Falsificrea mierii şi laptelui

Urina de vacă adăugată în lapte face ca acest produs să reziste la temperaturi ridicate şi să nu se acrească, spun specialiştii din industria alimentară. Totodată, pentru miere, românii au descoperit zeci de metode de falsificare, de la cele mai grosolane până la cele mai subtile şi nedetectabile.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia asupra pericolelor care se ascund în produsele vândute de ţărani în pieţele agroalimentare. Inventivitatea românului a depăşit orice imaginaţie, micii producători folosind zeci de metode de a falsifica laptele, mierea sau smântâna, multe dintre acestea fiind imposibil de detectat. "Sunt extrem de multe metode de a falsifica mierea, unele chiar foarte grosolane: se ia zahăr, se inverteşte cu acid, se pun arome şi iese de care miere vrei. Dar sunt alte falsuri foarte subtile, aproape imposibil de detectat. Unul dintre acestea este hrănirea excesivă a albinelor din stup cu zahăr sau cu sirop de glucoză şi atunci nu mai este miere autentică. Se mai face miere din sirop de porumb, care se produce de multe ori din porumb modificat genetic, atât de incriminat în epidemia de supraponderabilitate şi obezitate", ne spune dr. Mencinicopschi. Acesta precizează că falsificarea mierii se mai face prin adaos de substanţe îndulcitoare naturale: zahăr, sirop de glucoză, sirop de porumb şi melasă, dar şi de substanţe îndulcitoare de sinteză: zaharină, aspartam, ciclamaţi. Pentru mascarea falsurilor, se mai pun substanţe de îngroşare: amidon, gelatină, clei de oase, albuş de ou, dar şi coloranţi - caramel şi conservanţi - acid salicilic, acid benzoic.

Lapte cu sare, urină de vacă şi azotaţi

Dr. Mencinicopschi avertizează asupra riscurilor pe care ni le asumăm atunci când cumpărăm lapte dulce de la ţărani, în special vara. "Pentru a preveni şi masca defectele, care ne-ar da de înţeles că laptele începe să se altereze, se adaugă substanţe neutralizante sau conservanţi, de la îngrăşăminte chimice până la urină de vacă. Azotaţii adăugaţi în lapte constituie o fraudă foarte periculoasă, mai ales pentru copii, care sunt extrem de sensibili la azotaţi, deoarece pot capacitatea de transport a oxigenului reduce în globulele roşii. Azotaţii se transformă în azotiţi şi moare copilul cianozat. Plus că are şi potenţial cancerigen. Azotaţii se adaugă pentru a nu se brânzi laptele, mai ales când e cald, vorbim de producătorul particular care vine cu sticla de lapte în PET. Laptele nu se ţine în PET şi ei le ţin în PET-uri la soare, la căldură şi nu se brânzeşte. Ţăranii mai pun în lapte aspirină. Dacă îl dai unuia care face ia anticoagulante, poate să-i provoace un accident vascular-cerebral hemoragic sau un infarct hemoragic", ne-a mai precizat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

"După ce diluează laptele cu apă îi pune sare, iar acesta îşi reface densitatea şi atunci nu mai descoperă nimeni că e un fals.", Dr. Gh. Mencinicopschi

"Smântâna se extrage din lapte şi apoi se pun uleiuri vegetale sau margarină pentru a corecta densitatea grăsimii.", Dr. Gh. Mencinicopschi

"Urina de la vacă se pune în lapte pentru că aceasta conţine uree şi este o bază care neutralizează aciditatea laptelui.", Dr. Gh. Mencinicopschi

"Smântâna se falsifică uşor cu adaos de făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou sau cretă.", Dr. Gh. Mencinicopschi

"La mierea falsificată se adaugă polen şi atunci chiar şi la analize pare naturală.", Dr. Gh. Mencinicopschi








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »