Imunitate, sanatate, daca mancati oua!





Oul este un produs natural de exceptie, neapreciat la reala lui
valoare terapeutica. În compozitia acestui aliment sunt strânse la un
loc peste 80% din vitaminele si substantele menite sa hraneasca
organismul uman si sa îl mentina sanatos.


Tratamente preventive cu oua:

Alzheimer – mai multe studii facute in Statele Unite arata ca
aproximativ 90% din populatia statelor cu alimentatie de tip
occidental are un deficit de colina in alimentatie. Continuta in
abundenta in galbenusul de ou, colina este o substanta cu un rol
extrem de important in formarea acetilcolinei, implicata in
transmiterea impulsurilor nervoase si care este deficitara la
persoanele care sufera de dementa senila, in general, si de Alzheimer
in special. Suplimentarea cantitatilor de colina prin consumul
galbenusului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic
impotriva acestei afectiuni.

Degenerescenta maculara – doua studii facute la Universitatea de
Medicina din Massachusetts, Statele Unite, au aratat ca persoanele
care consuma un galbenus de ou pe zi au in sange o concentratie de
luteina si de zeaxantina mult mai mare decat persoanele cu o dieta
fara oua proaspete. Or, cresterea concentratiei acestor doua substante
in sange (de fapt, sunt pigmentii care dau culoarea specifica
galbenusului) reduce cu peste 50% riscul aparitiei si al evolutiei
degenerescentei maculare.


Cataracta – intr-un alt studiu, cercetatorii danezi au demonstrat ca
un ou consumat zilnic reduce in medie cu 26% riscul de a dezvolta
cataracta odata cu varsta. De acest efect sunt de „vina", din nou, cei
doi pigmenti mentionati, adica luteina si zeaxantina, care sunt
antioxidanti puternici, stopand sau incetinind procesele degenerative
din organism.

Malnutritia – cercetarile medicale arata ca ouale aduc un aport foarte
important de aminoacizi esentiali, de oligoelemente si de vitamine
extrem de necesare sanatatii organismului. Astfel, boli specifice
malnutritiei, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt
evitate, consumand 1-2 oua zilnic, in mod constant. De altfel,
obiceiul de a consuma multe oua in perioada Pastelui este o masura
foarte inteleapta de a compensa unele carente nutritive din timpul
celor sapte saptamani de post de dinainte, timp in care se consuma
exclusiv hrana vegetala.

Boala coronariana si infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii
s-a crezut ca un consum regulat de oua este un factor cauzator de boli
ale arterelor, si aceasta, din cauza continutului ridicat de
colesterol din galbenusul de ou. In ultimii cincisprezece ani, insa,
tot mai multe studii au aratat ca lucrurile stau exact… pe dos,
consumul de oua proaspete nefiind un factor agravant, ci unul
profilactic pentru boala coronariana. De exemplu, cercetari facute la
prestigioasa Universitate de Medicina Harvard au aratat ca un consum
regulat de oua transforma homocisteina (un aminoacid neurotoxic,
periculos pentru vasele de sange si inima) intr-o substanta inofensiva
pentru sistemul cardio-vascular. Mai mult, consumul regulat de oua
previne oxidarea colesterolului si a trigliceridelor pe artere, fiind
un excelent profilactic pentru ateroscleroza. Nu in ultimul rand,
studiile au aratat ca un consum regulat de oua proaspete reduce riscul
de infarct miocardic.

Trombozele – cercetari facute in anul 2003 in Coreea de Sud au aratat
ca un consum zilnic de galbenus de ou are efecte antiagregante
plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sange).
Conform respectivelor cercetari, efectul de prevenire al trombozelor
este direct proportional ca intensitate cu cantitatea de galbenus
consumata zilnic. Curele de 1-2 saptamani, timp in care se consuma
unul-doua galbenusuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de
prevenire a trombozelor, mai ales primavara, cand alimentatia cu multe
verdeturi favorizeaza coagularea mai rapida a sangelui.

