Norvegia a refuzat de două or i intrarea în UE



 

Țara care a refuzat de două ori intrarea în UE
 
NORVEGIA
Locuitorii ei nu ştiu ce e criza.
Această ţară aflată la periferia Bătrânului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericiţi de pe planetă, aceştia având al doilea venit pe cap de locuitor din lume.
 
 
Norvegia este o monarhie constituţională, care se află în nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogată în petrol, pește și păduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume, conform greatnews.ro.
Spre deosebire de mult ţări europene, inclusiv România, această ţară nu are datorii. România are o datorie externă de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o națiune care deţine o adevărată avere. Ţara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrală a statului, ocupă locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depăşită la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controlează un fond în valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Estimările moderate susțin că până în 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari. Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depăşind 110.000 de dolari.
 
 
De unde vine bogăția acestui stat?
De la natură. În anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coastă. De atunci, țara a început să crească economic. În 2011, 28% din veniturile statului erau generate din industria petrolieră, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume și al treilea de gaz. Norvegia are resurse de ţiţei de 7,5 milioane de barili (aproximativ 1% din totalul mondial).
 
Ţara care a spus „nu" Uniunii Europene

Populația Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994. Deși are o istorie bogată, Norvegia este de fapt un stat foarte tânăr, independent abia din 1905. În ziua de 7 iunie 1905, Parlamentul Norvegian (Storting) a luat decizia unilaterală de a declara desființată Uniunea cu Suedia ce data din 1814. Fiind o țară mică, cu o densitate scăzută a populației, Norvegia a pendulat fără voia ei, timp de aproape 500 de ani, între cei doi vecini mult mai puternici, Danemarca și Suedia. Nerăbdătoare să își recapete independența după cel De-al Doilea Război Mondial, nu este greu de înțeles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv când a venit vorba ca statul lor să își cedeze parțial suveranitatea către structurile UE, scrie greatnews.ro. Aliații și prietenii Norvegiei sunt Marea Britanie, aliat tradițional în probleme de securitate națională, și SUA, care a fost o a doua patrie pentru mulți norvegieni emigrați acolo în cursul anilor.
Cu toate acestea însă, Norvegia cooperează îndeaproape cu UE în majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentând o importanță deosebită pentru Norvegia.
 
Cea mai importantă legătură a Norvegiei cu Uniunea Europeană o constituie Acordul privind Spațiul Economic European (Acordul SEE) , care a intrat în vigoare în 1994. Acordul permite Norvegiei și celorlalte țări SEE să participle la piața internă UE. Aceasta presupune faptul că în zonele incluse în Acordul SEE, cetățenii și firmele norvegiene beneficiază de același tratament ca și cele din statele membre UE, pe întreg teritoriul inclus în Acord. În calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implică în elaborarea legislației comunitare în domeniile vizate de piața internă și se supune, totodată, acesteia. Norvegia participă, de asemenea, la programele de cooperare UE în numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetării, politicilor regionale și educație.
Norvegia sprijină, la rândul său, eforturile de reducere a disparităților între țările UE prin două programe financiare: Granturile SEE și Granturile Norvegiene. În perioada 2009–2014, Norvegia va oferi circa 14 miliarde de NOK unui număr de 12 noi state membre UE, precum și Greciei, Portugaliei și Spaniei. Fondurile vor fi canalizate către domenii prioritare precum protecția mediului și schimbările climatice, întărirea societății civile, conservarea patrimoniului cultural, justiție și afaceri interne.
 
 
Populatia: un sfert cat Romania
1. Norvegia are o populatie nesemnificativa: vreo 5 milioane de locuitori. O treime din acestia locuiesc in capitala Oslo. Alte orase rareori depasesc 30.000: cam cat Oltenita.

2. Norvegienii cunosc atat limba materna, cat si cea engleza, in proportie de 100%. Numai unele persoane, trecute de 75 ani, nu reusesc s-o vorbeasca fluent.

3. In Norvegia nu exista restrictii privid accesul la natura: poti inota oriunde in mare, poti vizita orice padure. In cazul proprietatilor private, este recomandat sa informezi proprietarul, dar acesta nu te poate refuza.

