Lapsus-ul invins de rozmarin!

 Planta  care antrenează creierul.
O simplă adulmecare creÅŸte  performanÅ£ele intelectuale cu 75 la sută.        

Oamenii  de ÅŸtiinţă au găsit o rezolvare uimitoare contra  uitării. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-ÅŸi  pot aminti cifre ÅŸi nume, nu au decât să miroasă ulei  esenÅ£ial de rozmarin sau să Å£ină pe biroul de la muncă  ori de acasă o astfel de plantă. Aceasta creÅŸte  performanÅ£ele intelectuale chiar ÅŸi cu 75 la sută, arată  biectiv.info. "Uite  flori de rozmarin ca să-Å£i aduci aminte; te rog, iubitule,  să nu mă uiÅ£i", îi spune Ophelia lui Hamlet în  celebra operă a lui William Shakespeare. AÅŸadar, încă  din acele vremuri se ÅŸtia că această plantă face minuni  pentru memorie. Astăzi însă, cele mai noi cercetări -  prezentate la conferinÅ£a anuală a British Psychological  Society – argumentează   ÅŸtiinÅ£ific faptul că uleiul esenÅ£ial de rozmarin îi  ajută pe oamenii clinic sănătoÅŸi să îşi amintească  evenimente din trecut ÅŸi să nu uite să realizeze anumite  sarcini. De asemenea, studiul efectuat recent a scos în  evidenţă ÅŸi faptul că această îmbunătăţire a  memoriei s-a produs indiferent de starea participanÅ£ilor,  motiv pentru care oamenii de ÅŸtiinţă cred că fectele  pozitive ar putea fi provocate de o influenţă chimică.  Cercetătorii susÅ£in că descoperirea are potenÅ£ialul de a  Ã®mbunătăţi viaÅ£a de zi cu zi a oamenilor care suferă  de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.
 Cercetarea a fost realizată pe un eÅŸantion de 66 de  participanÅ£i împărÅ£iÅ£i în două grupuri. Un grup a  fost lăsat să aÅŸtepte într-o sală cu miros de rozmarin  ÅŸi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără un  miros aparte. După un anumit timp de aÅŸteptare, subiecÅ£ii
 au fost rugaÅ£i să realizeze o   serie de teste de memorie ce ncludeau ascunderea unor  obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum  cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să  le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit  moment. Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul  esenÅ£ial de rozmarin creÅŸtea cu peste 70% ÅŸansele ca  subiecÅ£ii să îşi amintească ce au de făcut în viitor.
 Cercetătorii au constatat că participanÅ£ii din grupul  care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai că au  rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau ÅŸi un nivel mai  crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esenÅ£ial de  rozmarin despre care se ÅŸtie că influenÅ£ează sistemele  chimice din corp, îmbunătăţind funcÅ£iile cerebrale.
 Studii anterioare au sugerat ÅŸi că unii compuÅŸi din  rozmarin stopează producÅ£ia unor enzime ce blochează  funcÅ£ionarea normală a creierului, lucru care ne ajută  să fim mai alerÅ£i, îmbunătăţindu-ne   memoria pe termen lung. ÃŽn noul studiu, oamenii de  ÅŸtiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce
 implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce  urmează în viitor ÅŸi de a Å£ine minte să realizăm  anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip  de memorie este deosebit de importantă pentru activitatea  de zi cu zi a oricărei persoane. Ea acÅ£ionează atunci  când, de exemplu, cineva trebuie să îşi mintească să  trimită o felicitare sau să îşi ia medicamentele. ÃŽn  Egiptul Antic, rozmarinul era folosit la nunÅ£i ÅŸi la  Ã®nmormântări.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…