Cancerul mamar – un studiu initiat de Universitatea de Medicina din
Oregon, Statele Unite, si desfasurat in Shanghai (sudul Chinei), pe un
esantion de peste 1000 de femei, a aratat ca riscul de a dezvolta
cancer la san scade simtitor la femeile care consuma frecvent galbenus
de ou proaspat. De „vina" pentru acest efect sunt, se pare,
substantele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopeaza
procesele de transformare a celulelor sanatoase in celule maligne.



Tratamente interne


Tulburari de memorie – se face o cura de patru saptamani, timp in care
se consuma cate 1-2 galbenusuri de ou pe zi. Aceasta cura se poate
repeta dupa o pauza de minimum trei saptamani si, datorita aportului
sau de lecitina, colina si alte substante implicate in procesele de
transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte
gradate de ameliorare a functiei de memorare. Se pare ca si alte
functii cognitive, cum ar fi atentia ori capacitatea de corelare, sunt
imbunatatite de consumul de galbenus de ou proaspat.

Sindrom de oboseala cronica, deficit de atentie – se face un tratament
de 1-2 luni, timp in care se consuma doua oua pe zi, cate 5 zile pe
saptamana. Cel mai bine se asociaza ouale cu alimente cum ar fi
urzica, spanacul ori leurda, bogate in clorofila si usor de digerat,
cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacitatilor
psihice si fizice.

Colesterol si trigliceride marite – cei mai multi dintre noi stiu ca
ouale nu sunt bune, deoarece maresc valorile colesterolului din sange.
Realitatea este mult mai nuantata: in organismul nostru exista doua
tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit
si „colesterolul bun", deoarece impiedica aparitia pe vasele de sange
a depunerilor de grasimi, pe care le mentine in stare solubila, acest
tip de colesterol fiind un factor cheie in prevenirea bolilor de
inima. Colesterolul cu densitate scazuta (LDL), in schimb, este
„colesterolul rau", care se depune pe artere si duce la aparitia
bolilor cardio-vasculare. Ei bine, ouale, conform ultimelor studii,
cresc doar „colesterolul bun", cel „rau" ramanand la valorile normale.
Peste 255 de studii, facute pe un numar total de 8.000 de persoane,
vin sa demonstreze efectul pozitiv al consumului de oua proaspete
asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor
peste cele normale. Inlocuirea consumului de carne, de grasimi
hidrogenate (margarina), de prajeli, cu consumul de oua este,
probabil, prima si cea mai eficienta masura pentru tinerea sub control
a acestei probleme de sanatate.

Fracturi, tulburari de calcifiere – ouale sunt printre foarte putinele
alimente care contin vitamina D naturala, esentiala pentru asimilarea
calciului si pentru fixarea sa in oase. Mai mult, consumul de
aminoacizi si de vitamine din oua accelereaza procesele de regenerare
a tesuturilor, inclusiv a tesutului osos. Ca atare, pentru refacerea
mai rapida dupa fracturi se recomanda o cura de 30-45 de zile, timp in
care se consuma cate 1-2 oua proaspete pe zi.

Reumatism – un studiu facut in Grecia, sub conducerea prof. Dr. P.
Detopolou, arata ca anumite combinatii de alimente au efecte
antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale
medicamentelor de sinteaza. Colina continuta in oua este una din cele
mai bune substante antiinflamatoare, dar aceasta, atunci cand este
consumata in asociere cu o alta substanta, betaina, pe care o gasim in
spanac si in sfecla rosie. Asadar, daca vreti sa scapati de durerile
de articulatii, de membrele intepenite si lipsite de mobilitate,
consumati traditionalul spanac cu ochiuri fierte in apa, ori oua cu
salata de sfecla rosie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe
saptamana, vreme de minimum 3 luni, asociate si cu alti factori
terapeutici (regim cu multe cruditati, gimnastica medicala) va vor
ajuta nesperat de mult in lupta cu afectiunile reumatice.

Obezitate, supraponderalitate – un colectiv de cercetatori de la
Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul
consumului de oua asupra pacientilor supraponderali. Testul a fost
facut pe 160 de pacienti, dintre care jumatate au consumat la fiecare
mic dejun doua oua, iar ceilalti aceeasi cantitate de calorii, dar din
alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, painea etc. Simultan,
la ambele grupuri de pacienti, numarul de calorii din dieta zilnica a
fost redus in aceeasi masura. Dupa opt saptamani de regim, rezultatele
au fost surprinzatoare: grupul celor care au consumat oua la micul
dejun a scazut in medie cu o greutate de aproape doua ori mai mare
decat cei din grupul de control (2,4 kg fata de 1,4 kg). Asadar, daca
vreti sa slabiti, impuneti-va restrictii alimentare nu prea severe, si
nu uitati sa consumati oua la micul dejun, iar efectele vor fi
surprinzatoare, la modul cel mai placut.

Sarcina – oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile
insarcinate. In primul rand, ouale sunt foarte bogate in colina,
esentiala pentru dezvoltarea sistemului nervos al foetusului. Apoi,
sunt bogate in fier asimilabil, in vitamine din complexul B, in
vitamina D (esentiala pentru dezvoltarea sistemului osos al
foetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomanda
consumul a doua oua pe zi, de cinci ori pe saptamana, mai ales la
micul dejun. Cea mai buna forma de administrare sunt ouale fierte,
usor de digerat si asimilat. Acelasi "tratament" este foarte valoros
si in timpul alaptarii, stimuland productia de lapte si crescand
valoarea nutritiva a acestuia.

Adjuvant in tratamentul infectiilor – doua oua consumate zilnic
asigura aproape jumatate din cantitatea de seleniu organic necesara
organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate,
administrarea constanta a acestui oligoelement crescand productia de
celule ale sistemului imunitar si activandu-le pe cele existente.
Studiile arata ca suplimentarea seleniului in forma organica, din
alimentatie, ajuta organismul sa lupte mai eficient cu infectiile, dar
si cu anumite afectiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostata sau
ovarian.

Imbatranire prematura – consumul de oua proaspete aduce in organism o
serie intreaga de substante care relanseaza activitatea glandelor
endocrine (gonade si suprarenale in special), incetinesc sau chiar
stopeaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central,
impiedica procesele de distructie la nivelul articulatiilor. Foarte
multe retete reintineritoare din medicina populara de la noi si din
toate tarile Europei si ale Asiei includ oul, mai ales galbenusul, ca
ingredient de baza. Un tratament intineritor foarte bun este consumul
dimineata a doua galbenusuri de ou amestecate cu ulei de masline si cu
putina sare. Pe termen lung, mai ales, aceasta combinatie are efecte
impotriva imbatranirii surprinzator de puternice.

Adjuvant in boala canceroasa – mai multe studii statistice au aratat
ca persoanele care consuma frecvent galbenus de ou proaspat au o
incidenta a bolii canceroase mult mai scazuta. Dar de aici si pana la
a recomanda acest aliment in dieta anti-cancer (unde de cele mai multe
ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lunga. Iata,
insa, o reteta de fitoterapie traditionala, in care oul este asociat
cu o planta medicinala: Se administreaza dimineata o lingurita cu varf
de pulbere de iarba de napraznic (Geranium robertianum), amestecata cu
un galbenus de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de inca trei ori
cate o lingurita de pulbere de napraznic pe stomacul gol. Tratamentul
se asociaza cu regim vegetarian cu foarte multe cruditati, durand
minimum un an. Se poate asocia si cu alte plante si remedii,
neexistand incompatibilitati in acest sens.

Anemie feripriva – fierul continut de catre oua este, se pare, cel mai
usor asimilabil. Alte alimente care contin cantitati insemnate de fier
sunt urzica, spanacul, sfecla rosie, care toate sunt consumate in mod
traditional alaturi de ou. Mai trebuie mentionat ca leurda, desi
contine cantitati mici de fier, ajuta foarte mult la asimilarea
acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic,
primavara, pentru refacerea fierului din organism.

Avitaminoza B – oul contine vitaminele B2, B5, B7, B12, toate intr-o
forma foarte usor asimilabila. Consumul a doua oua pe zi, vreme de
cinci zile pe saptamana, acopera o cantitate insemnata din necesarul
zilnic din aceste vitamine al organismului.

Stiri despre: +alzheimer +degenerescenta maculara +cataracta
+malnutritia +trombozele
loading...






























--
 Nimic nu e mai scump decat ce primesti gratis.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!