PRIMARUL CERNAUTILOR SALVEAZA EVREII DE LA DEPORTARE


    Dustin Hoffman evreu din parinti evrei romani
 
Dustin Hoffman va interpreta rolul lui Traian Popovici, fostul primar al Cernautiului,
care a salvat de deportarea in Transnistria  circa 20.000 evrei

Articol de Gabriel Penes din ziarul bucurestean "Libertatea": 
 
 
  Necunoscut celor mai mulţi dintre noi, Traian Popovici, fost primar in Cernăuţi in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, e pe cale să devină celebru in toată lumea. Dustin Hoffman il va interpreta intr-un film care va spune povestea romanului ce a salvat de la deportare 20.000 de evrei!
Istoria nu-i reţine întotdeauna pe cei mai bravi şi mai buni dintre oameni. Altfel, cum ne-am putea explica faptul că majoritatea românilor nu ştiu că Traian Popovici, fost primar al oraşului Cernăuţi între anii 1941-1942, a salvat de la deportare şi, cel mai probabil, de la moarte 20.000 de evrei? A fost nevoie ca Hollywoodul să decidă să-i spună povestea şi ca Dustin Hoffman să-i joace rolul, pentru ca noi să redescoperim istoria fascinantă a acestui erou român pe nedrept dat uitării.
  În perioada interbelică, Traian Popovici a lucrat ca avocat în Cernăuţi. La începutul lunii iulie, în 1941, a fost numit de către mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului român, "prim-ajutor de primar" al Cernăuţiului, pentru ca la 1 august 1941 să fie numit primar.
  Patriot, dar şi iubitor de oameni, Popovici s-a luptat din răsputeri cu ordinul de evacuare a evreilor către Transnistria, unde se organizau adevărate lagăre de exterminare, şi cu crearea unui ghetou evreiesc la Cernăuţi, în care urmau să fie adunaţi 50.000 de evrei. Popovici a refuzat să accepte ca acea parte a populaţiei să fie închisă între garduri cu sârmă ghimpată, unde regulile de viaţă erau şi stricte, dar şi cumplit de grele. Iată cum a descris însuşi Popovici reacţia lui la ordinul de deportare în masă a evreilor şi organizarea ghetoului din Cernăuţi în cartea sa de memorii, "Spovedania unei conştiinţe", pe care a scris- o după încheierea războiului: "În acea zi de 10 octombrie am fost chemat la guvernământ, unde am aflat şi amănuntele cari priveau strângerea lor în gheto, măsurile de a se pune în seama statului, în siguranţă, avutul mobil abandonat, locuinţe, ridicarea obiectelor de valoare ce le-ar avea asupra lor, schimbul banilor, apoi îmbarcarea în trenuri de câte 50 vagoane, cu plecare sub pază militară, către punctele de frontieră Atachi şi Mărculeşti, pe Nistru, şi împărţirea lor în judeţele Transnistriei. Am rămas înmărmurit. Am putut doar să îngân guvernatorului atât: .
  Nemulţumit de numărul mic exceptat de la deportare, Popovici a decis să abordeze problema chiar în faţa Mareşalului Antonescu. A obţinut o audienţă la acesta şi i-a spus că deportarea zecilor de mii de evrei ar însemna desfiinţarea producţiei de război a Cernăuţiului. Antonescu a recunoscut că nu se gândise la acest aspect şi i-a permis să întocmească o altă listă cu evrei exceptaţi de la deportare. De data aceasta, lista lui Popovici avea să conţină nu 200, ci 20.000 de persoane. Chiar dacă nu i-a putut salva pe toţi de moartea aproape sigură a deportării, el a dat o şansă la viaţă la aproape jumătate din populaţia evreiască a Cernăuţiului. Traian Popovici s-a stins din viaţă pe 4 iunie 1946, în satul Colacu, din comuna suceveană Fundu Moldovei, la numai 54 de ani. Faptele i-au fost onorate în 1989, când Institutul Yad Vashem de la Ierusalim i-a conferit titlul de "Drept între popoare", acordat neevreilor care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au salvat evrei, iar în Tel Aviv i-a fost ridicat un monument. Abia în 2002 numele lui Traian Popovici a fost acordat unei străzi din Bucureşti - fosta Unităţii.
 
Considerat unul dintre cei mai mari actori din istoria cinematografiei mondiale, Dustin Hoffman s-a născut pe 8 august 1937 în Los Angeles, fiind al doilea copil al românilor Harry şi Liliana Hoffman - el, decorator de scenă pentru faimoasa casă de producţie Columbia Pictures, iar ea, o înzestrată pianistă. A fost botezat după una dintre vedetele filmului mut, Dustin Farnum.
Celebrul actor a scris despre originea sa în cartea "Stars of David"
(n.r. - "Stelele lui David", semnată de Abigail Pogrebin şi apărută în 2007): 
"Sunt un evreu ruso-român. Îmi plac heringii şi vodca şi simt că asta vine din ADN-ul meu". Hoffman şi-a câştigat faima cu rolurile interpretate în "Absolventul"(1967), "Toţi oamenii preşedintelui"( 1976), "Kramer contra Kramer" (1979), "Tootsie" (1982)
şi "Rain Man"(1988).
Până acum, a câştigat două premii Oscar (pentru "Tootsie" şi "Rain Man").

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai sexi romance din anii 60-70-80

Avea bunica… Avea bunicu’…

REALITATEA in care traim??? De ZIUA LIMBII ROMANE!!! Pentru NEPOTII si STRANEPOTII nostri!!!