4. Nu este un secret ca in Norvegia preturile sunt ridicate. Cu titlu de exemplu, benzina costa 2 euro/litru, dar nu se plange nimeni. Intr-o pizzerie obisnuita, portia costa 50 euro (fara bautura).

5. Salariile frecvente ale norvegianului de rand se ridica la 5.000-7.000 euro pe luna. Pentru el, preturile sunt accesibile, dar strainilor nu le vine usor sa aiba acces la produse.

Unii europeni se aprovizioneaza gratis

6. Pescuitul este liber, fara sa fie necesara o autorizatie speciala, iar apele sunt foarte bogate in resurse piscicole. Pescuitul comercial este reglementat si se orgaizeaza numai in nordul tarii, sudul fiind rezervat amatorilor.

7. Din acest motiv, unii europeni si-au format un hobby profitabil: sosesc cu masinile frigorifice, pescuiesc non stop si se intorc cu ele incarcate in Germania, Olanda sau Belgia.

8. Norvegienii nu culeg fructe si ciuperci din padure, preferandu-le pe cele de cultura, ca fiind mai sigure. Dar culesul nu e interzis. Cine vrea, poate umple intr-o singura ora un sac cu ciuperci.

9. Din cauza restrictiilor, nu-i usor sa cumperi bauturi tari in Norvegia. Se vand numai in magazine specializate, de luni pana vineri. Prin exceptie, la Oslo, unde circula multi straini, exista si sambata, dar pretul te descurajeaza: o sticla de vodca trece de 100 euro, de la cognac sau whisky putem chiar sa ne luam gandul.

10. Norvegienii sunt barbati inalti, blonzi, supli. Femeile sunt scunde si grase. Ele au probleme sa-si gaseasca perechea, cu atat mai mult cu cat barbatii au succes in toata Europa, de unde isi aduc neveste suple.

Autoservirea de la poarta

11. Aproape intreaga populatie a Norvegiei practica sportul pe schiuri si snowboard. Adesea, femeile se dovedesc mai pricepute decat barbatii.

12. La intrarea in unele ferme, poti vedea cosuri cu fructe si legume, pretul afisat, un cantar si o legatura cu sacose. Un borcan asezat alaturi sugereaza unde trebuie pusi banii. Este un stil traditional de autoservire, care functioneaza perfect, fara camera de supraveghere si fara vanzator.

13. Guvernul sprijina initiativa particulara. Daca, de exemplu, ai cumparat 30 de oi, primesti sprijin, inclusiv dreptul de a le paste pe o insula pustie. Nu le ameninta nici lupii, nici ursii, nici hotii. Dupa un an, contabilizezi castigul si platesti impozitul - statul nu e societate de binefacere.

14. Norvegienii sunt retinuti, dar amabili. In schimb, imigrantii se comporta arogant, afectand buna convietuire. Pana acum zece ani, nu exista asa ceva in Norvegia.

Tara tunelurilor

15. Norvegia are cel mai mare numar de tuneluri din Europa. Ele au facut sa dispara serpentinele de altadata, scurtand drumurile. Accesul prin tunel se plateste.

16. Din cauza numarului mare de insule, stramtori si fiorduri, o buna parte din circulatie se desfasoara cu bacul. Bacurile sunt foarte confortabile, iar pretul transportului derizoriu.

17. Desi Norvegia produce multa energie, energia electrica este scumpa, ca si benzina de altfel. Plata curentului la un apartamnet de patru persoane poate ajunge la o mie de euro.

18. O veche traditie cere ca fiecare barbat sa execute cu mana lui un cutit si o teaca, pe care le pastreaza toata viata. Marketurile fac vanzare buna, oferind diferite instrumente pentru confectionarea cutitului si a tecii.

19. In Norvegia, n-au existat in trecut cersetori. Acestia au aparut insa, mai ales in capitala, din randul imigrantilor. Norvegienii nu se arata deloc generosi cu ei. Baza deverului sunt turistii straini.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FREE Emoticons for your email - by IncrediMail
Click Here!
 
 
 
 
 
 
 








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Suleyman Magnificul toate episoadele online traduse