Un ou pe zi !!! (med)=SANATATE

      


>      Ce se întâmplă cu
>      tine dacă mănânci un ou pe zi? Este de-a dreptul
> neaşteptat.
> Oul este
>      un produs natural de excepţie, neapreciat la reala
> lui valoare
>      terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt
> strânse la un loc peste
>      80% din vitaminele şi substanţele menite să
> hrănească organismul uman şi
    
      
>      Tratamente
> preventive cu
>      oua :
     
>       Alzheimer - mai multe
> studii facute
>      in Statele Unite arata ca aproximativ 90% din
> populatia statelor cu
>      alimentatie de tip occidental are un deficit de colina
> in alimentatie.
>      Continuta in abundenta in galbenusul de ou, colina
> este o substanta cu un
>      rol extrem de important in formarea acetilcolinei,
> implicata in
>      transmiterea impulsurilor nervoase si care este
> deficitara la persoanele
>      care sufera de dementa senila, in general, si de
> Alzheimer in special.

>      Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul
> galbenusului de ou crud
>      este, ca atare, un bun mijloc profilactic impotriva
> acestei afectiuni.
>      Degenerescenta maculara - doua studii facute la
> Universitateai de
>      Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat
> ca persoanele care
>      consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o
> concentratie de luteina si
>      de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o
> dieta fara oua
>      proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua
> substante in sange (de
>      fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica
> galbenusului) reduce cu
>      peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei
> degenerescentei
>      maculare.
>  Cataracta - intr-un alt studiu, cercetatorii
>      danezi au demonstrat ca un ou consumat zilnic reduce
> in medie cu 26%
>      riscul de a dezvolta cataracta odata cu varsta. De
> acest efect sunt de
>      "vina", din nou, cei doi pigmenti
> mentionati, adica luteina si zeaxantina,
>      care sunt antioxidanti puternici, stopand sau
> incetinind procesele
>      degenerative din organism. Malnutritia -
> cercetarile medicale arata
>      ca ouale aduc un aport foarte important de aminoacizi
> esentiali, de
>      oligoelemente si de vitamine extrem de necesare
> sanatatii organismului.
>      Astfel, boli specifice malnutritiei, cum ar fi
> rahitismul, anemia,
>      avitaminoza etc., sunt evitate, consumand 1-2 oua
> zilnic, in mod constant.
>      De altfel, obiceiul de a consuma multe oua in perioada
> Pastelui este o
>       masura foarte inteleapta de a compensa unele carente
> nutritive din
>      timpul celor sapte saptamani de post de dinainte, timp
> in care se consuma
>      exclusiv hrana vegetala.
>
>     
>     
>      Boala
> coronariana si infarctul miocardic -
> vreme de mai
>      multe decenii s-a crezut ca un consum regulat de oua
> este un factor
>      cauzator de boli ale arterelor, si aceasta, din cauza
> continutului ridicat
>      de colesterol din galbenusul de ou. In ultimii
> cincisprezece ani, insa,
>      tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau
> exact. pe dos, consumul
>      de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul
> profilactic pentru
>      boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la
> prestigioasa
>      Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un
> consum regulat de oua
>      transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic,
> periculos pentru vasele
>      de sange si inima) intr-o substanta inofensiva pentru
> sistemul
>      cardio-vascular.  Mai mult, consumul regulat de oua
> previne oxidarea
>      colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind
> un excelent
>      profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand,
> studiile au aratat
>      ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul de
>
>      infarct
>  miocardic.
>     
>     
>      Trombozele - cercetari
> facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat ca un
>      consum zilnic de galbenus de ou are efecte
> antiagregante plachetare,
>      prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange).
> Conform respectivelor
>      cercetari, efectul de prevenire al trombozelor este
> direct proportional ca
>      intensitate cu cantitatea de galbenus consumata
> zilnic. Curele de 1-2
>      saptamani, timp in care se consuma unul-doua
> galbenusuri de ou pe zi, sunt
>      un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai
> ales primavara, cand
>      alimentatia cu multe verdeturi favorizeaza coagularea
> mai rapida a
>      sangelui.
>     
>     
>      Cancerul
> mamar - un studiu initiat de
>      Universitatea de Medicina din Oregon, Statele Unite,
> si desfasurat in
>      Shanghai (sudul Chinei), pe un esantion de peste 1000
> de femei, a aratat
>      ca riscul de a dezvolta cancer la san scade simtitor
> la femeile care
>      consuma frecvent galbenus de ou proaspat. De
> "vina" pentru acest efect
>      sunt, se pare, substantele cu puternic efect
> antioxidant din ou, care
>      stopeaza procesele de transformare a celulelor
> sanatoase in celule
>      maligne. 
     
