Functionarea sistemului respirator in urma unei leziuni la maduva spinarii

Functionarea sistemului respirator in urma unei leziuni la maduva spinarii

Functionarea sistemului respirator in urma unui TVMFunctionarea sistemului respirator in urma unui TVM
Imediat dupa un traumatism in partea superioara a maduvei spinarii, majoritatea functiilor organismului sunt compromise de vatamari asociate nervilor. Unele functii s-ar putea imbunatati in timp, in timp ce altele, inclusiv capacitatea de a respira, ar putea ramane afectate. In consecinta, numeroase persoane care au suferit leziuni in partea superioara a maduvei spinarii sunt incapabile sa respire pe cont propriu.
Din fericire, tehnologiile medicale permit unei persoane cu astfel de leziuni sa respire cu ajutorul a diferite dispozitive si/sau tratamente, cum ar fi stimulatoarele cardiace, antibioticele, terapiile fizice si ventilatoarele. Pe parcurs ce persoana vatamata se obisnuieste cu leziunea, o parte din functiile maduvei spinarii ar putea sa revina (unele persoane pot recapata capacitatea de a respira pentru perioade de timp variate).
Este esential ca persoanele cu leziuni la maduva spinarii sa coopereze cu echipa lor de ingrijire medicala, pentru a determina in ce masura va fi necesara asistenta respiratorie si pentru a alege programul de respiratie asistata potrivit nevoilor lor. Echipa medicala va colabora cu persoana vatamata pentru a asigura monitorizarea atenta si continua a respiratiei. Daca acest lucru este solicitat, echipamentul respirator poate fi instalat si folosit la domiciliu, pe termen scurt sau lung. Persoanele cu leziuni la maduva spinarii  sunt adesea predispuse bolilor precum pneumonia sau plamanul cazut; asadar, monitorizarea continua si educatia vor asigura o mai mare siguranta, confort si independenta.
Acest ghid va raspunde multor intrebari legate de sanatatea sistemului respirator ce pot aparea in urma unei leziuni a maduvei spinarii.
Va descrie o multitudine de tratamente specializate, necesare persoanelor care au suferit o leziune a maduvei spinarii, pentru a se adapta nevoilor respiratorii.
In plus, se doreste ca acest ghid sa reasigure pe cei care sufera leziuni de curand sau care au in acest moment dificultati respiratorii post-traumatice, ca exista metode sigure si de incredere pentru a face fata acestor dificultati. Este important ca o persoana cu leziuni la maduva spinarii si ingrijitorii acesteia sa discute in permanenta cu medicii, asistentele si terapeutii si sa se asigure ca toate intrebarile lor isi gasesc raspunsul.

De ce persoanele cu leziuni la maduva spinarii au nevoie de asistenta respiratorie?

O leziune la maduva spinarii implica vatamarea nervilor coloanei vertebrale. Ranile cervicale superioare (la gat) sunt mai aproape de cap si tind sa produca mai multe deteriorari decat ranile inferioare, datorita faptului ca trupul este paralizat. Ranile superioare la maduva spinarii pot afecta nervii responsabili cu respiratia.
Muschii pieptului, partea superioara a abdomenului si diafragma
Muschii pieptului, partea superioara a abdomenului si diafragma (muschii plati din partea de jos a cutiei toracice) lucreaza impreuna, pentru a transporta aerul prin plamani, acolo unde sangele absoarbe oxigen proaspat si elimina dioxidul de carbon. Aerul patrunde in sistemul respirator prin gura si nas si trece prin tuburile plamanului, numite branhii, care elibereaza oxigenul in mici saci numiti alveole. In timp ce aerul trece prin acesti saculeti, sangele absoarbe oxigenul si elimina dioxidul de carbon.
Respiratia, ca toate functiile corpului, este controlata de catre creier. Creierul este conectat la corp prin intermediul nervilor care se deplaseaza prin maduva spinarii. Respiratia este controlata de catre sistemul nervos autonom, ceea ce presupune ca este o activitate pe care persoanele fara leziuni la maduva spinarii o fac automat (fara sa se gandeasca). Nervii care transporta semnalele respiratorii pornesc din partea superioara a coloanei vertebrale, in spatele gatului. Daca acesti nervi sunt lezati, aceasta capacitate autonoma de a respira se pierde. O persoana care si-a pierdut aceasta capacitate trebuie sa se foloseasca de tehnologie pentru a inlocui functia nervilor vatamati si pentru a permite o respiratie sanatoasa.
Multe dintre persoanele cu leziuni in partea superioara si-ar putea recupera partial sau total capacitatea de a respira. In ce masura sunt recuperate, dar si durata recuperarii variaza in functie de gravitatea leziunii si de cat de bine raspunde persoana la tratament.

Cum sa te asiguri ca persoana cu leziune poate respira

Cand leziunile la maduva spinarii nu permit respiratia automata sau capacitatea de a tusi destul incat plamanii sa fie curatati de mucus, un medic va prescrie metode mecanice pentru a transporta aerul pe caile respiratorii catre plamani. Pentru a utiliza un aparat de respirat, este necesar un tub sau o masca pentru a transporta aerul catre plamani. Aceste tehnici de respiratie pot fi oarecum complicate si vor necesita, macar pentru inceput, o supraveghere permanenta. Doar medicul poate prescrie aparatul corect astfel incat sa se atinga aportul optim de oxigen si sa se evite complicatiile medicale. De asemenea, numai un medic va sti daca sau cand este in siguranta ca o persoana a carei capacitate de a respira a fost afectata, sa renunte la asistenta respiratorie mecanica si cand sa fie reconectate tuburile si ventilatoarele.
Ventilatorul este o pompa de aer care impinge usor aer in plamani. Ventilatorul are butoane cu care se ajusteaza cantitatea de aer care intra si presiunea utilizata.
Ventilatorul este o pompa de aer care impinge usor aer in plamani
In functie de tipul si de gravitatea leziunii, aerul din ventilator poate patrunde printr-o masca sau printr-un tub. Tubul poate fi introdus in plamani prin gura sau printr-o traheostomie, o deschizatura in gat, care conduce direct la trahee, localizata sub corzile vocale. Echipa medicala va stabili procesul traheostomiei si a ingrijirii acesteia, astfel incat sa functioneze si sa se mentina in mod corect.
traheostomie, o deschizatura in gat
Unele persoane pot respira suficient de bine incat sa foloseasca o masca in locul procesului de traheostomie. In acest caz, ventilatorul este ajustat astfel incat sa asigure o presiune suficienta pentru ca persoana sa respire intr-un mod confortabil. Presiunea la inspiratie poate fi diferita fata de cea la expirare, in functiie de nevoile persoanei.
Daca o persoana cu leziuni la maduva spinarii nu poate tusi suficient cat sa curete plamanii de mucus (mancare sau alte lucruri), este necesar un cateter de aspirare (un tub ingust utilizat pentru a elimina mucusul din caile respiratorii) sau un branhoscop, pentru a curata caile aeriene.
Branhoscopul este un tub pe care medicul il poate folosi pentru a ajunge la caile respiratorii si pentru a elimina secretiile la care cateterul de aspirare nu poate ajunge.

Ce este tusea asistata?

Tusea asistata este o metoda prin care persoanele cu leziuni la maduva spinarii pot fi ajutate sa isi curete caile respiratorii. Tusea asistata este extrem de importanta si oricine isi asuma responsabilitatea de a monitoriza respiratia in siguranta a unei persoane cu leziuni trebuie sa invete cum sa realizeze acest lucru in mod corespunzator.
Adesea, dupa leziune, persoana ar putea sa nu aiba suficienta putere musculara pentru a tusi eficient sau pentru a-si curata caile respiratorii, ceea ce poate cauza sufocarea sau chiar decesul. Asadar, este extrem de important ca ingrijitorii sa fie instruiti de catre profesionisti in privinta tehnicilor pentru tusea asistata.
Tusea asistata
Atunci cand doriti sa invatati in mod eficient tehnicile pentru tusea asistata, apelati la o asistenta sau la un profesionist care stie sa aplice cantitatea corecta de presiune. Este de inteles ca unora le este teama ca nu cumva sa foloseasca prea multa forta si sa raneasca persoana cu leziuni la maduva spinarii. Cu toate acestea, prin exercitiu, tusea asistata poate fi eficienta, fara sa provoace daune. Ingrijitorii ar trebui sa exerseze tusea asistata in prezenta unui profesionist inainte de a incerca singuri. Facuta in mod corespunzator, tusea asistata poate fi unul din aspectele cele mai importante in ajutarea unei persoane cu leziuni care se sufoca.

Viata in conditiile unei leziuni cervicale superioare

Leziunile cervicale superioare are maduvei spinarii (leziuni aproape de baza craniului sau a gatului) pot fi deosebit de periculoase si chiar fatale, in mare parte datorita problemelor respiratorii rezultate. Daca respiratia nu este mentinuta in mod corespunzator, vor aparea complicatii. Prin urmare, este important sa existe comunicare cu furnizorii de servicii medicale si sa se asigure disponibilitatea  asistentei corespunzatoare pentru respiratia si tusea eficienta.
In spital, persoanele cu leziuni la maduva spinarii depind de profesionistii din domeniul sanatatii, care monitorizeaza intreruperile in procesul de respiratie. Pentru majoritatea oamenilor, acest tip de complicatii sunt putin probabile pe parcurs ce corpul isi revine si se adapteaza schimbarilor respiratorii. Cu toate acestea, monitorizarea atenta a respiratiei unei persoane cu leziuni este intotdeauna importanta.
Potentialele complicatii despre care trebuie sa se discute cu medicul sunt urmatoarele:
PLAMANII CAZUTI
Atunci cand o persoana sufera o leziune superioara a maduvei spinarii, respiratia sa poate fi atat de slaba, incat saculetii cu aer (alveolele) din plamani incep sa se inchida. Atunci cand plamanii nu se extind suficient, ei isi pierd umiditatea si flexibilitatea de care au nevoie pentru a functiona in mod corespunzator. Daca plamanii se usuca, ei nu se pot extinde; acest lucru ar putea cauza caderea plamanului. Medicii ar putea prescrie betaagoniste pentru a deschide micile cai respiratorii din plamani, ajutandu-i astfel sa se mentina umezi si flexibili si reducand riscul unui plaman cazut.
PNEUMONIA
Pneumonia este o infectie bacteriana a plamanilor. Fara o circulatie corespunzatoare a aerului prin plamani, se acumuleaza secretiile, creandu-se un mediu in care se pot dezvolta bacteriile. Medicii pot prescrie medicamente mucolitice pentru a umezi secretiile mucusului, usurand procesul de curatare a plamanilor. Se pot prescrie antibiotice pentru a combate infectia. Oricine sufera leziuni la maduva spinarii trebuie sa se consulte cu medicul sau pentru a stabili daca si cand sunt necesare vaccinul anti-pneumonie si anti-gripal.
Pneumonia este o infectie bacteriana a plamanilor
EMBOLIA PULMONARA
Embolia pulmonara este un cheag de sange care blocheaza o artera si impiedica sangele sa ajunga la unele parti ale plamanilor. Daca medicul stabileste ca exista riscul unei embolii pulmonare, el poate prescrie anticoagulante care sa ajute sangele sa circule mai usor, reducand astfel riscul unui cheag.
ASPIRATIA
Aspiratia reprezinta sa inhalezi altceva decat aer; de exemplu, atunci cand o persoana se ineaca cu o bucatica de mancare care "a intrat pe partea cealalta". Daca o persoana paralizata incepe sa se inece cu saliva, lichide, mancare sau voma si nu isi poate curata gura si gatul, acestea pot patrunde in plamani, acolo unde vor cauza probleme serioase. Persoanele care necesita aspiratie si care nu pot tusi singuri ar putea necesita un ingrijitor permanent in apropiere pentru a le induce tusea si ar trebui sa se consulte cu medicul lor pentru a stabili nivelul de ingrijire de care au nevoie.

Subiecte importante legate de respiratia asistata

NIVELUL LEZIUNII
Masura in care o persoana cu leziuni la maduva spinarii isi va recupera capacitatea de a respira fara a folosi un ventilator sau un ventilator intermitent depinde in mare parte de localizarea si gravitatea vatamarii nervilor ce controleaza respiratia:
  • Deasupra C3 - Daca leziunea maduvei spinarii este la un nivel cervical foarte ridicat, totalitatea sau majoritatea nervilor ce controleaza muschii respiratorii ar putea fi afectati. Daca nu se foloseste un stimulator cardiac (un dispozitiv care este implantat pe cale chirurgicala pentru a ajuta respiratia prin utilizarea stimularii electrice), cu siguranta va fi necesar ventilatorul.
  • Intre C3 si C5 - O leziune cervicala mediana poate pastra intacta o parte din nervii necesari respiratiei. O persoana cu acest tip de leziune poate fi capabila sa respire fara ventilator – cel putin o parte din timp.
  • Sub C5 - Persoanele cu o leziune cervicala inferioara ar putea sa nu necesite un ventilator, dar pot fi expuse riscului de a suferi complicatii respiratorii in viitor, fiind esentiala supravegherea atenta.
Capacitatea scazuta de a tusi si de a curata secretiile din caile respiratorii creste riscul persoanelor cu leziuni la maduva spinarii de a se sufoca si de a face pneumonie. Acest lucru trebuie monitorizat permanent - oricine sufera de acest tip de leziuni ar trebui sa colaboreze cu medicul sau inainte de a face vreo modificare in programul de management al respiratiei.
RENUNTAREA LA VENTILATOR
De regula, este util ca o persoana cu leziuni la maduva spinarii sa incerce sa respire fara ajutor extern, pe cat posibil, dar mereu in concordanta cu instructiunile medicului. La inceput, respiratia neasistata este de obicei recomandata pentru perioade scurte de timp, pana cand muschii sunt destul de puternici pentru a se descurca fara asistenta mecanica. Punerea la lucru a muschilor respiratorii pentru scurte perioade de timp ar putea sa grabeasca recuperarea. Cu cat muschii respiratorii devin mai rezistenti, cu atat individul care sufera de leziuni este mai putin dependent de aparate.
In unele cazuri, ventilatorul ar putea fi necesar doar in primele saptamani sau luni dupa leziune, deoarece majoritatea oamenilor este capabila sa renunte la ventilator dupa ce nervii maduvei spinarii au avut timp sa se vindece. Renuntarea la ventilator este dificila deoarece muschii ce nu au mai functionat pe cont propriu o perioada de timp, trebuie sa isi recapete puterea si rezistenta.
Procesul de renuntare la ventilator poate provoca teama. Persoanele care au fost nevoite sa depinda de un ventilator ar putea avea impresia ca nu vor putea sa respire sau sa primeasca suficient aer fara acesta. Este foarte important sa se discute despre aceste temeri. In acest moment critic in care se incearca respiratia fara asistenta, este foarte important ca medicii, ingrijitorii, prietenii, familia sau cei apropiati sa ofere sprijin si intelegere. Este de asemenea folositor ca aceste persoane sa discute cu oameni care au trecut prin acest proces si sa isi impartaseasca experientele.
PROGRAMUL DE RENUNTARE LA VENTILATOR
Renuntarea la ventilator se realizeaza prin respiratia neasistata pentru scurte perioade de timp, aceasta crescand pe parcurs ce persoana cu leziuni la maduva spinarii isi dezvolta forta si rezistenta. Echipa medicala a acestei persoane va stabili un program potrivit. Atunci cand ventilatorul este inchis, muschii folositi pentru a respira sunt exersati pentru a prinde putere. Cand ventilatorul este pornit din nou, muschii respiratori se pot odihni si isi pot reveni. Prin exercitiu, respiratia neasistata poate deveni posibila pentru perioade de timp din ce in ce mai lungi. Pentru unele persoane, cu suficient timp si efort, ventilatorul ar putea sa nu mai fie necesar deloc sau ar putea fi folosit doar pentru anumite perioade de timp.
RENUNTAREA PARTIALA
Unele persoane care sufera de acest tip de leziuni pot respira pe cont propriu pentru anumite perioade de timp, dar tot mai au nevoie sa foloseasca un ventilator din cand in cand. De exemplu, o persoana ar putea sa respire fara asistenta pe parcursul zilei si sa aiba nevoie de ventilator noaptea, in timpul somnului. In unele cazuri, oamenii ar putea sa reziste fara ventilator doar pentru scurte perioade in timpul zilei - acesta este un avantaj, deoarece usureaza comunicarea si asigura o oarecare siguranta in caz ca ceva e in neregula cu ventilatorul (de exemplu, daca tubul de la traheoctomie se deconecteaza).
SPIROMETRUL
Persoanele cu o oarecare capacitate de a respira pot sa isi exerseze si sa isi consolideze muschii respiratori cu un dispozitiv numit spirometru. Spirometrul este o sticla de plastic care contine o bila. Bila se urca atunci cand individul respira in sticla, indicand puterea respiratiei. Scopul este sa incurajeze persoanele cu leziuni la maduva spinarii sa isi lucreze plamanii pe cat posibil. Cu cat muschii respiratorii sunt mai puternici, cu atat scade riscul complicatiilor.
spirometru
CORSETUL ABDOMINAL
Un alt instrument util este corsetul abdominal. Corsetul abdominal este o curea de sustinere (asemanator unui brau) purtat in jurul abdomenului pentru a asigura o sustinere suplimentara acolo unde muschii sunt slabiti ca urmare a leziunii. Un corset abdominal ajuta la sustinerea greutatii organelor pentru a usura presiunea pe diafragma. Acest sprijin suplimentar il ajuta pe cel care sufera de acest tip de leziuni sa se ridice mai usor. Cu timpul, muschii isi pot recupera partial rezistenta si individul poate sta si fara corset. Corsetele abdominale sunt folosite si pentru a stabiliza tensiunea arteriala. Este important ca persoanele cu leziuni la maduva spinarii sa discute cu medicul lor pentru a fi siguri ca inteleg in ce scop va fi utilizat corsetul abdominal in cazul lor.
RESPIRATIA GLOSOFARINGIANA
Respiratia glosofaringiana reprezinta respiratia cu ajutorul limbii si a muschilor gurii. Acest tip de respiratie necesita inhalarea unei mari cantitati de aer si "strangerea" sa in plamani. Este un procedeu greu de explicat, dar poate fi invatat prin a privi pe altcineva cum face o demonstratie. Cu toate acestea, atunci cand o persoana are un tub introdus in trahee, acest tip de respiratie nu este posibil.
STIMULATORUL CARDIAC
Unele persoane cu muschi respiratorii paralizati pot folosi un stimulator cardiac in loc de ventilator pe parcursul zilei. Stimulatorul cardiac este un dispozitiv care functioneaza cu baterii si trimite semnale pentru a stimula muschii diafragmei. Implantarea unui stimulator cardiac presupune o interventie chirurgicala. Dupa o perioada adecvata de pregatire, muschii diafragmei pot deveni suficient de puternici pentru a permite respiratia fara ventilator pe parcursul zilei. Revenirea la ventilator pe parcursul noptii permite muschilor diafragmei sa se odihneasca in timpul somnului. Stimulatoarele cardiace nu pot fi utilizate in toate cazurile si numai un medic poate hotari daca stimulatorul cardiac este o optiune viabila, in functie de leziunea individului si de vatamarea nervilor. Daca plamanii sunt sanatosi, dar muschii respiratori nu sunt suficient de puternici pentru a functiona singuri, medicii ar putea testa nervii frenici (nervii folositi in controlul respiratiei) pentru a vedea daca stimulatorul cardiac este o optiune.
Stimulatorul cardiac

Parasirea spitalului

Spitalele care trateaza pacienti cu leziuni la maduva spinarii ar trebui sa beneficieze de personal specializat si de o retea de profesionisti si agentii care sa usureze tranzitia de la spital la domiciliu. Locuintele trebuie adesea modificate pentru a face loc noului echipament si pentru a facilita deplasarea in scaunul cu rotile. Cateva dintre obiectele care vor fi necesare la domiciliu sunt un pat de spital electric, un scaun cu rotile electric si un dispozitiv de ridicare, pentru a muta pacientul de pe pat in scaunul cu rotile.
Oricine foloseste un ventilator ar trebui sa se asigure ca, la domiciliu, exista suficient echipament respirator si rezerve disponibile. Gama de dispozitive si echipamente depinde de starea fizica particulara fiecarei persoane si de gradul de ingrijire pe care familia, prietenii, ingrijitorii platiti si alte sisteme de sprijin il vor acorda.
Echipamentul respirator include, de obicei, doua ventilatoare portabile si o varietate de echipamente suplimentare:
  • Sursa de alimentare de urgenta - in cazul unei pene de curent
  • Sisteme de alarma - in cazul in care ventilatorul nu mai functioneaza sau este deconectat
  • Sisteme de apel de urgenta - pentru a-i permite persoanei ce sufera leziuni la maduva spinarii sa ceara ajutor fara a vorbi
  • Oxigen - pentru a imbogati cantitatea de aer inhalata, daca acest lucru este necesar
  • Echipament de aspiratie - pentru a curata caile respiratorii
  • Rezerve pentru igiena traheoctomiei - pentru a ingriji traheoctomia in mod corespunzator
Un insuflator/exuflator, adesea cunoscut sub denumirea de "aparat pentru tuse" poate fi util persoanelor cu leziuni la maduva spinarii. Aparatul pentru tuse introduce usor aer in plamani si apoi il retrage rapid pentru a curata caile respiratorii. Este mai eficient si mai non-invaziv decat aspiratia cu un cateter.
Utilizarea unui aparat pentru tuse poate reduce riscul pneumoniei prin eliminarea mucusului din gat si din plamani. Aparatele pentru tuse pot fi utilizate si pentru a extrage mancarea sau mucusul ramas in gat (atunci cand se combina cu tusea asistata).
Daca ventilatorul interfereaza cu mancarea, ar putea fi necesar un echipament suplimentar pentru a ajuta nutritia (medicul poate explica ce tipuri de dispozitive exista pentru a asigura hrana corespunzatoare)
Oricine depinde de ventilatoare si/sau de alte dispozitive mecanice pentru a-si mentine capacitatea de a respira, cel mai probabil va avea nevoie zi si noapte de supraveghere. Daca prietenii sau membrii familiei au de gand sa fie ingrijitori, e necesar ca ei sa fie instruiti in vederea utilizarii ventilatorului sau a altor echipamente. Daca prietenii sau membrii familiei nu sunt disponibili non-stop, este necesara prezenta la domiciliu a unui ingrijitor personal sau a unei asistente.

In concluzie...

Cu toate ca, in prezent, nu exista un remediu pentru leziunile maduvei spinarii, intr-o zi s-ar putea descoperi o cale de a restabili sau de a regenera nervii vatamati. Oamenii de stiinta muncesc din greu pentru a gasi solutii si, in cele din urma, pentru a vindeca leziunile ce pot aparea la maduva spinarii.
Sfatul nostru este sa pastrati o atitudine pozitiva si sa va informati in legatura cu cercetarile care, in viitor, ar putea conduce la tratamente ale paraliziei. Pe masura ce oamenii de stiinta cauta noi metode de a repara maduva spinarii si de a face ca viata cu leziuni la maduva spinarii sa fie mai usoara, o parte din capacitatile care au fost pierdute se pot recupera sau imbunatati.
Viata in conditii de paralizie necesita obiceiuri zilnice sanatoase, care sa previna complicatiile respiratorii, cum ar fi pneumonia.
Persoanele cu muschi respiratorii slabiti nu au voie sa fumeze! Inainte de a face vreun vaccin, trebuie sa se consulte cu medicul personal; medicul ar putea recomanda vaccinul anti-gripal si/sau anti-pneumonie.
Ingrijitorii sunt incurajati sa ajute la mentinerea unei atitudini pozitive si sa impartaseasca aceasta stare de spirit cu persoana de care au grija. Atat ingrijitorii, cat si persoanele cu leziuni la maduva spinarii ar trebui sa incerce sa faca tot posibilul pentru a fi sanatosi din punct de vedere fizic, psihic si emotional.
Articol scris de Andra Chirila, voluntar ProStemCell.org. Toate drepturile rezervate.
ATENTIE: Preluarea acestui articol este INTERZISA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS