SFÂRŞITULUI LUMII, alta varianta


ADEVĂRUL DESPRE SFÂRŞITULUI LUMII

21 decembrie de aproprie!



Se apropie sfârşitul lumii? Vom muri cu totii pe 21 decembrie 2012 sau, oricum in viitorul apropiat? Va prezentam un interviu pe aceasta tema cu coordinatorul celui mai important proiect European de Fizica Nucleara. Cum vede un om de stiinta sfarsitul lumii si cum se pregateste.

Inttroducere:
Mai mulţi prieteni din Romania (dar si din Italia) m-au intrebat, mai in gluma, mai in serios, daca vine sfarsitul lumii, daca trebuie sa se pregateasca de „marea trecere spre nefiinta”. Datorita extraterestrilor, din cauza lui Nibiru, a asteroizilor, inversiunii polilor magnetici sau a altor dezastre devastatoare.
Le-am explicat ca nicidecum nu trebuie sa se astepte la asa ceva, ca este o manevra a presei, o adevarata manipulare, un bombardament de cea mai joasa calitate, nejustificat de nimic stiintific.
Ca sa ii conving pe ei dar si pe ceilalti care sunt speriati de apropierea fatidicei date de 21 decembrie, am realizat un interviu cu Profesorul Carlo Guaraldo, de la INFN, Frascati. Un interviu stiintific, in care sunt dezbatute pe larg tematicile legate de motivele care ar putea duce la sfarsitul lumii.
Vi-l prezint in cele ce urmeaza.

  1. Va rog sa ne spuneti cine sunteti dumneavoastra, Prof. Carlo Guaraldo

Sunt coordinatorul celui mai mare proiect in domeniul fizicii nucleare finantat de Comunitatea Europeana in cadrul celui de-al saptelea Program Cadru (FP7). Titlul proiectului este „Study of strongly interacting matter”  (acronimul fiind HadronPhysics3). La acest proiect participa circa 2000 de cercetatori din 48 de organizatii Europene si 116 organizatii din restul lumii (cum ar fi Japonia, Rusia, Statele Unite ale Americii).
HadronPhysics3, cum spune si numele, este al treilea proiect dintr-o serie de proiecte aprobate in ultimii 10 ani de catre Comunitatea Europeana, avend institutul Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (INFN) ca institut ce coordineaza si pe mine, Carlo Guaraldo, ca Project Coordinator.

  1. Se apropie sfarsitul lumii? Asa scris presa din Romania.

Nu doar in presa din Romania, ci in toata lumea se scrie despre sfarsitul lumii care ar fi anuntat pentru 21 Decembrie 2012, anunt care are diverse obiective: in primul rand de a profita de pe urmele celor saraci cu duhul care cred in acest sfarsit si care fac planuri leagte de cum sa isi petreaca ultimele momente ale vietii, nu conteaza costul. Unii dintre acestia fac o gramada de cheltuieli nesabuite si ajung chiar sa daruiasca averile, precum San Francesco. Anuntul sfarsitului lumii are insa si un alt obiectiv: de a distrage atentia de la adevaratele evenimente dramatice importante care se petrec chiar sub nasul nostru.
Exista o intreaga serie de „profetii” catastrofice, care se repeta cu o anumita frecventa. De data asta a fost aleasa data de 21 decembrie 2012 pentru a fixa (din nou ) sfarsitul lumii.
Trebuie subliniat faptul ca nu exista nici o baza stiintifica pentru aceste anunturi: sunt generate in mare parte de sarlatani si astrologi, de care e bine sa nu ne apropiem.
Ar putea sa fie insa o buna idee, daca ni se da ocazia, sa demascam in mod stiintific idiotiile propuse de presa cetatenilor, care ar avea probleme mult mai concrete si reale de care sa se preocupe si cu totul alte necesitati, multe dintre care trebuie rezolvate zilnic.
Exista insa cu siguranta un sfarsit al lumii si, deci (daca vom reusi sa supravietuim ca omenire pana atunci) al civilizatie noastre.
Steaua noastra, Soarele, este alcatuit din hidrogen si heliu. Temperatura in interiorul Soarelui este mai mare de zece milioane de grade iar nucleele de hidrogen au energie suficienta sa dea nastere la reactii de fuziune nucleara in urma carora se formeaza heliul. Soarele va „arde” hidrogenul in circa 10 miliarde de ani. La ora actuala suntem cam la jumatatea acestui interval de timp. Cam in circa alti 5 miliarde de ani Soarele va deveni o stea de tip gigant rosu. Dimensiunile lui vor creste de cateva sute de ori, ajungand sa inglobeze orbita planetei Mercur, a lui Venus si, poate, si a Terrei.
In orice caz, se va ajunge la o completa distrugere a vietii pe Pamant.