>      Tratamente
>      interne
>     
>     
>       Tulburari
> de
>      memorie - se face o cura de patru saptamani, timp
> in care se consuma
>      cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se
> poate repeta dupa o
>      pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului
> sau de lecitina,
>      colina si alte substante implicate in procesele de
> transmitere a
>      impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are
> efecte gradate de
>      ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte
> functii cognitive,
>      cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt
> imbunatatite de
>      consumul de galbenus de ou
> proaspat.
>     
>     
>      Sindrom de
> oboseala cronica, deficit de
> atentie - se face
>      un tratament de 1-2 luni, timp in care se consuma doua
> oua pe zi, cate 5
>      zile pe saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu
> alimente cum ar fi
>      urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si
> usor de digerat, cu
>      care fac un tandem excelent pentru recuperarea
> capacitatilor psihice si
>      fizice.
>     
>     
>      Colesterol
> si trigliceride marite - cei mai
> multi dintre noi
>      stiu ca ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile
> colesterolului din
>      sange. Realitatea este mult mai nuantata: in
> organismul nostru exista doua
>      tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate
> mare (HDL) este
>      numit si "colesterolul bun", deoarece
> impiedica aparitia pe vasele de
>      sange a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in
> stare solubila,
>      acest tip de colesterol fiind un factor cheie in
> prevenirea bolilor de
>      inima. Colesterolul cu densitatescazuta (LDL),
> in schimb, este
>      "colesterolul rau", care se depune pe artere
> si duce la aparitia bolilor
>      cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor
> studii, cresc doar
>      "colesterolul bun", cel "rau"
> ramanand la valorile normale. Peste 255 de
>      studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane,
> vin sa demonstreze
>      efectul pozitiv al consumului de oua proaspete asupra
> oamenilor cu valori
>      ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele
> normale. Inlocuirea
>      consumului de carne, de grasimi hidrogenate
> (margarina), de prajeli, cu
>      consumul de oua este, probabil, prima si cea mai
> eficienta masura pentru
>      tinerea sub control a acestei probleme de
>      sanatate.
>     
>     
>      Fracturi,
> tulburari de calcifiere - ouale sunt
> printre foarte
>      putinele alimente care contin vitamina D naturala,
> esentiala pentru
>      asimilarea calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai
> mult, consumul de
>      aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza
> procesele de regenerare a
>      tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare,
> pentru refacerea mai
>      rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de
> zile, timp in care se
>      consuma cate 1-2 oua proaspete pe
>      zi.
>     
>     
>      Reumatism - un studiu
> facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P.
>      Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au
> efecte
>      antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile
> cu acele ale
>      medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua
> este una din cele mai
>      bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci
> cand este consumata
>      in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o
> gasim in spanac si in
>      sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de
> durerile de articulatii, de
>      membrele intepenite si lipsite de mobilitate,
> consumati traditionalul
>      spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu salata de
> sfecla rosie. Aceste
>      alimente, consumate de 4-5 ori pe saptamana, vreme de
> minimum 3 luni,
>      asociate si cu alti factori terapeutici (regim cu
> multe cruditati,
>      gimnastica medicala) va vor ajuta nesperat de mult in
> lupta cu afectiunile
>      reumatice.
>     
>     
>      Obezitate,
> supraponderalitate - un colectiv
> de
>      cercetatori de la Universitatea din Louisiana, Statele
> Unite, a studiat
>      efectul consumului de oua asupra pacientilor
> supraponderali. Testul a fost
>      facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au
> consumat la fiecare mic
>      dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de
> calorii, dar din alte
>      surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea
> etc. Simultan, la
>      ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din
> dieta zilnica a fost
>      redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim,
