuita majoritar din alimente calorice. Acesta este anotimpul in care poti manca cele mai mari cantitati de carne, peste, oua, porumb, nuci, cartofi, ceapa, usturoi si morcovi – exemple de alimente care te incalzesc.
Ceapa si usturoiul sunt cunoscute pentru proprietatile lor antibiotice si antiinflamatoare, asa ca sunt o alegere deosebit de buna in ceea ce priveste prevenirea infectiilor si a bolilor. Legumele verzi frunzoase ca varza, broccoli, spanacul si varza creata contin toatele minerale esentiale ca magneziu si zinc, care pot creste la randul lor imunitatea. Ai grija sa gatesti legumele la abur pentru a nu pierde nutrientii din ele sau, daca preferi sa le fierbi, fierbe-le cat mai putin posibil in cat mai putina apa si apoi foloseste apa respectiva pentru sos.
Nucile – pe langa nucile cu care suntem deja obisnuiti, exista o intreaga varietate din care poti alege: nucile braziliene, alunele de pamant, alunele de padure etc. Nucile si alunele contin minerale importante si vitamina E, care are rol antioxidant, contribuind astfel la eliminarea din organism a daunatorilor radicali liberi care ar putea altfel sa provoace leziuni la nivel celular.
Alimentele care sunt deosebit de utile pe perioada iernii si cresc imunitatea sunt:
Legume: Legume verzi frunzoase, ceapa, ceapa verde, praz, varza de Bruxelles, morcovi, dovleac, varza creata, broccoli, cartofi, conopida, salata verde, varza (plus diverse varietati), legume cu radacina dulce
Fructe: citrice, piersici, smochine, rubarba, curmale, struguri, stafide, pere, merisoare, grepfrut, rodie, cirese, portocale, ananas
Condimente: boabe de piper negru, ulei de soia, mustar, zahar brun, sare
Cereale si seminte: orez brun, ovaz, orz, grau, seminte de floarea-soarelui
Ierburi si plante aromatice: usturoi, ghimbir, cimbru, arpagic, salvie, rozmarin, piper, fenicul, dafin, tarhon, astragalus
Nuci: nuci braziliene, nuci, nuci macadamia, alune, seminte de pin, fistic, caju, alune de padure, migdale, castane, alune pecan
Leguminoase: fasole rosie, fasole garbanzo, soia, fasole cu ochi negru, fasole lata, naut, fasole verde, linte, mazare
Lactate: oua, iaurt natural probiotc
Peste si fructe de mare: toate tipurile de peste, scoici, creveti, stridii, alge, homar
Majoritatea tipurilor de carne: sunca, carne de oaie, carne de vita, carne de pui, rinichi de porc, carne de porc, carne de rata, carne de miel, vanat.
Alimente nesanatoase
Alimente nesanatoaseMurim cu totii, insa e posibil ca asta sa se intample mai devreme decat ne-am astepta. Vinovate sunt anumite alimente atat de nocive, incat ne imbolnavesc si se omoara incet, pe nesimtite. Culmea este ca li se face reclama si sunt consumate de foarte multi oameni. Iata care sunt cele trei alimente cunoscute care ne omoara incet...

HOT DOG. Toata lumea adora sa manance sandwich-ul american cu cremvursti, mustar si chifla... Ce ar putea sa fie toxic si nesanatos la asta? Cremvurstii sunt realizati din resturi de carne indepartata mecanic de pe oase (cu ajutorul unor perii mari) si au in componenta o serie de alte ingrediente nu tocmai placute (agenti de ingrosare si arome). Consumul de cremvursti nefierti creste riscul de imbolnavire cu Listeria, o infectie bacteriana destul de rara, ale carei simptome includ: febra, dureri musculare, voma, diaree. Un studiu realizat de American Institute for Cancer Research a aratat dovezi conform carora consumul a 50 de grame de carne procesata (echivalentul cantitativ al unui cremvursti) in fiecare zi, creste riscul de cancer colorectal cu 21%.

CHIPSURILE DE CARTOFI. Sunt printre cele mai populare gustari, insa si cele mai nesanatoase. Cartofii in sine sunt sanatosi, insa atunci cand sunt preparati sub forma de chipsuri, lucrurile stau exact invers. Chipsurile se fac prin prajirea in ulei a feliilor foarte subtiri de cartof, cu un adaos mare de zahar si sare, conservanti si aditivi alimentari. Astfel, chipsurile de cartofi su devenit simbol al junk-food-ului. Dincolo de faptul ca ingrasa, chipsurile de cartofi sunt printre cele mai nesanatoase alimente din cauza grasimilor nesaturate (trans). Grasimile nesaturate apar chiar in mod natural in anumite alimente (de exemplu carne si produse lactate), insa le intalnim mai ales in alimentele procesate (prezenta grasimilor nesaturate le ofera o viata mai lunga pe raft). Aceste grasimi nu au nici un beneficiu din punct de vedere nutritional si sunt nesanatoase: cresc riscul de boli cardio-vasculare, nivelul de colesterol rau, iar unele studii le leaga de boala Alzheimer, diabet si depresie.

BAUTURILE RACORITOARE. Nu au nici o valoare nutritionala, indiferent de adaosurile de vitamine cu care isi fac atat de multa reclama, iar efectele lor asupra sanatatii sunt si mai ingrozitoare. Dincolo de faptul ca pot duce la obezitate si carii dentale, bauturile racoritoare sunt adevarate licori ucigase. Pentru ca au o concentratie mare de cafeina, sucurile sunt considerate responsabile pentru tulburarile de somn si anxietate; benzoatul de sodiu din bauturile racoritoare este responsabil de hiperactivitate si modificari la nivelul adn-ului. In pus, exista dovezi ca acidul fosforic din anumite bauturi extrage calciul din oase, reducand densitatea osoasa. 
Mituri despre gatitNe place sa ne gandim la gatit ca la o forma de arta. Si, in multe privinte, acest lucru este adevarat, caci, pentru a gasi felul de mancare perfect, este nevoie de intuitie, creativitate si gust.

Totusi, este nevoie de multa stiinta in bucatarie si, desi arta are si ea importanta ei, sunt multe lucruri pe care le poti gresi cand gatesti.

Mitul 1: Te poti baza intotdeauna pe temperatura cuptorului.
Majoritatea cuptoarelor nu sunt de incredere la fiecare gatire, asa ca mai bine cumpara-ti un termometru care sa-ti arate exact temperatura din interior.

Mitul 2: Sa punem sau nu lapte in omleta?
Expertii bucatari spun ca mai bine sarim peste lapte cand facem omleta, caci aceasta trebuie sa aiba o structura mai compacta, iar adaugarea laptelui ii va da un aspect cauciucat. Pe de alta parte, cand facem oua jumari (cunoscuta papara) este intotdeauna bine sa adaugam lapte, caci grasimea din compozitia acestuia incetineste procesul de gatire, iar apa va mentine produsul moale.

Mitul 3: Canile de masurare pentru lichid si substante uscate sunt intersanjabile.
Pare evident, dar nu este in ordine sa folosim cana de masurare pentru lichide cand calculam cantitatea de faina necesara, sa zicem. Cand masuram ingredientele, mai ales cand coacem ceva mai complicat, acuratetea este esentiala. Daca masuram cantitatea de lichid cu o cana pentru solide, fie varsam din lichid, fie punem prea putin. La fel si in cazul solidelor. Daca vrei sa lucrezi ca profesionistii, masoara mai bine greutatea, si nu volumul.

Mitul 4: Pune ulei in apa de fiert pastele, pentru ca acestea sa nu se lipeasca.
Ti-amintesti orele de fizica? Uleiul si apa nu se amesteca, asa ca, atunci cand adaugi ulei in apa de fiert paste, acesta se va ridica la suprafata si nu va sta langa pastele pe care trebuie sa le protejeze de lipit pe cratita. Exista un singur beneficiu al adaugarii uleiului: va impiedica apa sa bolboroseasca si sa se imprastie, mai ales daca oala aleasa este mai putin inalta. Daca nu ai o problema cu asta, atunci irosesti uleiul.

Mitul 5: Condimentele uscate sunt substitute perfecte pentru cele proaspete.
Cand ierburile sunt uscate, multe isi pierd aroma. Unele sunt OK pentru a substitui variantele fresh, cum ar fi rozmarin, oregano, dafin. Dar cele mai delicate, ca patrunjelul, busuiocul, menta si mararul, isi pierd mult din aroma.

Mitul 6: Treci pastele printr-un jet de apa rece.
Daca dai cu un jet de apa rece peste pastele aburinde, inlaturi tot amidonul si poti sa-ti iei la revedere de la gust. Daca faci insa o salata cu paste reci, un continut mai mic de amidon este acceptabil.

Mitul 7: Nu conteaza cum tai ceapa si usturoiul.
Nu poti mirosi ceapa sau usturoiul daca nu le tai. Exista niste enzime in aceste legume care nu intra in contact unele cu altele decat atunci cand sunt taiate. Poti controla puterea aromelor fiind atenta la modul de taiere. Nu taia ceapa orizontal, ci de la radacina spre cap, iar usturoiul taie-l in feliute. In acest fel, vei elimina mai putin miros.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!