  1. In multe artcole in presa sfarsitul lumii este legat de ciocnirea violenta cu obiecte care provin din spatiu: este posibil ca asa ceva sa se intample pe 21 decembrie?

Acum circa 65 de milioane de ani, un bolid de circa 10 km diametru a lovit Terra, dand nastere la un crater cu un diametru de circa 300 km si cu o profunzime de aproximativ 24 km. Impactul a ridicat 200000 kilometri cubi de pamant, a dat nastere la cutremure si incendii. Praful ridicat in atmosfera a acoperit lumina Soarelui ani de zile. Fotosinteza a fost blocata, au murit plantele si circa 65-70% din speciile care traiau la vremea respectiva, printre care dinozaurii. Createrul este vizibil si astazi in Yucatan.
Intr-o perioada mai recenta, in 1908 la Tunguska, in Siberia, a cazut la sol un obiect al carui nucleu central era un amestec ce continea si gheata, cu diametrul de circa 100 metri. Impactul a avut o energie echivalenta cu 600 de bombe nucleare ca cea de la Hiroshima si a distrus 1800 km patrati de padure.
 Aceste doua exemple  sunt in realitate evenimente foarte rare. In fiecare an cad pe Pamant circa 12000 obiecte din cosmos cu un diametru maxim de 1 metru, care nu lasa urme importante, tanand cont si de faptul ca mare parte a planetei nu este locuita.
Pe langa aceste ciocniri exista circa 800 asteroizi, cu diametrul de aproximativ 1 km, cu orbite instabile relativ aproape de Pamant, cu riscul de a fi atrase de campul gravitational al planetei si de a cadea la sol.
Conform calculelor primul intre aceste obiecte care ar avea o mica posibilitate de a cadea pe Pamant este asteroidul 1997XF11, care are un diametru de 2km si care pe 26 octombrie 2028 va trece la o distanta de Pamant de 2.5 ori distanta dintre Pamant si Luna.
Inainte de 2028 nu exista reale pericole de ciorcire cu asteroizi.

  1. Este posibil sfarsitul lumii legate de o inversiune a polilor magnetici pe 21 decembrie 2012?

Incep prin a spune ca inversiunea polilor magnetici a avut deja loc de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre si nu a produs nici o distrugere de masa a speciilor existente.
La o dustanta de 150 milioane de km fata de Soare, Pamantul este invaluit de un scut magnetic, un fel de umbrela spatiala, constituita din liniile de forta ale campului magnetic terestru, care protejeaza planeta de radiatia solara. Pamantul se comporta ca si cum ar avea in centru un magnet sub forma unei bare cu o axa inclinata de 11 grade relativ la axa de rotatie. Originea acestui camp magnetic este legata de nucleul Pamatului. Se considera ca o parte al nucleului este formata din fier in stare lichida, mentinut in miscare de curenti termici si de rotatia Pamantului. Ca un dinam generator de eletricitate, acest fier lichid in miscare da nastere la curenti electrici care genereaza un camp magnetic al carui linii de forta imbratiseaza Pamantul protejandu-l.
Din cand in cand fierul lichid este agitat de curenti turbulenti. Aceste turbulente genereaza la randul lor turbulente in liniile de forrta ale campului magnetic, care duc la deplasarea polilor magnetici. Exista dovezi experimentale despre inversiunea polilor. Una dintre aceste dovezi provine din examinarea rocilor vulcanice. Cand acestea se racesc, solidificandu-se, minusculele particule magnetice din interior, ce contin oxid de fier, se alineaza cu campul magnetic terestru. Rezulta ca examinand aceste roci din perioade diverse este posibil sa reconstruim modul in care a evoluat magnetismul terestru. In felul acesta s-a ajuns la concluzia ca in trecut au avut loc cam 20 de inversiuni ale polilor magnetici.
Care pot fi efectele inversiunii polilor asupra noastra?
Acest fenomen ar putea genera o bresa in scutul de protectie impotriva radiatiei solare, insa nu a fost demonstrata nici o legatura intre inversiunea polilor si disparitia speciilor animale.
S-a constatat, din analiza rocilor, ca in ultimii 2000 de ani campul magnetic terestru a scazut: daca aceasta tendinta va continua, este posibil ca in circa 1400 de ani, deci in jurul anului 3400, sa se verifica o inversiune a polilor.
Doar daca ar avea loc, din motive necunoscute, o brusca inversiune a polilor, atunci s-ar putea genera un bombardament al radiatiei solare, cu consecinte nefaste mai ales asupra aparaturii pe care o folosim. Acest fapt este insa contrar oricarei dovezi si are mai mult legatura cu o povestire de sciencefiction decat cu realitatea.

  1. Ne vor invada extraterestrii pe 21 decembrie 2012, sunt deja printre noi?

Poate fi abordata probleme extraterestrilor in mod stiintific? Da. Si este exact ceea ce a facut cel mai complet fizician din secolul trecut, Enrico Fermi, un teoretician exceptional si un experimentator la fel de important, care a primit premiul Nobel (zilele acestea s-au sarbatorit 70 de ani de cand Fermi a creat primul reactor nuclear, 2 Decembrie 2012). Este celebru asa-numitul „paradox al lui Fermi”: „Unde sunt cu totii?”. Faptele despre care va vorbesc au avut loc in 1950 cand Fermi era la cantina institutului la care lucra in America, discutand cu diversi colegi, printre care si Edward Teller. Vorbeau despre un OZN care fusese, se zice, vazut de curand si se amuzau de o caricatura publicata intr-un ziar  in care se scria (evident in gluma) ca extraterestrii furau lazile de gunoi din oras.
La un moment dat Fermi a exclamat: „Unde sunt cu totii?”. Figura lui Fermi era asa de importanta incat in urma acelei intrebari aparent banale in cantina s-a facut liniste, deoarece cercetatorii care erau acolo au inteles ca Fermi nu glumea si ca intr-adevar exista o problema. Paradoxul nu are nici pana in ziua de astazi un raspuns.
Paradoxul lui Fermi poate fi redus la urmatoarea intrebare: „De ce, daca exusta extraterestrii, nu am vazut pana acum urme ale acestora?”
Au fost facute multe speculati atat stiintifice cat si filozofice legate de acest paradox. Cel mai simplu mod de a raspunde este faptul ca nu am vazut urme ale extraterestrilor deoarece acestia nu exista.. Situatia insa este mult mai complexa.
Exista serioase indicatii (de exemplu bacterii care traiesc in conditii extreme: in vulcani, in interiorul stratului de petrol sau la sute de metri sub pamant) ale faptului ca viata ar putea sa nu fie atat de rara in Univers.
S-a estimat cum ca in galaxia noastra ar putea exista miliarde de planete care ar avea conditii favorabile vietii si miliarde de miliarde in tot Universul vizibil.
Pe baza acestor numere se pot face urmatoarele consideratii:
-          daca viata apare pe o planeta, exista o probabilitate semnificativa ca aceasta sa evolueze spre un nivel inalt de civilizatie si tehnologie
-          daca durata de viata a civilizatie evoluate este de sute sau mii de ani, este probabil ca aceasta sa aiba capacitatea, de exemplu, sa construiasca sonde von Neumann si sa realizeze o colonizare cosmica.



Ce este o sonda von Neumann?
Este un automat auto-replicant, util in calatoriile spatiale. Omul de stiinta John von Neumann, o figura extrem de importanta in stiinta moderna, a pornit de la intrebarea „ ce este viata?” si a ajuns sa identifice principiul care sta la baza fiecarui sistem care se poate reproduce, ca de exemplu o celula, si anume faptul ca trebuie sa dispuna de un constructor si de un program. Avea dreptate. Pentru celule ADNul si proteinele au exact acest rol.
Cand o sonda realizata pe baza acestui principiu ajunge in apropierea unei stele, programul comanda sondei sa faca rost de materialul necesar autoreplicarii, din comete, asteroizi sau planete.
Realizarea unei sonde von Neumann depinde si de dezvoltarea nanotehnologiei. Cu nanotehnologia este practic posibil orice, inclusiv construirea unui echivalent al creierului uman care sa fie instalat in sonda von Neumann. La ora actuala se depun eforturi uriase in acest domeniu. Reamintim, ca sa dam un exemplu, imaginea de pe coperta unei faimoase publicatii in care cuvantul IBM era compus din 35 atomi de Xenon.
In concluzie:
-          presupunerea ca dintre miliardele de civilizatii care ar putea exista in Univers nici macar una nu a fost in stare de exemplu sa construiasa o sonda von Neumann pare improbabila
-          pare mai plauzibil sa ne imaginam ca in realitate evolutiei vietii spre o civilizatie avansata are o probabilitate extrem de mica

Cat despre ideea ca cineva ne ascunde adevarul legat de extraterestrii as dori sa reamintesc ca inainte de primul zbor spre Luna existau persoane care sustineau ca aveau dovezi ale existentei unei civilizatii avansate pe Luna, din studiul unor fotografii efectuate de NASA si ca NASA si guvernul american tineau secrete aceste informatii.
După ce oamenii au pasit pe Luna, au fost si continua sa fie multi cei care sustin ca omul nu a pasit niciodata pe Luna, ca totul ar fi un fals realizat la Holliwood, cu scopul de a intari imaginea americanilor in timpul razbiului rece. Sunt cei care sustin inclusiv ca The Twin Towers au fost distruse de catre Bush si nu de Bin Laden, pentru a relansa industria razboiului.
Precum prostiile legate de sfarsitul lumii, cautarea celor care ne manipuleaza este un sport raspandit in lumea intreaga. Are obiectivul de a acoperi adevaratele probleme cu care se confrunta lumea.


  1. Exista vreun alt motiv pentru care ar putea avea loc sfarsitul lumii asa cum a fost „prezis” de calendarul Maya?

Nu pot decat sa dau un raspuns stiintific.
Nu: in viitorul apropiat lumea nu se va sfarsi!
Am prezentat mai inainte doua date cu un risc de evenimente planetare:
-          Octombrie 2028, cand un asteroid ar putea sa treaca la o distanta fata de noi de circa 2.5 ori distanta pana la Luna
-          Anul 3400, cand campul magnetic terestru ar putea ajunge la zero, in procesul de inversiune a polilor magnetici.
Adevarata data a sfarsitului lumii este insa cam in 5 miliarde de ani .

Cat despre profeţia Maya, 21 Decembrie 2012 este data din calendarul gregorian care corespunde, se spune, unei date din calendarul Maya in care ar trebui sa aiba loc o discontinuitate fata de trecut: sfarsitul lumii sau trecerea spre un nou stadiu al evolutiei, un stadiu spiritual.
Civilizaţia Maya măsura timpul cu ajutorul unui sistem de trei calendare.
Unul dintre acestea impartea timpul in cicli b’ak’tun. Pe 20 Decembrie 2012 se termina al 13lea ciclu b’ak’tun. Conform unei inscriptii pe un monument Maya sfarsitul acestui ciclu corespunde cu razboiul ci cu procesul creatiei. De aici provine profetia legata de sfarsitul lumii pe 21 decembrie.
Evident, toata aceasta poveste nu are nici o baza stiintifica. Ba mai mult: majoritatea celor care studiaza civilizatia Maya in mod serios nu este de acord cu aceasta interpretare.


  1. In concluzie, Prof. Guaraldo, cum va pregatiti pentru a intampina sfarsitul lumii?

Luandu-i in gluma, fara rautate,  pe cei care cred in sfarsitul lumii, fara insa a judeca prea aspru aceasta slabiciune a lor.

  1. Mai doriti sa adaugati ceva?

Revin la inceputul interviului.
Daca in Romania exista persoane care cred in sfarsitul lumii, aceste persoane sunt intr-o situatie de stress care face rau doar lor.
In Italia nu exista multe persoane care cred in sfarsitul lumii pe 21 decembrie 2012., exista insa multe persoane care continua sa creada in acel manipulator al realitatii care este Berlusconi si care in urma cu un an a adus Italia in pragul falimentului. Jumatate din italieni au crezut in Berlusconi. Astazi, din fericire, sunt mult mai putini.
Intre cine crede in OZNuri si Maya si cine crede in Berlusconi nu exista cel mai mic dubiu ca cei din urma dauneaza nu doar lor insisi, ci si tarii ai carei cetateni sunt.

Interviul in original (in italiana) poate fi gasit pe pagina Facebook – Catalina Curceanu.



Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

Istorta Romaniei in 16 episoade din « grotele Vaticanului »