> rezultatele au fost
>      surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la
> micul dejun a scazut
>      in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare
> decat cei din grupul
>      de control(2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca vreti
> sa slabiti,
>      impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si
> nu uitati sa
>      consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi
> surprinzatoare, la modul
>      cel mai placut.
>     
>     
>      Sarcina
> - oul este, se pare, alimentul ideal pentru
> femeile insarcinate.
>      In
> primul rand, ouale
>      sunt foarte bogate in colina, esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
>      nervos al foetusului. Apoi, sunt bogate in fier
> asimilabil, in vitamine
>      din complexul B, in vitamina D (esentiala pentru
> dezvoltarea sistemului
>      osos al foetusului), fiind foarte bine tolerate de
> organism. Se recomanda consumul a doua
>      oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la
> micul dejun. Cea mai
>      buna forma de administrare sunt ouale fierte, usor de
> digerat si asimilat.
>      Acelasi "tratament" este foarte valoros si
> in timpul alaptarii, stimuland
>      productia de lapte si crescand valoarea nutritiva a
>      acestuia.
>     
>     
>      Adjuvant
>      in tratamentul infectiilor - doua oua consumate
> zilnic asigura
>      aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic
> necesara organismului.
>      Or, seleniul
>      este foarte important pentru imunitate, administrarea
> constanta a acestui
>      oligoelement crescand productia de celule ale
> sistemului imunitar si
>      activandu-le pe cele existente. Studiile arata ca
> suplimentarea seleniului
>      in forma organica, din alimentatie, ajuta organismul
> sa lupte mai eficient
>      cu infectiile, dar si cu anumite afectiuni tumorale,
> cum ar fi cancerul de
>      prostata sau
> ovarian.
>     
>     
>      Imbatranire prematura - consumul de
> oua proaspete
>      aduce in organism o serie intreaga de substante care
> relanseaza
>      activitatea glandelor endocrine (gonade si suprarenale
> in special),
>      incetinesc sau chiar stopeaza procesele degenerative
> la nivelul sistemului
>      nervos central, impiedica procesele de distructie la
> nivelul
>      articulatiilor. Foarte multe retete reintineritoare
> din medicina populara
>      de la noi si din toate tarile Europei si ale Asiei
> includ oul, mai ales
>      galbenusul, ca ingredient de baza. Un tratament
> intineritor foarte bun
>      este consumul dimineata a doua galbenusuri de ou
> amestecate cu ulei de
>      masline si cu putina sare. Pe termen lung, mai ales,
> aceasta combinatie
>      are efecte impotriva imbatranirii surprinzator de
>      puternice.
>     
>     
>      Adjuvant
> in boala canceroasa - mai multe
> studii
>      statistice au aratat ca persoanele care consuma
> frecvent galbenus de ou
>      proaspat au o incidenta a bolii canceroase mult mai
> scazuta. Dar de aici
>      si pana la a recomanda acest aliment in dieta
> anti-cancer (unde de cele
>      mai multe ori aportul de proteine este contraindicat)
> este cale lunga.
>      Iata, insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in
> care oul este asociat
>      cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o
> lingurita cu varf de
>      pulbere de iarba de napraznic (Geranium
>  robertianum), amestecata
>      cu un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se
> ia de inca trei ori
>      cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul
> gol. Tratamentul se
>      asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe
> cruditati, durand minimum un
>      an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii,
> neexistand
>      incompatibilitati in acest
> sens.
>     
>     
>      Anemie
> feripriva - fierul
> continut de catre
>      oua este, se pare, cel mai usor asimilabil. Alte
> alimente care contin
>      cantitati insemnate de fier sunt urzica, spanacul,
> sfecla rosie, care
>      toate sunt consumate in mod traditional alaturi de ou.
> Mai trebuie
>      mentionat ca leurda, desi contine cantitati mici de
> fier, ajuta foarte
>      mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste
> alimente vor fi
>      consumate zilnic, primavara, pentru refacerea fierului
> din
>      organism.
>     
>     
>      Avitaminoza B - oul contine
> vitaminele
>      B2, B5, B7, B12, toate intr-o forma foarte usor
> asimilabila. Consumul a
>      doua oua pe zi, vreme de cinci zile pe saptamana,
> acopera o cantitate
>      insemnata din necesarul zilnic din aceste vitamine al
>     
> organismului.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »