ROMANIA, TRISTETE SI DURERE



Bradut Florescu,  unul din "vechii" publicitatii romanesti, si-a  incheiat contractul cu Realitatea Catavencu,  unde coordona strategia de comunicare a  grupului, si a plecat in Thailanda.    IATA  CE  ARTICOL  A  SCRIS,  DUPA  CE  A  PLECAT  :     

 
    
Rostul  
Romaniei  i-a disparut rostul. E o   tara  fara  rost, în orice sens vreti voi. O   tara   cu oameni fara rost, cu orase fara rost,  cu drumuri fara rost, cu bani, muzica, masini si  toale fara rost, cu relatii si discutii fara  rost, cu minciuni si înselatorii care nu duc  nicaieri.
  
Exista  trei mari surse de rost pe lumea asta mare:  familia (batranii), pamantul si credinta.
  
Batranii.    Romania  îi batjocoreste cu sadism de 20 de  ani. Îi tine în foame si în frig. Sunt umiliti,  bruscati de functionari, uitati de copii,  calcati de masini pe trecerea de pietoni. Sunt  scosi la vot, ca vitele, momiti cu un kil de  ulei sau de malai de care, dinadins, au fost  privati prin pensii de rahat. Vite slabe,  flamande si batute, asta au ajuns batranii  nostri. Caini tinuti afara iarna, fara macar o  mana de paie sub ciolane.
Dar, ce e cel mai  grav, sunt nefolositi. O fonoteca vie de  experienta si întelepciune a unei generatii care  a trait atatea grozavii e stearsa de pe banda,  ca sa tragem manele peste. Fara batrani nu  exista familie. Fara batrani nu exista  viitor.
  
Pamantul. Care  pamant? Cine mai e legat de pamant în    tara  aia? Cine-l mai are si cine mai poate  rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele  Thailandei sustine un program care se  intituleaza "Sufficiency Economy", prin care  oamenii sunt încurajati sa creasca pe langa case  tot ce le trebuie: un fruct, o leguma, o gaina,  un purcel. Foarte inteligent. Daca se întampla  vreo criza globala de alimente, thailandezii vor  supravietui fara ajutoare de la tarile  "prietene".
La noi chestia asta se numeste  "agricultura de subzistenta" si lui tanti Europa  nu-i place. Tanti Europa vrea ca taranii sa-si  cumpere rosiile si soriciul de la hypermarketuri  frantuzesti si germane, ca de-aia avem  UE.
Cantatul cocosilor dimineata, latratul  vesel al lui Grivei, grohaitul lui Ghita pana de  Ignat, corcodusele furate de la vecini si iazul  cu salcii si broaste sunt imagini pe care  castratii de la Bruxelles nu le-au trait, nu le  pot întelege si, prin urmare, le califica drept  niste arhaisme barbare. Sa dispara!

Din  betivii, lenesii si nebunii satului se trag  astia care ne conduc acum. Neam de neamul lor  n-a avut pamant, ca nu erau în stare sa-l  munceasca. Nu stiu ce înseamna pamantul, cata  liniste si cata putere îti da, ce povesti îti  spune si cat sens aduce fiecarei dimineti si  fiecarei seri. I-au urat întotdeauna pe cei care  se trezeau la 5 dimineata si plecau la camp cu  ciorba în sufertas. Pe toti gangavii si pe toti  puturosii astia i-au facut comunistii primari,  secretari de partid, sefi de puscarii sau de  camine culturale. Pe toti astia, care au neamul  îngropat la marginea cimitirului, de mila, de  sila, crestineste.

Credinta. O mai  poarta doar batranii si taranii,cati mai  sunt, cat mai sunt. Un strai vechi, cusut cu  fir de aur, un strai vechi, greu de îmbracat,  greu de dat jos, care trebuie împaturit într-un  fel anume si pus la loc în lada de zestre  împreuna cu busuioc, smirna si flori de camp.  Pus bine, ca poate îl va mai purta cineva. Cand  or sa moara oamenii astia, o sa-l ia cu ei la  cer pe Dumnezeu.

Avem, în schimb, o  varianta moderna de credinta, cu fermoar si  arici, prin care ti se vad si tatele si  portofelul burdusit. Se poarta la nunti,  botezuri si înmormantari, la alegeri, la  inundatii, la sfintiri de sedii si aghesmuiri de  masini luxoase, la pomenirea eroilor Revolutiei.  Se accesorizeaza cu cruci facute în graba si cu  un "Tatal nostru" spus pe jumatate, ca trebuie  sa raspunzi la mobil. Scuze, domnu parinte, e  urgent.
Fugim de ceva ca sa ajungem  nicaieri. Ne vindem pamantul sa faca astia  depozite si vile de neam prost pe el. Ne sunam  bunicii doar de ziua lor, daca au mai prins-o.  Bisericile se înmultesc, credinciosii se  împutineaza, sfintii de pe pereti se gandesc  serios sa aplice pentru viza de Canada...

Fetele noastre se prostitueaza pana  gasesc un italian batran si cu bani, cu care se  marita. Baietii nostri fura bancomate, joaca la  pokere si beau de sting pentru ca stiu de la  televizor ca fetele noastre vor bani, altfel se  prostitueaza.
Parintii nostri pleaca sa  culeaga capsuni si sa-i spele la c-- pe vestici.  Iar noi facem infarct si cancer pentru multinationalele lor, conduse de securistii nostri.

Suna-ti  familia,
pune o  samanta într-un ghiveci si, aprinde o lumanare  pentru vii si pentru morti...

Sa  traiesti !
Bradut  Florescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

RUGACIUNE PUTERNICA DE LA MUNTELE ATHOS

Avea bunica… Avea bunicu’…