Usturoiul negru


Un fermier român vrea să dea lovitura în Europa cu usturoiul negru: Nu are miros şi e mai sănătos

Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevităţii asiaticilor, iar procedeul obţinerii sale a fost păstrat cu sfinţenie de către coreeni până de curând. Cultivarea usturoiului negru este similară cu cea a unui soi tradiţional, dar după recoltare, căţeii sunt maceraţi în condiţii speciale, scrie agrointel.ro.
În România, un singur fermier s-a dedicat descoperirii şi reproducerii reţetei prin care un anumit soi de usturoi devine negru, pierzându-şi gustul înţepător, mirosul neplăcut, dar păstrându-şi aroma şi sporindu-şi proprietăţile vindecătoare.
În 2011, Gabi Sandu "s-a nimenit" prin Coreea de Sud, cum îi place să spună, locul unde a gustat prima dată usturoiul negru. L-a cucerit pe loc.
"Nu are acel miros supărător, dar are o aromă profundă. Când m-am documentat ulterior şi am citit cât este de bun pentru sănătate, că este folosit în centre medicale, m-am decis să devin şi eu producător de usturoi negru. Dacă voi reuşi această perfomrnaţă nu voi fi singurul din România, ci singurul producător de usturoi negru din Europa!", a declarat agricultorul pentru Agrointeligenţa.
La ferma sa din Piatra Neamţ, Gabi Sandu a reuşit, după doi ani, să aclimatizeze soiul asiatic de usturoi, dar acest lucru nu este suficient.
"Usturoiul negru se obţine printr-un procedeu special, o macerare realizată timp de 45 de zile, interval în care căpăţânile se păstrează într-o încăpere foarte bine izolată. Se impune o temperatură constantă şi o umiditate ce nu are voie să variere cu mai mult de 5%", dezvăluie Sandu o parte din secretul obţinerii celui mai scump usturoi.
Deocamdată, fermierul nemţean are o rată de succes de 60-70% când vine vorba despre producţia de usturoi negru. Speră că în curând – cel târziu anul viitor, să poată pune pe piaţă mult căutatul ingredient asiatic în cantităţi en-gros. Nu va vinde sămânţă din soiul special, ci doar produsul gata de consum, la un preţ de 6 lei căpăţâna. "Înainte de a începe vânzarea, vom efectua testarea lotului, pentru a putea pune clienţilor la dispoziţie şi buletinul de analiză al usturoiului negru", a mai declarat Gabi Sandu pentru Agrointeligenţa.
 
  • Bogat în antioxidanţi
În Coreea, usturoiul negru este folosit de sute de ani, fiind apreciat în primul rând pentru efectele sale energizante. el este recunoscut ca un condiment bogat în antioxidanţi, un aliment anti-cancer şi cu efecte benefice în lupta cu colesterolul. În plus faţă de usturoiul tradiţional, cel negru, la maturare, îşi activează S-alicina, care este prezentă în concentraţie mai mare şi asistă la absorbţia alicinei.
Usturoiul negru a devenit cunoscut mai ales după 2004, când un coreean – Scott Kim a pus bazele companiei Black Garlin Inc. în Coreea de Sud. A fost momentul în care usturoiul negru a ajuns, cu adevărat, pe piaţă şi a început să fie exportat în toate colţurile lumii. În Marea Britanie, acest aliment a ajuns cunoscut după ce a fost prezentat în cadrul unui program culinar la BBC, însă în acest moment, în Europa nu există un producător de usturoi negru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…