Ouale si cafeaua - intre aliment si medicament



5 mituri false despre alimentaţia sănătoasă

Evităm ouăle şi ne hrănim cu cereale la fiecare mic dejun. De fapt, ar trebui să facem exact invers.

Un specialist în nutriţie, Kris Gunnars, arată care sunt cele mai
răspândite mituri false din domeniul nutriţiei, într-un articol pentru

businessinsider.com. Redăm cinci dintre acestea:

. Ouăle sunt nesănătoase

Nimic mai fals. Ouăle nu cauzează boli de inimă şi se numără printre
cele mai hrănitoare alimente din lume. Ouăle fierte, consumate la
micul dejun, dau chiar o mână de ajutor celor care vor să slăbească.

Un studiu recent a arătat că ouăle ajută, în primul rând, la creşterea
nivelului "colesterolului bun" şi consumul de ouă nu este asociat în
saturată este de evitat

Acum câteva decenii, nutriţioniştii au pus "epidemia" de boli cardiace
pe seama consumului excesiv de grăsimi în general şi de grăsimi
saturate în particular. Însă, un studiu publicat în 2010, care a
implicat studierea a 347.747 subiecţi, a arătat că nu există nicio
legătură directă între bolile de inimă şi consumul de grăsimi
saturate.

Aşadar, nu ar trebuie să ne ferim de carne, ulei de cocos, brânză ori
unt. Alimentele naturale bogate în grăsimi saturate sunt, de fapt,
bune pentru sănătate, deoarece cresc nivelul "colesterolului bun"
(HDL).

3. Toată lumea ar trebui să mănânce cereale!

De fapt, cerealele sunt alimente slabe în nutrienţi, comparativ cu
alte alimente, precum legumele, de exemplu. Cerealele bogate în gluten
sunt chiar periculoase pentru sănătate. Glutenul poate cauza probleme
intestinale, oboseală cronică şi durere. Consumul de gluten a fost
asociat şi cu unele afecţiuni ale creierului, precum schizofrenia.

4. Dieta bogată în proteine este rea pentru oase şi rinichi

De fapt, este exact invers. O alimentaţie bogată în proteine duce la
întărirea structurii osoase şi la reducerea riscului de fracturi.
Mitul conform căruia proteinele ar fi duşmanii oaselor şi rinichilor a
apărut în urma unor studii controversate, care au analizat numai
efectul pe termen scurt al unor alimente bogate în proteine.

Mitul poate fi demontat extrem de simplu. Diabetul şi hipertensiunea
arterială sunt cele mai comune boli care duc la infarctul renal. Ori
dieta bogată în proteine limitează efectele diabetului şi este
indicată pentru scăderea tensiunii.

5. Mesele mici şi dese, cheia marilor succese

Se spune că este mai bine să împarţi cantitatea zilnică de mâncare în
6-7 mese mici, nu în 3 mese mari. De fapt, nu este nicio dovadă care
să susţină acest mit. De fapt, frecvenţa ridicată a meselor creşte
riscul apariţiei cancerului la colon, arată studiile.

8 motive stiintifice pentru care trebuie sa bei cafea

http://ro.stiri.yahoo.com/8-motive-stiintifice-pentru-care-trebuie-sa-bei-220800115.html
1. Te face mai destept Cafeaua stimuleaza activitatea cerebrala si
imbunatateste mai multe functii cognitive: memoria, dispozitia,
vigilenta, nivelul de energie din corp.
2. Este cheia longevitatii Cercetatorii care au studiat sanatatea
cardiovasculara spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi
explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajung la
respectabila varsta de 90 de ani. "Cafeaua greceasca fiarta la ibric
este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate
moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte
bauturi pe baza de cafea", spune medical Gerasimos Siasos.
3. Cafeaua arde grasimile Stiai ca fiecare produs care accelereaza
arderea grasimilor are in compozitie cafeina? Exista un motiv bun
pentru asta. Cafeaua stimuleaza rata metabolica cu 3-11%. De asemenea,
alte studii au confirmat ca aceasta substanta poate sa accelereze
arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in
cazul persoanelor slabe.
4. Cafeaua contine ingrediente interesante Cafeaua este 98% apa. Insa
celelalte substante in proportia de 2% sunt cele mai importante. Aroma
cafelei este data de 2-etilfenol, o substanta care in cantitati mai
mari s-ar putea sa-ti provoace greata. Consistenta cremoasa a cafelei
este data de acetil metil carbinol, o substanta ce se gaseste si in
unt. Trigonelina ii da o aroma de pamant, dar lupta si cu bacteriile
ce ataca dintii. 3,5 acid dicafeoylquinic este o alta substanta
prezenta in cafea, care protejeaza creierul de radicalii activi.
5. Cafeaua combate durerile de cap si migrenele Medicii explica acest
efect al cafelei prin faptul ca medicamentele care combat cefaleea
contin cafeina. Prin urmare, atunci cand ai dureri de cap bea o ceasca
de cafea si  durerile de cap vor disparea.
6. Cafeaua te protejeaza de diabet Diabetul de tip 2 este o problema
de sanatate enorma, care afecteaza in prezent 300 milioane de oameni
in jurul lumii. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care consuma
regulat cafea au cu 23-50% mai putine sanse sa dezvolte aceasta boala.
7. Te protejeaza de bolile batranetii Pentru ca imbunatateste
activitatea cognitiva, cafeaua are efecte puternice impotriva
Alzheimerului si a dementei, boli care afecteaza persoanele cu varsta
peste 65 de ani. Pentru acestea nu exista tratament, dar  o cafea pe
zi poate fi o metoda foarte buna de preventie.
8. Cafeaua protejeaza ficatul Si ficatul are de beneficiat de pe urma
dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al
studiului, si un gastroenterolog cu Clinica Mayo, a aratat ca un
consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii
numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de
ficat, care poate provoca distrugeri mari si, daca este
nediagnosticata sau netratata, poate provoca cancer biliar, ciroza,
sau insuficienta hepatica.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS